СБУ пояснює масові допити волинських журналістів бажанням встановити правду

СБУ пояснює масові допити волинських журналістів бажанням встановити правду

21 Липня 2014
3351

СБУ пояснює масові допити волинських журналістів бажанням встановити правду

3351
СБУ пояснює масові допити волинських журналістів бажанням встановити правду
СБУ пояснює масові допити волинських журналістів бажанням встановити правду

УСБУ у Волинській області стверджує, що масові допити журналістів місцевих видань на Волині розпочалися через те, що слідчі хочуть «повно, неупереджено та всебічно» вивчити обставини подій під час акції «Правого сектору» у приміщенні УВМС області 27 червня. Про це повідомляє інтернет-видання ZIK з посиланням на речницю УСБУ у Волинській області Іванну Поліщук.

 

27 червня активісти «Правого сектору» організували акцію, вимагаючи відставки заступників начальника УМВС області Михайла Руденка, Олександра Никитюка та Володимира Поліщука, яких пов'язують із придушенням Євромайдану.  

 

За словами Іванни Поліщук, зараз триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому прокуратурою Волинської області за частиною 1 статті 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу) та частиною 2 статті 345 (заподіяння тілесних ушкоджень працівнику правоохоронного органу у зв'язку із виконанням професійного обов'язку) Кримінального кодексу України.

 

Наразі кримінальне провадження передано для проведення досудового розслідування у слідчий відділ УСБУ у Волинській області.

 

Нагадаємо, крім активістів на допити в СБУ у цій справі були також викликані журналісти. Як повідомляє ZIK, в УСБУ Волині поспілкуватися зі слідчими довелося щонайменше чотирьом репортерам, у тому числі - журналістам місцевих видань «Волинські Новини», «ВолиньPost» та власкору IA ZIK, які висвітлювали акцію «Правого сектору» у УМВС області.

 

За словами речниці СБУ, під час досудового розслідування «виникла необхідність у проведенні допитів очевидців подій, серед яких виявилися і низка представників засобів масової інформації».

 

«У зв'язку із набуттям певного резонансу щодо цих подій та подальшого проведення слідчих дій саме за участю журналістів, УСБУ у Волинській області інформує, що відповідно до чинного кримінального процесуального законодавства України під час кримінального провадження слідчий зобов'язаний повно, неупереджено та всебічно вивчити всі обставини, виявити обставини, що викривають, та такі, що виправдовують, надати належну оцінку та прийняти законне і неупереджене рішення у кримінальному провадженні», - повідомила Іванна Поліщук.

 

На її думку, слідчі СБУ працюють в рамках закону. «Оскільки всі представники ЗМІ допитувалися лише як свідки подій, очевидцями яких вони були 27 червня поточного року, як і решта пересічних громадян, то слідчий відділ УСБУ діяв у рамках чинного законодавства», - зазначила речниця.

 

Іванна Поліщук також вважає, що, виступаючи у ролі свідків, журналісти повинні виявити свою «чітку громадянську позицію».

 

«Оскільки ЗМІ визнані у нас четвертою владою, яка має беззаперечний вплив на громадськість та розвиток подій у державі, саме тому суспільство очікує від журналістів виявлення чіткої громадянської позиції для встановлення об'єктивності у справі. Адже хто, як не журналіст, може ґрунтовно описати події, очевидцем яких він був. Хто, як не журналіст, розуміє пріоритетність і важливість встановлення правдивості у справі. УСБУ у Волинській області сподівається на розуміння і довіру представників ЗМІ», - додала речниця УСБУ Волині.

 

У зв'язку з викликами до допити до СБУ журналістів видань «Волинські Новини», «ВолиньPost» і ZIK, депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів направив депутатське звернення до голови СБУ Валентина Наливайченка, у якому звинуватив слідчих СБУ у спробі здійснення тиску на волинських медійників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3351
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду