Нардеп просить Наливайченка пояснити, навіщо СБУ викликає на допити чотирьох волинських журналістів

Нардеп просить Наливайченка пояснити, навіщо СБУ викликає на допити чотирьох волинських журналістів

18 Липня 2014
2851

Нардеп просить Наливайченка пояснити, навіщо СБУ викликає на допити чотирьох волинських журналістів

2851
Нардеп просить Наливайченка пояснити, навіщо СБУ викликає на допити чотирьох волинських журналістів
Нардеп просить Наливайченка пояснити, навіщо СБУ викликає на допити чотирьох волинських журналістів

Народний депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів направив депутатське звернення до голови СБУ Валентина Наливайченка щодо спроб здійснювати тиск на журналістів волинських медіаресурсів. Про це повідомляє інтернет-видання «ВолиньPost» с посиланням на прес-службу «Свободи».

 

Нардеп-свободівець вимагає дати оцінку діям посадових осіб УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області.

 

Нагадаємо, до управління СБУ у Волинській області були викликані на допит журналісти місцевих видань «Волинські Новини»,  «ВолиньPost» та власкор IA ZIK, які висвітлювали акцію «Правого сектору» у Луцькому УМВС 27 червня. Активісти вимагали відставки  заступників начальника УМВС в області Михайла Руденка, Олександра Никитюка та Володимира Поліщука, яких пов'язують із придушенням Євромайдану.

 

«Слідчі СБУ вирішили не обмежуватися допитами революціонерів. На допити у статусі свідків почали масово викликати і представників мас-медіа, які висвітлювали цю акцію, тобто - виконували свої професійні обов'язки. За інформацією джерел IA ZIK в УСБУ Волині, поспілкуватися зі слідчими довелося щонайменше чотирьом репортерам. У тому числі - журналістам популярних місцевих видань «Волинські Новини» та «ВолиньPost». Запросили на розмову до СБУ і журналіста IA ZIK, члена Незалежної медіапрофспілки України Мирослава Ватащука», - повідомляє IA ZIK.

 

Народний депутат Анатолій Вітів у своєму зверненні до Валентина Наливайченка заявив, що дії співробітників УСБУ України у Волинській області не сприяють підвищенню іміджу цієї державної інституції, компрометують ідеали Революції гідності, однією з основних вимог якої були повага до людських прав і свобод та проведення люстрації. «Вони є неприйнятними після перемоги Майдану, є проявами контрреволюції і провокують соціальне невдоволення серед кіл громадськості, інтелігенції та мас-медіа», - зазначається у депутатському зверненні свободівця.

 

Анатолій Вітів у депутатському зверненні просить керівництво СБУ:

- здійснити перевірку дотримання прав журналістів вільно збирати, одержувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію, а також правомірності їхніх викликів слідчими на допити як свідків, а у разі виявлення порушень чинного законодавства України - вжити заходів щодо їх негайного усунення;

- дати оцінку діянням посадових осіб УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області у зв'язку з викладеними обставинами, розглянути питання щодо притягнення винних до відповідальності, відповідно до чинного законодавства;

- забезпечити неухильне дотримання прав журналістів, представників волинських мас-медіа, безперешкодне виконання ними своїх професійних обов'язків та недопущення дій, які можуть бути розцінені як наступ на свободу слова або ж неправомірне її обмеження.

 

«Детектор медіа» надіслала запит до УСБУ в Волинській області щодо виклику на допити журналістів місцевих видань, але відповіді поки не отримала.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду