Нацрада продовжила ліцензію харківському АТН, незважаючи на двомісячне спізнення з поданням заяви

Нацрада продовжила ліцензію харківському АТН, незважаючи на двомісячне спізнення з поданням заяви

1 Серпня 2014
3146

Нацрада продовжила ліцензію харківському АТН, незважаючи на двомісячне спізнення з поданням заяви

3146
Нацрада продовжила ліцензію харківському АТН, незважаючи на двомісячне спізнення з поданням заяви
Нацрада продовжила ліцензію харківському АТН, незважаючи на двомісячне спізнення з поданням заяви

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення продовжила на сім років строк дії ліцензії харківській телекомпанії АТН на аналогове ефірне мовлення на 7 ТВК у Харкові (обсяг мовлення - 6 годин на добу). Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 31 липня, незважаючи на те, що компанія подала заяву зі спізненням на 51 день.

 

АТН володіє ліцензією на мовлення 6 годин на добу на 7 ТВК у Харкові - цю частоту вона ділить із харківським 7-м каналом (телекомпанія «Тоніс-центр»). Строк дії ліцензії АТН завершився 23 липня, компанія мала подати заяву на продовження не пізніше 23 січня (за півроку до закінчення строку дії ліцензії), але зробила це лише 20 березня.

 

Член Нацради Олег Черниш пропонував перенести розгляд питання про продовження ліцензії, щоб викликати до Нацради й заслухати пояснення директора і співвласника АТН Олега Юхта (мажоритарним власником телекомпанії є АТ «Інвестор» - компанія, яку пов'язують з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим).

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк запропонував не переносити питання: «У Харкові є певний корпоративний конфлікт між засновниками телекомпанії "Право А/ТВК", в ефірі якої мовили програми АТН. Тому в АТН були проблеми з ефіром деякий час. Але в АТН зараз немає проблем, думаю, що ми можемо вирішити це питання по суті».

 

У результаті п'ятьма голосами Нацрада проголосувала за продовження ліцензії.

 

Зауважимо, що телекомпанія АТН має ліцензію на власне мовлення на 7 ТВК спільно із 7-м каналом («Тоніс-центр»), а в ефірі 11-го каналу («Право А/ТВК») виходили новини виробництва АТН. Нацрада розглядала саме питання продовження ліцензії на мовлення на 7 ТВК.

 

В апараті Нацради «Детектор медіа» нагадали, що з листопада 2011 року телеканал АТН був відключений провайдером, який доставляв його сигнал, і лише в січні 2014 року відновив мовлення. В апараті припускають, що із цим пов'язана затримка з поданням заяви на продовження ліцензії.

 

Зі слів Григорія Шверка, у практиці Нацради було вісім рішень, коли продовжувалися ліцензії, незважаючи на запізнення з поданням заяви. На брифінгу на запитання, чи означає це, що відтепер будь-який ліцензіат, який спізнився з поданням документів, може розраховувати на продовження ліцензії, заступник голови Нацради сказав: «Ми кожен конкретний випадок будемо розглядати індивідуально. Але до всіх будемо ставитися однаково».

 

Відповідно до закону «Про телебачення і радіомовлення» name="o409">для продовження строку дії ліцензії на мовлення необхідно не раніше ніж за 210 днів та не пізніше ніж за 180 днів до закінчення строку дії ліцензії подати до Національної ради заяву про її продовження.

 

Закон дає Нацраді право прийняти рішення про відмову в продовженні строку дії ліцензії, якщо name="o421">ліцензіат подав заяву пізніше ніж за 180 днів до її закінчення.

 

Нагадаємо, що восени 2011 року представники трьох харківських телеканалів - «А/ТВК», «Фора» та АТН -заявили, що місцева влада Харкова проводить зачистку інформаційного простору шляхом відключення від ефіру незалежних телеканалів. Харківський голова Геннадій Кернес заперечував тиск зі свого боку.

 

Новий склад Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в липні вже переглянув рішення попереднього складу Нацради і видав ліцензію на супутникове мовлення телеканалу «Еспресо TV» (належить дружині народного депутата Миколи Княжицького), а також продовжив строк дії ліцензій чернівецької телекомпанії ТВА (належить дружині народного депутата Андрія Пишного), телекомпанії «НБМ-Запоріжжя» (дочірній структурі 5-го каналу, що належить Президенту України Петрові Порошенку) та кримської «Чорноморської телерадіокомпанії» (пов'язана з народним депутатом Андрієм Сенченком і міністром соціальної політики Людмилою Денисовою).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3146
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду