Антон Скиба розповів, які умови висували терористи ДНР для його звільнення

Антон Скиба розповів, які умови висували терористи ДНР для його звільнення

29 Липня 2014
4269

Антон Скиба розповів, які умови висували терористи ДНР для його звільнення

4269
Антон Скиба розповів, які умови висували терористи ДНР для його звільнення
Антон Скиба розповів, які умови висували терористи ДНР для його звільнення

Українського фотографа, журналіста-фіксера американського каналу CNN Антона Скибу терористи ДНР затримали через проукраїнський пост на його сторінці у Facebook і звільнили після спілкування з журналістами російського телеканалу LifeNews. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Після звільнення з полону Антон Скиба розповів ІМІ, що у терористів було орієнтування на нього і вони шукали саме його.

 

«У них було на мене орієнтування роздруковано. Вони шукали конкретно мене через пост у Facebook. Там був пост приблизно про те, що для того, щоб все закінчилося, необов'язково проводити АТО, бомбардування. А досить розклеїти в Донецьку листівки з текстом, що всі учасники ДНР оголошуються поза законом і за кожного міністра - нагорода в 20 тисяч євро. Це було основним приводом до звинувачення, що я нібито пропоную за голову міністра ДНР 20 тисяч євро. Ось це була основна лінія їхнього звинувачення при побитті. Всі інші питання, які з'ясовувалися про мою журналістську діяльність, вони додаткові були», - розповів журналіст.

 

Викрали Антона Скибу невідомі озброєні люди, побили його, а потім перевезли у будівлю СБУ у Донецьку, де журналіст і перебував до свого звільнення.

 

Як розповів журналіст, він не пам'ятає обставин, як його після побиття перевезли у будівлю СБУ, оскільки був у напівсвідомому стані.

 

«Мене викрали озброєні люди без знаків розрізнення. Мені накинули мішок на голову. Я не можу точно сказати, куди мене спершу відвезли, але це місце десь в центрі міста знаходилося. Потім вони мене сильно побили, причому мені намагалися довести, що я - шпигун і потім мене перевезли, коли я вже був у напівсвідомомоу стані, в СБУ під командування людини на ім'я "Абвер"», - зазначив Антон Скиба.

 

Він додав, що не пам'ятає, як його перевозили з одного місця в інше, бо «я в той момент був не в зовсім адекватному стані, коли тебе півгодини б'ють по голові, важко, втрачаєш реальність...».

 

У журналіста залишилися сліди від того, що у нього були зав'язані руки.

 

Під час допиту і побиття Антона Скибу називали «терористом», «шпигуном». Питали, хто його куратор, кому він передає інформацію.

 

«Під час побиття вони називали мене "терорист", "шпигун", питали, кому передаю інформацію, хто мої куратори питали. Інколи прислухалися до того, що я відповідав, але в основному били, тому що вони ставили питання, на які неможливо було не відповісти "ні". Хто твій куратор? Я відповідаю - у мене немає куратора», - розповів фотограф.

 

Терористи отримали доступ до акаунту Скиби у Facebook і Тwitter, де ретельно перечитували його переписку. «Вони отримали доступ до мого акаунту на кілька днів. До Facebook і Тwitter. Вони подивилися моє листування, ставили питання, хто це, а хто це», - розповів журналіст.

 

Вже після побиття, зауважив Антон Скиба, його тримали в більш-менш нормальних умовах. Він сидів у напівпідвальному приміщенні разом з іншими полоненими.

 

«Мене тримали в таких умовах, як і тримали інших ув'язнених в будівлі СБУ. Насправді я не можу сказати, що до мене погано ставилися, чи був пресинг якийсь. Мене просто перевезли в камеру, на ранок мене, по-моєму, нагодували. Я сидів у кімнаті, яка знаходиться у напівпідвальному приміщенні. Там теж були люди, затримані з різними звинуваченнями, досить-різними. Я там більшу частину часу спав і спілкувався з колегами за нещастям», - розповів журналіст.

 

Журналіста звільнили тоді, коли на його тілі зменшились сліди побиття

 

Однією з умов звільнення Антона Скиби терористи назвали спілкування з журналістами LifeNews. «Мене тримали і кожен день говорили, що ось синці зійдуть, і ми тебе відпустимо. Одного дня мене призначили людиною, яка розносить їжу по камерах. І ось буквально ми сходили в їдальню, самі поїли, взяли їжу для співкамерників і тільки ми поїли, мене відразу попросили з речами на вихід. Після цього вже ця історія з LifeNews, що ми зробимо репортаж, ми тебе передаємо журналістам LifeNews, і вони тебе відвезуть в безпечне місце. Однією з умов мого звільнення було спілкування з журналістами LifeNews», - розповів Антон Скиба.

 

Після спілкування російські журналісти відвезли Антона Скибу на нейтральну територію, де вже його очікували батьки і він разом з батьками виїхав за межі Донеччини.

 

Наразі фотограф знаходиться у безпечному місці.

 

Нагалажмо, терористи ДНР відпустили з полону донецького фотокореспондента Антона Скибу 26 липня. Фотограф розповів, що з ним «все гаразд». Фізичних ушкоджень у нього немає, лише порізаний одяг. За словами пана Скиби, його звільнення знімав російський телеканал LifeNews. Його змушували робити неправдиві заяви і фіксували це на відеокамеру.

 

Нагадаємо, Антона Скибу 22 липня викрали терористи  з готелю «Донбас палас» у Донецьку, де він перебував разом зі знімальною групою американського телеканалу CNN. Раптово до готелю увірвалися троє озброєних бойовиків, схопили журналіста, вивели і вивезли в невідомому напрямку.

 

24 липня у випуску новин мережі CNN, з якою Антон Скиба працював лише один день у якості фіксера і перекладача, повідомили, що терористи назвали журналіста «українським агентом» і тримають у полоні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4269
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду