Бойовики відпустили Станко і Безкоровайного (ФОТО, ВІДЕО)

Бойовики відпустили Станко і Безкоровайного (ФОТО, ВІДЕО)

2 Липня 2014
9545

Бойовики відпустили Станко і Безкоровайного (ФОТО, ВІДЕО)

9545
Бойовики відпустили Станко і Безкоровайного (ФОТО, ВІДЕО)
Бойовики відпустили Станко і Безкоровайного (ФОТО, ВІДЕО)

Увечері 2 липня в Луганську журналістку «Громадського телебачення» Анастасію Станко й оператора Іллю Безкоровайного відпустили на волю. Про це заявив очільник самопроголошеної «Донецької народної республіки», визнаної в Україні терористичною організацією, Валерій Болотов, якого цитує російське інформаційне агентство «Інтерфакс».

 

Інформацію «Дусі» підтвердила сама Настя Станко.

 

Звільнення журналістів після двох діб утримання в заручниках у прямому ефірі показав російський телеканал LifeNews, назвавши це «актом доброї волі», а також знімали інші російські канали. При цьому українські журналісти не відповідали на запитання російських журналістів і не давали їм коментарів.

 

 

Анастасія Станко в ефірі «Громадського ТБ» телефоном повідомила, що їх відпустили просто в місто. Водночас за ними, зі слів пані Станко, слідували якісь люди. Журналісти попросили колег з «Громадського ТБ» забрати їх з Луганська. Під час розмови з глядачами журналістка повідомила, що до них підійшла «самооборона Луганська» і чогось хоче.

 

Настя Станко

 

«Нас не били, не катували, нічого не зробили, але погрожували відрізати голови, погрожували вбити кілька разів, погрожували, що ми звідси не вийдемо», - розповіла журналістка.

 

«Те, як ми попали в полон, я зрозуміла, що більша частина мешканців тут «стукають», здають, дуже багато людей у полоні. Тут абсолютна військова диктатура», - додала журналістка.

 

Ілля Безкоровайний

 

 

Тим часом Валерій Болотов заявив, що відпустив журналістів «Громадського ТБ» у відповідь на звернення керівників російських каналів. «Враховуючи добре ставлення російських ЗМІ до ЛНР, їхню об'єктивність в оцінках ситуації та їхню допомогу в прориві інформаційної блокади, а також керуючись принципами гуманізму, ми прийняли рішення їх звільнити», - цитує його «Інтерфакс».

 

«Під час перебування в нас вони (затримані журналісти. - ред.) перебували в умовах, які не принижують їхньої людської гідності, не піддавалися фізичному та психологічному впливу», - заявив лідер луганських терористів.

 

 

«Громадське ТБ» просить колег не турбувати Настю та Іллю до завтра.

 

Нагадаємо, 30 червня ввечері журналістка «Громадського телебачення» Анастасія Станко та оператор Ілля Безкоровайний були захоплені представниками самопроголошеної «Луганської народної республіки».

 

У прес-службі «глави ЛНР» Валерія Болотова заявили, що журналістів затримано «за шпигунство на користь української армії».

 

За дорученням Президента України Петра Порошенка створено робочу групу на чолі з керівником управління інформаційної безпеки Нацгвардії Юрієм Стецем, яка координуватиме дії оперативних служб у питанні звільнення захопленої в заручники бойовиками знімальної групи «Громадського ТБ».

 

Столична міліція відкрила кримінальне провадження та розпочала досудове розслідування за фактом зникнення знімальної групи «Громадського телебачення».

 

Журналісти живі, а перемовини щодо їх визволення з полону терористів тривають, повідомив на брифінгу 1 липня речник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.

 

Анастасія Станко увечері 1 липня телефоном підтвердила, що разом з Іллєю Безкоровайним вони перебувають в одному з будинків у Луганську, де в підвалі їх утримують представники ЛНР. Журналістка повідомила, що вони в порядку, насильства щодо них не застосовували.

 

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала звільнити журналістів «Громадського ТБ».

 

Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв звернувся до генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з проханням сприяти звільненню журналістів «Громадського ТБ».

 

Керівник Управління інформаційної безпеки Національної гвардії України Юрій Стець заявив, що його робоча група робить все задля звільнення журналістів «Громадського ТБ».

 

2 липня керівники трьох найбільших російських телекомпаній Олег Добродєєв (Всеросійська державна телерадіокомпанія), Костянтин Ернст («Первый канал») та Володимир Кулістіков (НТВ) звернулися до очільника самопроголошеної «Луганської народної республіки» Валерія Болотова із закликом посприяти у звільненні захоплених у заручники журналістів «Громадського ТБ». У відповідь Болотов пообіцяв їх відпустити.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9545
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду