Луганський стрімер Максим Осовський розповів подробиці полону й катувань терористів

Луганський стрімер Максим Осовський розповів подробиці полону й катувань терористів

7 Липня 2014
5658

Луганський стрімер Максим Осовський розповів подробиці полону й катувань терористів

5658
Луганський стрімер Максим Осовський розповів подробиці полону й катувань терористів
Луганський стрімер Максим Осовський розповів подробиці полону й катувань терористів

Луганський стрімер Максим Осовський, який зі своїм колегою, журналістом В'ячеславом Бондаренком провів у полоні в терористів майже три дні, розповів в інтерв'ю «ЛігаБізнесІнформ» про подробиці полону.

 

Зі слів пана Осовського, він до полону два місяці стрімив у Луганську - зняв усі захоплення, в тому числі будівлі СБУ. Наприкінці травня він отримав через В'ячеслава Бондаренка замовлення від телеканалу ZIK на стрім дня виборів на Луганщині.

 

25 травня із самого ранку журналісти стрімили в Луганську, після чого сіли в таксі та поїхали на північ області - до міст Сватове, Кремінна. Далі хотіли проїхати в Рубіжне та Лисичанськ, але їх не пропустив український блокпост. І журналісти вирішили повернутися тим самим шляхом до Луганська.

 

«На посту біля (міста) Щастя нас зупинили представники ЛНР і почали обшукувати машину - рюкзаки, речі. Знайшли обладнання для стріму, наші журналістські посвідчення, контракт із ZIK. Після цього сказали: ну все, поїдемо зараз в СБУ», - розповів журналіст.

 

«Таксист привіз нас в СБУ і поїхав. Нас двох супроводили до приймальні. Спочатку спілкувалися ввічливо, а потім почали ритися на сторінках Facebook, знайшли багато проукраїнських гасел, проукраїнських друзів, листування. І, як я зрозумів, почали підозрювати в тому, що ми пов'язані з українською армією і "Правим сектором". Після цього почали бити. Вони потім, до речі, пояснили, за що били: по-перше, тому що ми зрадники, продалися українському телеканалу, а по-друге, вибивали інформацію про "Правий сектор"», - розповів пан Осовський.

 

З його слів, били жорстоко, з ненавистю в очах. Погрожували облити бензином, розстріляти, аби журналісти сказали те, що було потрібно терористам.

 

«Приблизно годин з 12-ї ночі до 5-ї ранку нас били. З перервами. Спочатку мене били залізною арматурою зарезиненою, але недовго - їм здалося, що вони мені руку зламали, й арматуру відклали в сторону. Потім мене били в основному мережевими шнурами від комп'ютера - по ногах, руках, спині. Я так розумію, у них було завдання: обличчя не чіпати. До голови приставляли пістолет, націлювали автомат на ноги. Але більше залякували. В СБУ ніхто в нас не стріляв би. Якби треба було, - вивезли подалі і розстріляли», - розповів подробиці катувань журналіст.

 

В'ячеслав Бондаренко після побоїв і полону втратив пам'ять, яка досі не відновилася.

 

«В'ячеслава (Бондаренка) відвели в іншу кімнату і, судячи із сухих ударів, били саме прутами, - йому ребро зламали, наскільки я знаю. Хоча він уже в СБУ приїхав трохи не в собі: дивився нерозуміючими очима, не розумів абсолютно, що відбувається, кілька разів, поки ми ще разом були, втрачав свідомість. Коли його повели, я тільки звуки ударів чув - ні криків, ні стогонів. Думаю, вони його навіть у несвідомому стані били, коли він лежав», - розповів Максим Осовський.

 

Він уточнив, що ще на блокпосту їх з колегою допитували окремо. «Я точно бачив, як його били в живіт, але судячи з того, що кажуть лікарі - у нього гематома в голові, - могли ще й прикладом вдарити. Він уже по дорозі в СБУ був тихий і неговіркий», - розповів Максим Осовський про В'ячеслава Бондаренка.

 

«Коли розвиднілося, до мене підійшов один з них і сказав: все, більше вас бити не будуть, роби відео звернення, - веде далі пан Осовський. - Відеозвернення робив для них, що нібито ми спеціально працювали на телеканал, щоб односторонньо й однобоко висвітлювати хід виборчого процесу». Куди пішло далі це відео, йому невідомо.

 

«Вранці прийшли їхні медики, почали нам колоти знеболювальне, В'ячеслава спробували привести до тями, - він просто сидів і втрачав свідомість. Потім відправили в підвал (у будівлі СБУ)... У підвалі було близько десяти чоловік. Кімната величезна. Ніяких умов - ні ліжок, ні туалетів, ні умивальників. П'ятеро заручників з ЛНР, їх теж жорстоко побили, як мені розповідали - за мародерство: у якоїсь жінки золото повідбирали, автомобіль. Двоє з "Батьківщини", чоловік і хлопець. І ще хлопці були, але я з ними не спілкувався майже. В'ячеслав у підвалі постійно спав. Іноді прокидався, не розумів, де знаходиться, і казав: "Макс, нам же ще сьогодні зйомку робити". Не розумів: "А ми що, в Луганську? А тебе що, били? А мене що, били?" Абсолютно дезорієнтований був. Славі хлопці спорудили щось на зразок ліжка, тому що він спав весь час», - розповів журналіст.

 

Коли журналістів затримали, у них відібрали телефони і планшети, паспорти. Згодом Максиму Осовському повернули паспорт, а от В'ячеславу Бондаренку - не повернули. Увечері, через добу утримання, Максиму Осовському дали можливість подзвонити батькам. «Зателефонувати дозволили, тому що пішла інформація, що почали розстрілювати заручників - тоді в Донецьку якраз атакували аеропорт, і в інтернеті повідомили, що нас теж убили. Батьки телефонували в ЛНР, почали біля СБУ кричати, і комендант дав телефон», - пояснив журналіст.

 

Після другої ночі в полоні, у вівторок вдень, полонених журналістів викликали в так званий «слідчий відділ» терористів і повідомили, що їх перевірили і все нормально.

 

«Запропонували: мовляв, ти нормально стріми ведеш, давай працювати з нами - будеш у нас на всіх засіданнях, на всіх мітингах. Що мені було їм відповідати? Я кажу: звичайно, давайте. Стан був - аби вирватися. Мене проводили до батька, - він чекав у тій же приймальні, де нас били. Нас вивели через чорний хід. І все. Батьки вже заздалегідь зібрали мені речі, я зразу на потяг - і поїхав», - розповів пан Осовський подробиці свого звільнення.

 

Його відпустили в обід, а В'ячеслава Бондаренка - пізно увечері.

 

«Я після звільнення лікувався в Броварах, мені допоміг Громадський сектор Євромайдану, а телеканал ZIK оплатив санаторій у Львові. Слава теж довго лікувався, в Києві, але до цих пір не все пам'ятає. І це навіть добре, що він всього цього не пам'ятає - не треба йому це згадувати», - додав Максим Осовський.

 

За його словами, решту заручників, яких він бачив у підвалі, теж звільнили - частину ще до журналістів, декого - згодом.

 

Нагадаємо, 25 травня луганських журналістів В'ячеслава Бондаренка та Максима Осовського на блок-посту в місті Щастя під Луганськом викрали терористи під час висвітлення виборів. Бойовики повезли їх в захоплену будівлю луганської СБУ. Терористи підозрювали журналістів у шпигунстві. Протягом декількох годин вони піддавалися побиттю і тортурам і провели в полоні в підвалі захопленого будинку СБУ кілька днів.

 

27 травня звільнили Максима Осовського. 28 травня був звільнений В'ячеслав Бондаренко. Він разом з родиною виїхав за межі Луганської області.

 

Максим Осовский - стример spilno.tv, В'ячеслав Бондаренко - головний редактор луганського інтернет-видання «Обзор».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5658
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду