Парламент ухвалив закон, який дозволить розміщувати рекламу в дитячих програмах і в новинах

Парламент ухвалив закон, який дозволить розміщувати рекламу в дитячих програмах і в новинах

5 Червня 2014
4259

Парламент ухвалив закон, який дозволить розміщувати рекламу в дитячих програмах і в новинах

4259
Також закон зменшить тривалість рекламних блоків, але зробить їх частішими
Парламент ухвалив закон, який дозволить розміщувати рекламу в дитячих програмах і в новинах
Парламент ухвалив закон, який дозволить розміщувати рекламу в дитячих програмах і в новинах

5 червня Верховна Рада з другої спроби ухвалила закон про зміни до Закону України «Про рекламу» (щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення). Всього в другому читанні і в цілому за відповідний законопроект № 0940 проголосували 229 народних депутатів.

 

Закон дозволяє переривати рекламою дитячі програми і новини, що раніше було заборонено.

 

Також закон дозволяє переривати програми рекламою кожні 20 хвилин, а не 30 хвилин, як було раніше. Однак дитячі програми і новини можуть перериватися рекламою не частіше одного разу кожні 30 хвилин. Кіно- і телефільми можуть перериватися рекламою не частіше одного разу протягом кожних 30 хвилин мовлення, а інші фільми (у тому числі окремі серії, серіали, документальні фільми) - не частіше одного разу кожні 20 хвилин.

 

Таким чином, закон робить частішими й коротшими рекламні блоки, залишаючи незмінним загальний обсяг реклами протягом години і протягом доби, повідомила голова підкомітету з питань реклами Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк, яка представляла законопроект з трибуни Верховної Ради.

 

Крім того закон доповнено новим терміном «телепродаж», на який поширюються рекламні обмеження і квоти.

 

Також закон встановлює заборону спонсорування теле- і радіопрограм з використанням назв лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (спонсорами можуть виступати лише виробники цих засобів) та заборону телепродажу лікарських засобів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, а також медичної техніки, застосування якої потребує спеціальних знань та підготовки.

 

Володимир Пилипенко (група «Економічний розвиток») виступив проти законопроекту, оскільки, на його думку, збільшиться кількість рекламних блоків, а відповідно й обсяги реклами. Олена Кондратюк пояснила йому, що це не так. На захист закону виступили також народні депутати Микола Княжицький, Ірина Геращенко, Олег Зарубінський, Микола Рудьковський.

 

Народний депутат Ігор Мірошниченко зауважив, що фракція ВО «Свобода» проголосувала за цей закон авансом, і попросив власників медіа, щоб вони показували український національний продукт, а не російське лайно.

 

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформації 20 листопада розглянув 8 поправок до другого читання до законопроекту № 0940 «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення)» і більшістю голосів рекомендував парламенту ухвалити його в цілому.

 

Законопроект № 0940 вніс до парламенту в серпні 2008 року Президент України Віктор Ющенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4259
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду