Парламент хоче дати Нацраді право виявляти ворожі іноземні канали і через суд забороняти їх в Україні

Парламент хоче дати Нацраді право виявляти ворожі іноземні канали і через суд забороняти їх в Україні

8 Липня 2014
4841

Парламент хоче дати Нацраді право виявляти ворожі іноземні канали і через суд забороняти їх в Україні

4841
Парламент хоче дати Нацраді право виявляти ворожі іноземні канали і через суд забороняти їх в Україні
Парламент хоче дати Нацраді право виявляти ворожі іноземні канали і через суд забороняти їх в Україні

Народні депутати хочуть дати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення право виявляти іноземні канали, що містять незаконні антиукраїнські заклики, і добиватися через суд їхньої тимчасової заборони в Україні за спрощеною процедурою. Про це йдеться в зареєстрованому 7 липня у Верховній Раді законопроекті № 4263а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав».

 

Автори документу - члени Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, Віталій Крутій, Галина Чорна, Микола Баграєв та Олена Кондратюк. Вони мотивують законопроект необхідністю захисту інформаційного простору України та протидії зовнішнім інформаційно-психологічним впливам.

 

Автори законопроекту хочуть прямо заборонити на території України ретрансляцію теле- та/чи радіопрограм, що містять: заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв'язування агресивної війни або воєнного конфлікту; розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою. Такою нормою закону вони хочуть замінити в статті 42 закону «Про телебачення і радіомовлення» пункт 3 про те, що право на ретрансляцію теле- та/чи радіопрограм визначається ліцензією на мовлення або ліцензією провайдера програмної послуги.

 

Статтю 71 закону «Про телебачення і радіомовлення» планується доповнити новими положеннями щодо обов'язків і дій Нацради у випадку незаконних закликів у контенті іноземних мовників:

 

«5. Якщо зміст телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації містить заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв'язування агресивної війни або воєнного конфлікту, розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою, Національна рада звертається до суду з позовною заявою про тимчасову заборону розповсюдження та/або ретрансляції таких телерадіопрограм на території України (строком до 6 місяців).

 

6. Рішення Національної ради про звернення до суду щодо тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України приймається на підставі офіційного моніторингу телерадіопрограм та/або інших документальних свідчень.

 

7. У випадку, якщо протягом встановленого судом строку тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції, зміст телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації не зазнає змін і містить заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв'язування агресивної війни або воєнного конфлікту, розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою, Національна рада звертається до суду з позовною заявою про продовження тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм на аналогічний строк».

 

Відповідно до законопроекту Нацрада також має отримати додаткові наглядові повноваження, а саме право проводити офіційний моніторинг не лише телерадіопрограм, а й програмної послуги, а також право звертатися до суду з позовною заявою щодо тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України. Ці зміни заплановано внести до статті 13 закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

 

Автори закону також пропонують доповнити Кодекс адміністративного судочинства України новою статтею 183-7 «Особливості провадження у справах за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України», що містить такі положення:

 

«1. Адміністративний позов про тимчасову заборону розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України подається Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення за її місцезнаходженням протягом трьох днів з дня виявлення порушень.

 

2. Адміністративна справа про тимчасову заборону розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України вирішується судом протягом трьох днів після відкриття провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про розгляд справи, не перешкоджає її розгляду.

 

3. Суд задовольняє вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку в разі, якщо визнає, що розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України може створити реальну небезпеку територіальній цілісності держави, заворушенням чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров'ю населення або правам і свободам інших людей, та забороняє розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України до шести місяців.

 

4. Постанова суду у справах про тимчасову заборону розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України виконується негайно.

 

5. Копії судового рішення невідкладно видаються особам, які брали участь у справі, або надсилаються їм, якщо вони не були присутні під час його проголошення».

 

До переліку постанов суду, які виконуються негайно (стаття 256 Кодексу адміністративного судочинства України) планується додати постанови суду про тимчасову заборону розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України.

 

Нагадаємо, що нині Національна рада з питань телебачення і радіомовлення добивається в суді заборони ретрансляції на території України каналів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24», «НТВ-Мир», а також «ТВ Центр - International». 25 березня суд тимчасово своєю ухвалою призупинив за позовом Нацради ретрансляцію в Україні каналів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24», «НТВ-Мир», однак це не остаточне рішення у справі, розгляд якої ще триває.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4841
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду