У московському СІЗО український режиссер Сенцов зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України»

У московському СІЗО український режиссер Сенцов зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України»

25 Червня 2014
3333

У московському СІЗО український режиссер Сенцов зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України»

3333
У московському СІЗО український режиссер Сенцов зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України»
У московському СІЗО український режиссер Сенцов зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України»

У Росії не визначилися із громадянством ув`язненого у СІЗО «Лефортово» (м.Москва) українського кінорежисера Олега Сенцова. Про це в інтерв`ю російському телеканалу «Дождь», де вийшов присвячений пану Сенцову випуск програми «Макеєва», розповів адвокат Дмитро Дінзе.

 

Колізію щодо громадянства режисера пан Дінзе назвав анекдотом. «У зв'язку з анексією Криму в березні цього року був прийнятий федеральний конституційний закон про перехідні положення, що всі громадяни, які проживали на момент анексії Криму на території Криму і Севастополя, є громадянами РФ. За цими перехідними положеннями, всі громадяни, яких визнали в рамках анексії Криму та в місті Севастополі громадянами РФ, колишніх громадян України, їх зобов'язали до 17 червня 2014 року отримало паспорти громадян РФ. Справа в тому, що мій підзахисний заяву на громадянство не писав, вважає себе громадянином України, паспорта до 17 червня 2014 він не отримав, відповідно, суто юридично підтвердженням громадянства є паспорт відповідно до закону про громадянство РФ. У мого підзахисного в анкетних даних слідчий записує «Громадянин РФ з паспортом України». З таким ідіотизмом я поки не стикався», - стверджує адвокат.

 

Йшлося в програмі каналу «Дождь» й про те, що Олег Сенцов радіє звісткам про те, що його підтримують представники кінонспільноти в Україні і в світі. Про це розповіла оглядач The New Times Зоя Свєтова, якій нещодавно вдалося відвідати українського кінорежисера у Лефортовому.

 

«Сенцов дуже зрадів, коли я йому сказала, що на його захист виступили знамениті кінорежисери. Я кажу: «Анджей Вайда», він на Вайду якось не зреагував. Я кажу: «Альмодовар за вас заступився», - «Так, Альмодовар!». Йому було страшенно приємно, що такі люди за нього заступаються і не вірять, що він може бути терористом», - розповіла журналістка.

 

З текстом та відео програми про Олега Сенцова можна ознайомитись тут.

 

Нагадаємо, Олега Сенцова затримала російська ФСБ у ніч на 11 травня в м.Сімферополі (Крим). Після цього він був викрадений з Криму російськими спецслужбами й етапований до слідчого ізолятора, московської в'язниці «Лефортово», відомої закритим режимом.

 

ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту під час якого мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі й меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти.

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України  Петра Порошенка  із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

Реквізити для переказу коштів на підтримку Олега Сенцова опубліковано тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3333
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду