Олексій Мацука закликав журналістів Донеччини бути солідарними у захисті своїх прав і вимогах звільнити Антона Скибу

Олексій Мацука закликав журналістів Донеччини бути солідарними у захисті своїх прав і вимогах звільнити Антона Скибу

25 Липня 2014
3845

Олексій Мацука закликав журналістів Донеччини бути солідарними у захисті своїх прав і вимогах звільнити Антона Скибу

3845
Олексій Мацука закликав журналістів Донеччини бути солідарними у захисті своїх прав і вимогах звільнити Антона Скибу
Олексій Мацука закликав журналістів Донеччини бути солідарними у захисті своїх прав і вимогах звільнити Антона Скибу

Вчора, 24 липня, головний редактор інтернет-видання «Новини Донбасу» Олексій Мацука (на фото) звернувся до терористів, що діють на Донбасі, з вимогою відпустити журналіста Антона Скибу (на фото), якого ті тримають заручником, а також звернувся до колег, щоб вони підтримали його ініціативу і були солідарними у захисті свого права на професію. Про це повідомляє «Укрінформ».

 

«За нашою інформацією, Антон Скиба знаходиться в підвалі захопленого будинку СБУ по вулиці Щорса в Донецьку, і навколо його весь час ведуться якісь торги, переговори», - заявив Олексій Мацука.

 

Він також нагадав, що з вимогою звільнення Анатона Скиби виступили Комітет із захисту прав журналістів і низка правозахисних міжнародних організацій. «Я також хочу звернутися до колег, які працюють у Донецькій області. Кожен з нас зобов'язаний зробити сьогодні-завтра свої заяви, закликати озброєних сепаратистів, людей, які себе називають представниками народу, зупинитися і припинити спроби вплинути на журналіста. Журналіст поза політикою. Журналіст - це маяк суспільства і те, як ставляться терористи до моїх колег, дуже чітко характеризує їх дії і реальність, в якій вони перебувають», - наголосив Олексій Мацука.

 

За його словами, батьки Антона Скиби, так само як і колеги, не отримували жодних повідомлень про те, де він знаходиться, а також вимог про викуп.

 

Олексій Мацука повідомив, що це вже 60-й випадок з початку «російської кривавої весни», коли застосовуються репресії і силовий тиск на журналістів в Донецькій області. За його словами, сьогодні жодна редакція незалежного ЗМІ не працює в Донецьку, в основному всі переїхали в Маріуполь або в Краматорськ і Слов'янськ.

 

«Донецькі журналісти вкрай стурбовані тим, що відбувається зараз в Донецькому регіоні. Єдина зброя, яка є у журналістів, це солідарність. Якщо ми не будемо солідарні, то ми себе не відстоїмо», - зазначив головний редактор «Новин Донбасу».

 

Свою заяву, адресовану главарю терористів Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), Олексій Мацука зробив у Дніпропетровську.

 

Нагадаємо, 22 липня увечері терористи викрали журналіста Антона Скибу з готелю «Донбас палас» у Донецьку, де він перебував разом зі знімальною групою американського телеканалу CNN. Раптово до готелю увірвалися троє озброєних бойовиків, схопили журналіста, вивели і вивезли в невідомому напрямку.

 

24 липня у випуску новин мережі CNN, з якою Антон Скиба працював лише один день у якості фіксера і перекладача, повідомили, що терористи назвали журналіста «українським агентом» і тримають у полоні.

 

Журналіста схопила група озброєних бойовиків на чолі зі старшим представником самопроголошеної «Донецької народної республіки», визнаної в Україні терористичною організацією. За словами Івана Вотсона, бойовики очікували на знімальну групу CNN і цікавилися, що телеканал описував у своїх сюжетах.

 

Очільник групи бойовиків, який пізніше представився як Олександр Калюсський, «заступник прем'єр-міністра ДНР з питань промисловості», спершу звинуватив Антона Скибу в «тероризмі» і розміщенні повідомлень про грошову винагороду за вбивство бойовиків на своїй сторінці у Facebook. Олександр Калюсський показав журналістам CNN папку паперів, які, за його словами, є нібито доказами, у тому числі - роздруківки сторінки пана Скиби у Facebook.

24 липня представники терористів не відповіли на додаткові запити CNN щодо Антона Скиби. CNN досі не заявляв про викрадення свого фіксера, тому що намагався добитися його звільнення через різних очільників терористів, зокрема, Олександра Бородая, який називає себе «прем'єр-міністром ДНР». Цього дотепер не сталося, тому CNN публічно закликав тих, хто утримує Антона Скибу, негайно його звільнити.

Кілька міжнародних організацій із захисту прав людини і свободи слова закликали негайно звільнити Антона Скибу. «Я рішуче засуджую цей інцидент. Журналісти не повинні стати мішенями тільки за виконання своїх професійних обов'язків», - сказала Дуня Міятович, представник зі свободи ЗМІ Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

 

Комітет із захисту журналістів, «Репортери без кордонів», і наглядова місія ООН з прав людини в Україні також висловили заклопотаність з приводу Антона Скиби і закликали його звільнити.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду