Уряд хоче забороняти ретрансляцію і користування радіочастотним ресурсом за указом президента

Уряд хоче забороняти ретрансляцію і користування радіочастотним ресурсом за указом президента

12 Серпня 2014
3932

Уряд хоче забороняти ретрансляцію і користування радіочастотним ресурсом за указом президента

3932
Уряд хоче забороняти ретрансляцію і користування радіочастотним ресурсом за указом президента
Уряд хоче забороняти ретрансляцію і користування радіочастотним ресурсом за указом президента

Кабінет міністрів хоче забороняти або обмежувати ретрансляцію телерадіоканалів, користування радіочастотним ресурсом України, припиняти діяльність ЗМІ тощо лише за указом Президента України відповідно до рішення РНБО. Відповідний законопроект № 4453а «Про санкції» зареєстрований у парламенті.

 

Метою запровадження цього закону є «захист національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, її економічної самостійності, а також запобігання порушенню чи відновленню порушених прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави». 

 

Згідно з цим законопроектом, видами санкцій (ст. 4) є: «Заборона або обмеження ретрансляції теле- та радіоканалів; заборона користування радіочастотним ресурсом України; обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації та інших суб'єктів інформаційної діяльності, в тому числі, в мережі Інтернет; обмеження або заборона виробництва або розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів; обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування...».

 

На думку розробників документу, проект «відповідає Конституції України, актам законодавства та чинним міжнародним договорам України, стандартам Ради Європи у сфері демократії, верховенства права та прав людини»; не містить положень з ознаками дискримінації», «не потребує проведення консультацій з громадськістю».

 

Санкції можуть застосовуватись з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб'єктів.

 

Рішення про скасування санкцій приймається Радою національної безпеки та оборони України (РНБОУ) у разі, якщо застосування санкцій призвело до досягнення мети їх застосування.

 

Законопроект «Про санкції» стоїть сьогодні, 12 серпня, у порядку денному засідання Верховної Ради.

 

Правозахисник Володимир Чемерис на своїй сторінці у Facebook написав, що цей проект стосується не лише іноземних суб'єктів, а й громадян і юридичних осіб в Україні.

 

«Санкції можуть застосовуватись і щодо "громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб'єктів" (ч. 2 ст. 1). Тобто, до усіх нас. Рішення про "санкції" ухвалює РНБОУ за поданням ВРУ, президента, КМУ, СБУ, НБУ або самої РНБОУ. "Санкції" запроваджуються указом президента. Які ж ці санкції? Заборона ЗМІ: ТБ, радіо, інтернету, друкованої преси (ч. 9-12 ст. 4). Підкреслюю, заборона без рішення суду, за указом президента."Заборона діяльності партій, рухів та інших громадських об'єднань та фондів" (ч. 24 ст. 4). Підкреслюю, заборона без рішення суду, за указом президента. Навіть "припинення дії міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України" (ч. 26 ст.4). Цікаво, проти кого ця "санкція"? Якщо, скажімо, в Україні відмінять Загальну декларацію прав людини чи європейську Конвенцію із захисту громадянських прав та основоположних свобод?» - зазначає Володимир Чемерис.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3932
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду