Автор «Детектор медіа» Наталія Виговська перемогла в конкурсі НСЖУ, а газета «Горняк» отримала відзнаку «За мужність»

Автор «Детектор медіа» Наталія Виговська перемогла в конкурсі НСЖУ, а газета «Горняк» отримала відзнаку «За мужність»

6 Червня 2014
3448

Автор «Детектор медіа» Наталія Виговська перемогла в конкурсі НСЖУ, а газета «Горняк» отримала відзнаку «За мужність»

3448
Автор «Детектор медіа» Наталія Виговська перемогла в конкурсі НСЖУ, а газета «Горняк» отримала відзнаку «За мужність»
Автор «Детектор медіа» Наталія Виговська перемогла в конкурсі НСЖУ, а газета «Горняк» отримала відзнаку «За мужність»

Постійний автор «Детектор медіа» Наталія Виговська перемогла в конкурсі від Національної спілки журналістів України. Вона отримала приз у номінації «За краще висвітлення діяльності журналістів та проблем медіагалузі».

 

Переможним став матеріал пані Виговської «Журналистское удостоверение как отягчающий фактор», присвячений медійникам, які постраждали під час розгону Майдану в Запоріжжі 26 січня 2014 року.

 

Звання «Журналіст року» присвоїли головному редактору газети «Приазовский рабочий» Миколі Токарському, кореспонденту газети «Субота плюс» Вікторії Бутко, тележурналісту Херсонської ОДТРК «Скіфія» Анастасії Соболєвій.

 

Також переможців визначили в номінаціях «Краща регіональна (обласна) газета», «Краща районна газета», «Краща міська газета», «Кращий регіональний телеканал», «Краще регіональне радіо», «Краще фахове (корпоративне) видання», «Краще регіональне інтернет-медіа», «Журналістська акція», «За краще висвітлення діяльності журналістів та проблем медіа-галузі».

 

Цього року НСЖУ додала ще одну спеціальну відзнаку - «За мужність», якою журі відзначило міську газету «Горняк» (м. Торез Донецької області). Нагадаємо, що в ніч на 6 червня невідомі повністю спалили приміщення редакції цієї газети.

 

У зв'язку з подіями в Україні, нагородження переможців відбудеться у вересні.

 

Наводимо повний перелік переможців конкурсів НСЖУ

 

Журналіст року

 

У цій номінації визначено трьох переможців.

 

Серед журналістів регіональних ЗМІ:

- Микола Токарський, головний редактор газети «Приазовский рабочий» (Маріуполь) - за цикл політичної публіцистики.

 

Серед журналіств міських газет:

- Вікторія Бутко, кореспондент газети «Субота плюс» (Запоріжжя) - за журналістські розслідування зловживань місцевої влади.

 

Серед журналістів електронних видань:

- Анастасія Соболєва, тележурналіст Херсонської ОДТРК «Скіфія» - за цикл передач, присвячених дітям-сиротам.

 

 

Журналістська акція

 

- Секретаріат Рівненської обласної організації НСЖУ та члена НСЖУ Олександра Шустерука - за створення з періодичних друкованих видань Рівненщини найбільшої газети в Україні. Загальна площа 61 періодичного видання, що були викладені на центральному майдані м. Острог і з'єднані між собою клейкою стрічкою, склала 440 квадратних метрів.

 

- Журналіста-мандрівника Миколу Хрієнка (Київ), редакцій газет «Галичина» (Івано-Франківськ), «Вісті Придніпров‘я» (Дніпропретровськ), «Приазовский рабочий» (Маріуполь), журналу «Журналіст України», Одеської регіональної організації НСЖУ - спільний проект «Слідами Тараса Шевченка. 10 років заслання».

 

Акція, підтримана також НСЖУ, тривала 24 дні, за цей час журналіст пройшов і проїхав територією Росії від Оренбурга до Орська. А далі - по землях Казахстану.

 

За результатами походу Микола Хрієнко підготував великий аналітичний матеріал, а також в ході подорожі зробив сотні світлин.

 

Ці матеріали надруковані у виданнях-участникх проекту. Артефакти, зібрані журналістом, передані до музеї влітератури та Т.Г. Шевченка.

 

 

За краще висвітлення діяльності журналістів та проблем медіа-галузі

 

Наталія Виговська (м. Запоріжжя) - за публікацію на сайті «Детектор медіа» «Журналистское удостоверение как отягчающий фактор», що присвячений журналістам. Які постраждали під час розгону Майдану в Запоріжжі 26 січня 2014 року.

 

 

Краща обласна організація НСЖУ

 

Львівська обласна організація НСЖУ - за зростання авторитету спілки та її лав. За 2013 і перший квартал 2014-го до НСЖУ  прийнято 136 журналістів. Це абсолютний рекорд за роки незалежності. Створено й взято на облік 5 первинних організацій, офіс спілки додатково обладнаний комп‘ютерною технікою, працює інтернет-сайт.

 

За ініціативи ЛОО НСЖУ облрада прийняла регіональну програму з підтримки комунальних ЗМІ та проводитьь конкурс «Четвер та влада».

 

 

Спеціальна відзнака НСЖУ

 

Запорізька обласна організація НСЖУ - за активну масово-організаційну роботу.

 

 

Краща первинна журналістська організація

 

- Первинна організація при газеті «Оржицькі вісті» (Полтавська область).

 

Ця первинна організація лише на п'ять років молодша від НСЖУ і цьогоріч відзначатиме півстолітній ювілей. Пори те, що трудовий колектив «Оржицьких вістей» зовсім невеличкий - троє творчих працівників, включаючи редактора, первинна організація налічує чотирнадцять журналістів різних поколінь - з 1932 по 1988 роки народження.

 

З приходом на посаду редактора Олени Сидоренко, яка й очолила місцевий осередок, тут відкрилося друге дихання: тіснішим став зв'язок з ветеранами, на краще змінився клімат в колективі, зміст газети і її зовнішній вигляд. Про позитивні зміни найкраще скаже той факт, що за останні два роки тираж збільшився удвічі. Творчі працівники - постійні учасники фахових семінарів і тренінгів, охоче діляться досвідом з колегами з інших видань. Власними силами і за спонсорські кошти капітально відремонтовано приміщення редакції.

 

- Мелітопольська міськрайонна первинна організація (Запорізька область).

 

Очолює редактор газети «Новий день» Діляра Кудусова. Сягаючи корінням у 1959 рік, мелітопольська організація нині -активний журналістський загін із 29 осіб з 13 засобів масової інформації Мелітополя, Мелітопольського та Приазовського районів Запорізької області.

 

Тут проходять виїзні засідання секретаріату обласної журналістської організації. Традиційними стали започаткована первинкою благодійна акція «Заради здоров'я, заради життя», численні конкурси й спортивні змагання, колективні суботники.

 

 

Краща регіональна (обласна) газета

 

Газета «Днепр вечерний» (м. Дніпропетровськ), головний редактор Ірина Авраменко.

 

Газета виходить тричі на тиждень. Вівторок, середа - традиційні номери на 12 шпальтах. У п'ятницю - кольоровий номер з телепрограмою і публікаціями, орієнтованими на питання культури, дозвілля, захоплень земляків.

 

Цікава газета циклами публікацій. Постійно ведеться «Щоденник ворожнечі», де журналісти готують статті про події, пов'язані із захопленням Криму, сепаратизмом, настроями земляків у нелегкі для країни часи.

 

Акцією «Сонячне місто» журналісти публікаціями на сторінках видання, підготованими спільно з істориками, краєзнавцями, архітекторами, силою слова і переконань борються за збереження історичного обличчя рідного Дніпропетровська.

 

Активно діє у «Дніпрі вечірньому» первинна журналістська організація, яку очолив Костянтин Шруб.

 

 

Краща міська газета

 

Газета «Краснодонские вести», Луганська область (засновник і головний редактор Дмитро Устюжин).

 

Щотижневик засновано у квітні 2004 року, і за ці десять років свого існування зібрав найбільшу в Краснодоні й прилеглому районі читацьку аудиторію, виходячи тиражем 8000 примірників. Йому притаманні різноманітність рубрик, неординарність у розкритті гострих тем, ведеться постійний діалог з читачем. Колектив редакції - один  з ініціаторів сертифікації накладів видань на Луганщині і в числі перших був сертифікований обласною організацією НСЖУ в 2011 році.

 

Журналісти займають активну громадянську позицію, беруть участь у загальноміських заходах, надаючи інформаційну підтримку цікавим починанням земляків.

 

Професійну майстерність творчих працівників підтверджують перемоги і звання лауреатів у конкурсі «Срібне перо» та конкурсі Луганської ООНСЖУ «Визнання».

 

На базі газети проходять практику студенти луганських вишів, що є обопільно корисним співробітництвом.

 

 

Краща районна газета

 

Газета «Трудова слава» (смт Новотрїцьке Херсонської області).

 

Це комунальне видання 27 років очолює Валерій Горобець.

 

За останні 20 років газета має найвищий тираж серед районних видань Херсонщини, і він весь час зростає (за останні 8 років, незважаючи на суттєве зростання передплатної вартості - в 6,3 рази, - він збільшився на 16,5%). І це - на фоні загального падіння тиражів друкованих видань в країні і світі. Наразі він сягає 5400-5500 примірників на 36 тисяч жителів району.

 

Журналісти редакції постійно вчаться, переймають досвід найуспішніших видань, завдяки чому зріс обсяг видання - до 20 стор. на тиждень, газета стала чітко структурованою за тематикою.

 

 

Краще регіональне радіо

 

КП ТРК «Полісся» (м. Сарни Рівненської області). Редактор Юрій Прозапас.

 

У медіапросторі Рівненщини Радіо «Полісся» діє як окрема структура з 2006 року. З 1 липня 2007 року виходять в ефір на частоті 106,6 FM. Тематичні передачі готуються за участі громадського активу на волонтерських засадах, адже в штаті редакції радіо працюють троє радіожурналістів. Передачі радіо «Полісся» неодноразово ставали лауреатами і дипломантами міжнародного дитячого, молодіжного фестивалю аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела».

 

 

Кращий регіональний телеканал

 

Рівненська обласна державна телерадіокомпанія (генеральний директор А. П. Велесик).

 

Останнім часом Рівненська ОДТРК постійно входить до переліку кращих у системі Держкомтелерадіо за результатом моніторингу програм регіональних державних телерадіокомпаній. Телеканал РТБ першим і єдиним у регіоні розпочав і здійснює субтитрування інформаційних випусків і суспільно важливих програм для людей з вадами слуху. РОДТРК - чи не єдина в Україні регіональна телерадіокомпанія, де забезпечують створення високо рейтингових документальних кінострічок.

 

 

Краще регіональне інтернет-медіа

 

Інтернет-видання Donbass.ua, м. Донецьк.

 

Сайт регіональної масової газети «Донбасс» (головний редактор Олександр Бриж) почав активно працювати як інтернет-видання з середини 2008 року. Відтоді він став не тільки дзеркальним відображенням друкованої газети, а й самостійним ЗМІ - отримав унікальне доменне ім'я Donbass.ua. Набув популярності серед користувачів завдяки оперативній, об'єктивній, виваженій інформації, цікавій аналітиці й журналістським розслідуванням з життєво важливих проблем регіону. Про інтерес до сайту може засвідчити той факт, що число користувачів стрімко зростає. Так, якщо в березні 2013 року їх було 615167, то в березні 2014-го - 2239592. Рекламні надходження - від 10 до 20 тис. грн. на місяць.

 

 

Краще фахове (корпоративне) видання

 

Газета ВАТ «ПівдГЗК» «За агломерат», м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. Головний редактор Світлана Вавілова.

 

Перший номер газети побачив світ у листопаді 1955 року, і всі 58 років свого існування, переживаючи злети й скрутні часи, видання було в центрі життя комбінату.

 

З 2010 року працівники Південного гірничозбагачувального комбінату мають можливість читати газету в PDF-форматі на внутрішньому сайті комбінату. У 2011 році повнокольоровий щотижневик почав виходити на восьми шпальтах А-3, має сучасний дизайн. У 2012 році тираж збільшено удвічі - до 4000 примірників.

 

 

Спеціальна відзнака НСЖУ за мужність

 

Міська газета «Горняк» (Торез Донецької області). Головний редактор Анатолій Постнов.

 

Незважаючи на складну ситуацію, погрози терористів та здійснений ними погром редакції, газета виступала й виступає з позицій правди та захисту Української держави, громадян України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3448
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду