Громадська рада при Нацраді передала регулятору рекомендації щодо переходу на цифрове телебачення

Громадська рада при Нацраді передала регулятору рекомендації щодо переходу на цифрове телебачення

17 Червня 2014
4677

Громадська рада при Нацраді передала регулятору рекомендації щодо переходу на цифрове телебачення

4677
Громадська рада при Нацраді передала регулятору рекомендації щодо переходу на цифрове телебачення
Громадська рада при Нацраді передала регулятору рекомендації щодо переходу на цифрове телебачення

17 червня Громадська рада при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення передала регулятору список із 10 першочергових кроків «для збереження телебачення в Україні». Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Громадської ради, директор з правових питань МГО «Інтерньюз-Україна Павло Моісеєв.

 

Представники Громадської ради почали прес-конференцію з того, що нагадали про обов'язковий перехід України на цифрове мовлення рівно через рік.

 

«Нагадаю, що відповідно до угоди "Женева-2006" через рік, 17 червня 2015 року, Україна має вимкнути аналогове телемовлення. У разі відсутності швидких та рішучих дій країна залишиться без ефірного телебачення, тому для подолання інформаційної кризи потрібно вжити рішучих кроків», - сказав пан Моісеєв.

 

Член Громадської ради, незалежний медіа експерт та видавець інформаційно-аналітичного журналу Media Sat Олександр Глущенко зазначив, що якщо  ситуація не зміниться, то рівно за рік «ми матимемо «телевізійний майдан», коли громадяни України вранці прокинуться і замість картинки на телеекрані побачать творіння Казимира Малевича».

 

Експерти зазначили, що в Україні не ведеться роз'яснювальна робота з приводу переходу на цифрове телебачення.

 

«Те реклама, яка зараз йде від "Зеонбуду", більше схожа на комерційний ролик», - обурюється секретар Громадської ради, юрист «Інституту Медіа Права» Ігор Розкладай.

 

Експерти переконані, що Україна втрачає багато часу і тому перехід на цифрове мовлення буде для жителів несподіванкою і пройде болісно.

 

За словами пана Глущенка, в Україні немає головного документа - технічного регламенту.

 

«Ринок розподілено, і громадяни України не мають права вибору. За них обирає обладнання монополіст. Також ніхто не інформує населення про те, що через рік аналогове мовлення буде відключено», - наголосив він.

 

По завершенню прес-конференції члени Громадської ради передали до Нацради перелік з 10-ти першочергових кроків для впровадження ефірного цифрового мовлення, серед яких затвердження технічного регламенту цифрового мовлення, скасування кодування ефірного цифрового сигналу та розробка покрокового плану відключення каналового сигналу з прив'язкою до конкретних дат і вказівкою періоду одночасного мовлення в цифрі і аналогу.

 

 

 

 

Нагадаємо, за словами народного депутата та колишнього голови Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, уряд, формуючи бюджет на 2014 рік, не врахував, що наступного року Україна переходить на цифрове мовлення, і не передбачив кошти на сеп-топ-бокси. Це означає, що соціально незахищені категорії населення без тюнерів не зможуть дивитися телебачення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4677
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду