Екс-редактор газети на Миколаєвщині через незаконне звільнення звернувся до Європейського суду

Екс-редактор газети на Миколаєвщині через незаконне звільнення звернувся до Європейського суду

10 Липня 2014
2686

Екс-редактор газети на Миколаєвщині через незаконне звільнення звернувся до Європейського суду

2686
Екс-редактор газети на Миколаєвщині через незаконне звільнення звернувся до Європейського суду
Екс-редактор газети на Миколаєвщині через незаконне звільнення звернувся до Європейського суду

На Миколаївщині екс-редактор районної газети «Вісник Жовтневщіни» Анатолій Орел подав заяву до Європейського суду з прав людини, щоб визнати дії посадових осіб Жовтневої райдержадміністрації (РДА) та райради, пов'язані з його достроковим звільненням з посади, незаконними. Про це він повідомив інтернет-виданню «Преступности.НЕТ».

 

За його словами, він працював на посаді головреда районної газети «Вісник Жовтневщіни» з 1 лютого 2011 року. Через рік, 24 лютого 2012 року Жовтнева райрада достроково припинила дію його річного контракту. Своє звільнення Анатолій Орел вважає незаконним, пов'язує його з публікацією в газеті низки критичних матеріалів і критики на адресу засновників газети (райрада і районна держадміністрація) на нараді у тодішнього губернатора Миколи Круглова. Головою РДА на той момент була Альона Ракова, а райраду і нині очолює Микола Тимощук.

 

Більше двох років журналіст судиться з представниками районної влади.

 

За словами Анатолія Орла, тиск на нього почалося після публікації декількох критичних статей. У серпні 2011 року його запросили на нараду в РДА, на якій, як він стверджує, запропонували звільнитися за власним бажанням.  «На цій нараді Ракова починає: "Газета стала жорсткою, друкує все що завгодно". Я питаю: "У чому проблема?". Піднімається один з депутатів районної ради від Партії регіонів і заявляє: "Я ж вам казав, що я знайду на вас управу, я не буду з вами ліберальничати, як Альона Ракова, пишіть заяву за власним бажанням"», - розказав журналіст.

 

Головний редактор відмовився звільнятися, але через деякий час відносини із владою знову загострилися через питання фінансування газети.  На нараді у тодішнього губернатора Миколаївщини Миколи Круглова головред підняв проблему щодо бюджету видання.

«Я задаю йому (Круглову - ПН) це питання, кажу: "Ось лютий місяць, а до цих не узгоджені основні моменти, які визначають роботу газети на наступний рік, нам як - звертатися до суду, або ви нам допоможете?". Він тоді відповів своєрідно, звичайно: "Поки я губернатор області, суднового процесу між газетою і РДА не буде". За два тижні після цього я піддався конкретному пресингу», - розповів Анатолій Орел.

 

25 лютого відбулася сесія районної ради, на яку винесли питання про звіт головного редактора «Вісника Жовтневщіни» і абсолютно несподівано для нього самого - питання про його звільнення.

 

«Хоча на порядку денному його (питання про звільнення - ПН) немає. Це нонсенс! Я як мінімум повинен знати перед сесією про те, що є відповідне подання на моє звільнення або глави райради, або глави РДА за певні недоліки в моїй роботі. Мене з цим не ознайомили, мені цього не надали! За процедурою я повинен пройти всі комісії, депутати мають заслухати мій звіт, провести перевірку, якщо виникають питання, дати свої пропозиції. Всі заслухали. Говорили, що газета стала читатися, ніякої негативної оцінки на комісіях не прозвучало! А на сесії мені навіть не дали виступити і звільнили», - стверджує екс-головред.

 

Після цього почалися судові тяжби, які тривають і донині. Зневірившись у судовій системі України, екс-редактор прийняв рішення звернутися із заявою до Європейського суду.

 

Він хоче домогтися того, щоб районна влада, з вини якої його незаконно звільнили, з ним розрахувалася за весь час затримки до дня фактичного розрахунку. За цей час Анатолій Орел переніс дві операції і зараз знаходиться на лікарняному.

 

Він також зазначив, що зустрічався з призначеною на посаду Альони Раковій Вікторією Москаленко, яку, як депутата райради, вважає безпосереднім співучасником свого звільнення.

 

За його словами, пані Москаленко пропонує йому  підписати «мирову угоду». Однак Анатолій Орел наполягає, аби з ним повністю розрахувалися.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2686
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду