Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за пряму мову терориста Можаєва

Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за пряму мову терориста Можаєва

24 Липня 2014
5299

Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за пряму мову терориста Можаєва

5299
А також за цитування ведучим слухача, який назвав українську мову «бандерівською», а також мовою «детоубийц, оккупантов и карателей»
Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за пряму мову терориста Можаєва
Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за пряму мову терориста Можаєва

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «ТРК "Дивосвіт"», яке мовить на частоті 104,2 МГц у Києві під позивним «Радио Вести» (входить до холдингу Ігоря Гужви «Мультимедіа-інвест груп») за пряму мову терористів та вислови ведучого про українську мову як «бандерівську» та мову «карателів». Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 24 липня на підставі результатів власного моніторингу.

 

Моніторинг Нацрадою ефіру радіо «Вести» на частоті 104,6 МГц у Києві зафіксував в ефірі пряму мову одного з лідерів сепаратистів Олександра Можаєва (на прізвисько Бабай). 14 липня в програмі «Ланч тайм» о 12:11 пролунала його цитата, що містила заклики до агресивних дій та пропаганди війни: «Мы должны помочь православным русским людям очистить наши земли от нечисти и фашизма». А 15 липня в програмі «Вечерние новости» о 22:12 вийшов синхрон, що містив заклики до розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини: «...жидомассоны. Только они везде в мире наводят беспорядок. Из-за этого страдает простой православный народ. Ну... не простой православный народ. Ну... короче, вы меня понимаете».

 

Крім того, за даними моніторингу, 12 липня в програмі «Эфир без правил» о 15:53 ведучий, звернувшись до україномовного гостя студії, процитував запитання слухача, який назвав українську мову «бандерівською», а також мовою «детоубийц, оккупантов и карателей». Який саме ведучий дозволив собі таке цитування, в Нацраді не уточнюють (ведучими цієї програми є Василіса Фролова і Дмитро Терешков).

 

Нацрада вбачає в зафіксованих фактах порушення радіокомпанією частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», яка вказують на те, що не допускається використання телерадіоорганізацій для закликів до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди, пропаганди винятковості осіб за ознаками їх релігії, ідеології, нації, раси тощо, а також статті 28 закону «Про інформацію», де сказано, що інформація не може бути використана для закликів до пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини.

 

Юрист радіо «Вести Олена Водолажко вважає, що радіостанція не несе відповідальності за пряму мову. «По двом першим фактам - це була пряма мова, я вважаю, що це було використано лише з інформаційною метою, щоб повідомити, яку саме позицію має інша сторона. Що стосується третього випадку, то, можливо, це було у зв'язку з тим, що ведучі в нас креативні і досить творчо підходять до інформації, це була не його думка, а це було цитування чогось», - пояснила вона.

 

Але ведучий сам вибрав запитання глядача, наголосив голова Нацради Юрій Артеменко. «Як юрист ви маєте знати, що відповідальність за те, що в ефірі, за винятком відтворення виступів офіційних осіб, несе безпосередньо той, хто виробляє продукт», - заявив він.

 

Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко попросила звернути увагу на статтю 6 закону про телебачення і радіомовлення, де прямо сформульовано те, за що несе відповідальність телерадіокомпанія в ефірі та що не допускається в ефірі.

 

Однак, на думку юриста радіо «Вести», радіостанція не порушувала законодавства: «Якби це був заклик телерадіокомпанії і позиція самої телерадіокомпанії, тоді б це було порушення. Якщо це було цитування з інформаційною метою, я це не вважаю порушенням».

 

«Чи правильно я розумію: якби ми зараз в ефір радіо "Вести" запросили якогось спікера, який би дозволив собі все що завгодно щодо нашої країни та нашої мови, ведучий програми слухав би його, а по завершенні сказав би: "Дякую, але ми з вами не згодні", - це не було б з вашої точки зору порушенням закону?», - запитав у юриста радіо «Вести» заступник голови Нацради Григорій Шверк.

 

«Це було б порушенням, але таких спікерів ми не запрошуємо», - відповіла представник радіо «Вести».

 

На думку першого заступника голови Нацради Ольги Герасим'юк, йдеться про маніпулювання журналістськими стандартами, оскільки давати слово агресору є порушенням. «Говорити, що ми ще дамо слухачеві послухати, що ще скажуть агресори, - це з точки зору морально-етичного кодексу журналістики неприпустимо, - вважає вона. - З "Вестями" ми говорили не раз. Наприклад, коли ви даєте пряму мову Путіну, я вважаю, що це все одно, якби Левітан перервав ефір і дав послухати точку зору Гітлера. Ваше керівництво весь час обіцяє зважити на ці наші сигнали. Але чомусь цього не робить».

 

Член Нацради Владислав Севрюков підкреслив, що люди, чиї цитати лунали в ефірі, офіційно визнані Україною терористами, тому слід ретельніше обирати тих, кому давати висловити другу точку зору.

 

Член Нацради Олег Черниш зауважив, що він був прибічником призначення позапланової перевірки, але аргументи колег переконали його голосувати одразу за оголошення попередження радіокомпанії.

 

Члени Нацради одноголосно проголосували за оголошення попередження - вже другої санкції ТОВ «ТРК "Дивосвіт"» (першу санкцію компанія заробила 17 липня за те, що запустила радіо «Вести» замість «Радіо 24» без переоформлення ліцензії в Нацраді). «Ми маємо підстави звернутися до суду (щодо анулювання ліцензії)», - наголосив Юрій Артеменко. Він також доручив апарату Нацради проводити постійний моніторинг ефіру радіо «Вести» та щодня доповідати про виявлені порушення.

 

За словами пана Артеменка, Нацрада за результатами постійного моніторингу вирішуватиме, як далі чинити з радіо «Вести» - чи оголошувати ще якісь санкції, чи звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії.

 

Нагадаємо, на засіданні 17 липня Нацрада оголосила попередження ТОВ «ЄС продакшен груп» (телеканал UBR, що, як і радіо «Вести» входить до холдингу Ігоря Гужви «Мультимедіа-інвест груп») за синхрони терористів - Ігоря Гіркіна, Павла Губарєва, Валерія Болотова, Олександра Ходаковського та інших. UBR у відповідь заявив, що глядач має право знати позицію терористів ДНР і ЛНР.

 

Також Нацрада 17 липня оголосила попередження трьом радіокомпаніям, які змінили позивний і програмну концепцію з «Радіо 24» на радіо «Вести» (входить до медіахолдингу Ігоря Гужви «Мультимедіа-інвест груп»), не переоформивши перед цим ліцензій, а саме ТОВ «Телерадіовидавнича компанія "Мастер"» (м. Харків), ТОВ «ТРК "Світ"» (м. Дніпропетровськ) і ТОВ «ТРК "Дивосвіт"» (м. Київ).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5299
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3535 дн. тому
"Матвій Ганапольський порівняв організаторів Львівського форуму видавців з… нацистами" http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/25721 "Замість Дмітрія Кісєльова на радіо «Вєсті» - Дмитро Тєрєшков?" http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/25696 "Матвій Ганапольський: у «Браті» нічого образливого для українців немає" http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/25625
гость
3536 дн. тому
"Вести" - дебилы, потому что несут всякую околесицу, словесным поносом заполняя эфир (а вы попробуйте говорить по сути сутки без перерыву). Кроме того, убрали приличную станцию Радио 24
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду