Терористи назвали Антона Скибу «українським агентом» і два дні тримають у полоні – CNN

Терористи назвали Антона Скибу «українським агентом» і два дні тримають у полоні – CNN

24 Липня 2014
3618

Терористи назвали Антона Скибу «українським агентом» і два дні тримають у полоні – CNN

3618
Терористи назвали Антона Скибу «українським агентом» і два дні тримають у полоні – CNN
Терористи назвали Антона Скибу «українським агентом» і два дні тримають у полоні – CNN

Український журналіст Антон Скиба, який працював фрілансером для американського каналу CNN, другий день утримується терористами, які його викрали. Про це йдеться в сюжеті CNN.

 

Антон Скиба працював із CNN лише один день у якості фіксера і перекладача. Його затримали озброєні люди в Донецьку біля готелю, куди він повернувся разом зі знімальною групою CNN з місця катастрофи малайзійського літака в Донецькій області, розповів старший кореспондент-міжнародник CNN Іван Вотсон (Ivan Watson).

 

Журналіста схопила група озброєних бойовиків на чолі зі старшим представником самопроголошеної «Донецької народної республіки», визнаної в Україні терористичною організацією. За словами Івана Вотсона, бойовики очікували на знімальну групу CNN і цікавилися, що телеканал описував у своїх сюжетах.

 

Очільник групи бойовиків, який пізніше представився як Олександр Калюсський, «заступник прем'єр-міністра ДНР з питань промисловості», спершу звинуватив Антона Скибу в «тероризмі» і розміщенні повідомлень про грошову винагороду за вбивство бойовиків на своїй сторінці у Facebook. Олександр Калюсський показав журналістам CNN папку паперів, які, за його словами, є нібито доказами, у тому числі - роздруківки сторінки пана Скиби у Facebook.

 

Озброєні люди відвели Антона Скибу до автомобіля. Журналіст не опирався, коли його забирали.

 

Олександр Калюсський відібрав мобільний телефон в оператора CNN Джеффа Кела (Jeff Kehl), який намагався зняти затримання пана Скиби. Пізніше Калюсський вибачився і повернув мобільний за умови, що пан Кел видалить відео.

 

У наступній розмові із CNN, Калюсський висунув звинувачення, що Антон Скиба пропонував грошову винагороду за вбивства. 22 липня пізно увечері, Калюсський заявив, що пана Скибу допитують за те, що він мав кілька документів на різні прізвища. 23 липня інший очільник терористів повідомив CNN, що Антон Скиба зізнався, що він «український агент».

 

Іван Вотсон повідомив, що в середу, 23 липня, Антон Скиба зателефонував журналістам CNN і дуже коротко повідомив, що з ним усе гаразд, що його допитували «спецслужби сепаратистів», і додав, що «не буде доступним», після чого дзвінок раптово перервався. Журналісти не знають, звідки надійшов цей дзвінок і чи був він зроблений під примусом.

 

Сьогодні, 24 липня, представники терористів не відповіли на додаткові запити CNN щодо Антона Скиби.

 

CNN досі не заявляв про викрадення свого фіксера, тому що намагався добитися його звільнення через різних очільників терористів, зокрема, Олександра Бородая, який називає себе «прем'єр-міністром ДНР». Цього дотепер не сталося, тому CNN публічно закликав тих, хто утримує Антона Скибу, негайно його звільнити.

 

Антон Скиба працював із CNN лише один день у якості фіксера і перекладача. До цього він кілька днів працював з британською телерадіокомпанією BBC, у минулому році в якості фотографа співпрацював з російським журналом «Русский репортер».

 

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт наголосив, що він «дуже стривожений тим, що фіксер CNN був викрадений зі свого готелю (у вівторок) уночі сепаратистами в Донецьку». Він поклав провину на Москву. У коментарі CNN він сказав, що Кремль намагався «використовувати інформацію і страх як частину своєї стратегії, щоб сіяти хаос в Україні. Це стратегія, яка веде в глухий кут для Росії».

 

Кілька міжнародних організацій із захисту прав людини і свободи слова закликали негайно звільнити Антона Скибу. «Я рішуче засуджую цей інцидент. Журналісти не повинні стати мішенями тільки за виконання своїх професійних обов'язків», - сказала Дуня Міятович, представник зі свободи ЗМІ Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

 

Комітет із захисту журналістів, «Репортери без кордонів», і наглядова місія ООН з прав людини в Україні також висловили заклопотаність з приводу Антона Скиби і закликали його звільнити.

 

Нагадаємо, 22 липня увечері терористи викрали журналіста Антона Скибу з готелю «Донбас палас» у Донецьку, де він перебував разом зі знімальною групою американського телеканалу CNN. Раптово до готелю увірвалися троє озброєних бойовиків, схопили журналіста, вивели і вивезли в невідомому напрямку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду