Журналіст «Дождя» назвав три версії обставин загибелі російського оператора Анатолія Кляна

Журналіст «Дождя» назвав три версії обставин загибелі російського оператора Анатолія Кляна

1 Липня 2014
3214

Журналіст «Дождя» назвав три версії обставин загибелі російського оператора Анатолія Кляна

3214
Журналіст «Дождя» назвав три версії обставин загибелі російського оператора Анатолія Кляна
Журналіст «Дождя» назвав три версії обставин загибелі російського оператора Анатолія Кляна

Репортер російського телеканалу «Дождь» Тимур Олевський вирушив до Донецької області, аби дізнатися обставин, за яких на Донеччині у ніч на 30 червня загинув оператор російського «Первого канала» Анатолій Клян. Про це пан Олевський розповів під час включення в ефірі «Дождя».

 

«Я весь день намагався з'ясувати, що відбулося. Дані такі. Вчора (30 червня. - ТК) пізно ввечері представники батальйону «Русь», серед яких був чоловік з позивним «Гюрза», обдзвонили журналістів. Вони повідомили, що матері солдатів зібралися під обласною адміністрацією і повинні відправитися до військової частини у селищі Спартак, що на околиці Донецька, для того, аби її військові здалися. На місце події вирушили як «матері», так і самі медійники.

 

Трохи раніше туди прибув автомобіль із журналістами LifeNews та спецкором Forbes Орханом Джемалєм, по них практично одразу відкрили вогонь. Журналістів урятувало те, що, вийшовши покурити неподалік, вони попередньо вимкнули фари, а під час обстрілу сховалися під укосом. Власне, після цього туди під'їхав автобус із медійниками, які були впевнені в тому, що їдуть, як і повідомлялося раніше, на мирну здачу військової частини. Але варто було їм наблизитися, вогонь пролунав із новою силою. Це були попереджувальні постріли, і коли автобус від'їхав, люди вийшли на безпечну, на їхню думку, відстань. Тоді і почалася стрілянина, під час якої був поранений Анатолій Клян.

 

За словами очевидців, виявилося, що жінки, які також перебували в автобусі, не мають ніякого відношення до цієї української військової частини: там не служить жоден з їхніх родичів, більш того - самі вони навіть не числяться в комітеті солдатських матерів, а є лише учасниками різноманітних мітингів під будівлею Донецької адміністрації».

 

На думку пана Олевського, передумов для інциденту могло бути декілька.

 

«Зараз можна сформулювати три версії того, що сталося. Перша - те, що українські військові не дотримали слова, відмовилися мирно здаватися та відкрили вогонь. За другою версією, людей (у тому числі журналістів. - ТК) відправили «в темну», утворити такий собі живий щит, по якому не стануть стріляти. Ну, і третій варіант - переговори були, але все зірвалося через недотримання домовленостей. Зважаючи на те, що зараз відбувається у «Донецькій народній республіці», останні дві версії здаються найбільш правдивими», - висловив свої припущення пан Олевський.

 

За словами журналіста «Дождя», самопроголошений «прем'єр-міністр ДНР» Олександр Бородай особисто відвідав місце, де жила знімальна група «Первого канала» і запевнив, що проведе розслідування. «Вже згодом стало відомо, що Гюрзу з батальону «Русь» - командир батальону [на прізвисько] Мансур не приховує, що вони підпорядковуються Денису Пушиліну (самопроголошеному «спікеру ДНР». - ТК) якщо не заарештували, то, принаймні, допитували. На допит викликали і жінку, яка в Донецькій адміністрації відповідає за зв'язки із пресою і яка за чиїмсь наказом запрошувала всіх на проведення "операції"», - розповів пан Олевський.

 

Люди з кола лідера донецький терористів Олександра Бородая, з якими спілкувався журналіст «Дождя», висловили йому думку, що ще один лідер терористів Денис Пушилін, якщо це була його ідея, зробив це дарма. «За непідтвердженими даними, саме до його повернення у ДНР була приурочена така гучна подія, як здача однієї з найбільш охоронюваних у Донецьку військових частин», - уточнив пан Олевський.

 

Сам Тимур Олевський відвідав українську військову частину, поблизу якої загинув російський оператор Анатолій Клян, разом із знімальною групою британського телеканалу BBC. «Зйомка там заборонена, але один сміливий чоловік із нашої команди пройшовся до їхнього КПП із піднятими руками і домовився, що ми недовго познімаємо. Треба сказати, що українські військові, серед яких багато строковиків, які почувають себе дуже невпевнено і «на взводі», усім своїм виглядом демонстрували, що не мали наміру здаватися, і поява журналістів була для них цілковитою несподіванкою. Гадаю, вночі, напередодні припинення перемир'я, вони могли сприйняти це як провокацію. Тим паче що озброєні ополченці дійсно їхали за автобусом на машинах», - розповів журналіст «Дождя».

 

«Впродовж всієї нашої зйомки, військові наглядали за нами крізь оптичні приціли гвинтівок. Вони залягли на бойові позиції і стежили, як п'ятеро неозброєних журналістів за сто метрів від дороги просто знімають місце вчорашнього інциденту», - розповів він.

 

Нагадаємо, про загибель оператора Анатолія Кляна у ніч на 30 червня повідомив «Первый канал». За даними каналу, оператор перебував поряд з однією з українських військових частин, куди приїхав робити репортаж разом з кореспондентом і звукооператором. Поїздку організувала прес-служба самопроголошеної «Донецької народної республіки». Стрілянина по журналістах нібито почалася після появи в небі сигнальної ракети. Анатолій Клян отримав смертельне поранення в живіт.

 

За версією журналіста російського видання Forbes Орхана Джемаля, який був свідком обстрілу, їх запросили на провокацію із захопленням української військової частини.

 

Прокуратура Донецької області розпочала розслідування за фактом загибелі оператора «Первого канала» за частиною1 статті 115 Кримінального Кодексу України (умисне вбивство).

 

Речник інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони Андрій Лисенко нагадав, що в зоні антитерористичної операції українська сторона може гарантувати безпеку журналістів, які отримали акредитацію в СБУ.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - pascendi.livejournal.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3214
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду