За перше півріччя року в Україні сталося 249 нападів на журналістів — ІМІ

За перше півріччя року в Україні сталося 249 нападів на журналістів — ІМІ

9 Липня 2014
3661

За перше півріччя року в Україні сталося 249 нападів на журналістів — ІМІ

3661
За перше півріччя року в Україні сталося 249 нападів на журналістів — ІМІ
За перше півріччя року в Україні сталося 249 нападів на журналістів — ІМІ

За перше півріччя року в Україні сталося 249 випадків побиття та нападів на представників ЗМІ. Такі дані повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) за результатами щомісячного дослідження «Барометр свободи слова».

 

Шість журналістів загинули, 55 побували в заручниках або незаконно утримувались в Криму та на Сході України.

 

ІМІ зафіксував також 101 факт перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, 113 випадків цензури, 50 випадків погроз та залякувань.

 

Щонайменше 24 журналісти через тиск і погрози були змушені покинути домівки та переїхати з сім'ями в безпечніше місце проживання з Криму та Сходу України. Хоча, за даними ІМІ, таких випадків більше, але оскільки вони не стали публічними, то не увійшли до моніторингу.

 

Вперше за останні роки зафіксовано загибель журналістів під час виконання професійних обов'язків. Зокрема, з початку року загинуло шестеро працівників ЗМІ, серед яких журналіст газети «Вести» В'ячеслав Веремій, італійський фоторепортер Андреа Роккелі та його перекладач росіянин Андрій Міронов, кореспондент російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігор Корнелюк та відеоінженер ВДТРК Антон Волошин, а також оператор російського «Первого канала» Анатолій Клян.

 

Для порівняння, за весь 2013 рік було зафіксовано 97 побиттів (у 2,5 рази менше ніж за перше півріччя поточного року), 129 перешкоджань діяльності журналістів та 62 факти цензури.

 

Експерти ІМІ зазначають, що більшість порушень була зафіксована у Криму та на Сході України через сепаратистські настрої та дії терористів.

 

«Фізична агресія, спрямована на журналістів та працівників ЗМІ, на сьогодні є одним із основних викликів, які стоять перед медіаспільнотою. Водночас виклик стоїть і перед новою владою - розслідувати всі ці справи і покарати агресорів. Подолання безкарності за напади на журналістів і захист права суспільства на інформацію має стати одним із головних питань на порядку денному нового президента», - заявила виконавчий директорк ІМІ Оксана Романюк.

 

Нагадаємо,  за три місяці, з кінця березня по кінець червня, під час антитерористичної операції на Сході України та сепаратистських акцій на півдні країни «Детектор медіа» зафіксувала 100 небезпечних випадків, що сталися з українськими та іноземними (у тому числі російськими) журналістами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду