Держкомтелерадіо розробить новий урядовий проект закону про роздержавлення  ЗМІ

Держкомтелерадіо розробить новий урядовий проект закону про роздержавлення ЗМІ

28 Травня 2014
3819

Держкомтелерадіо розробить новий урядовий проект закону про роздержавлення ЗМІ

3819
Держкомтелерадіо розробить новий урядовий проект закону про роздержавлення  ЗМІ
Держкомтелерадіо розробить новий урядовий проект закону про роздержавлення  ЗМІ

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич на нараді з представниками Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення доручив Держкомтелерадіо розробити за погодженням НСЖУ новий урядовий проект закону про роздержавлення ЗМІ. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Нарада віце-прем'єр-міністра з медійниками відбулася 27 травня. У заході взяли участь керівники Національної спілки журналістів та Держкомтелерадіо Сергій Томіленко і Олег Наливайко, секретарі НСЖУ, представники Кабміну та Адміністрації Президента України.

 

На засіданні представники НСЖУ висловили обурення з приводу того, що 17 квітня у Верховній Раді було заблоковано законопроект про реформування державних та комунальних ЗМІ, й наголосила на необхідності звільнення місцевих ЗМІ з-під впливу влади.

 

У відповідь на це Олександр Сич доручив медійникам попрацювати новий законопроект. «Я підтримую реформування комунальної преси, але ключові вимоги до законопроекту - визначити, які ризики існують для медіа в умовах реформування і яким чином їх можна обійти», - сказав віце-прем'єр.

 

Пан Сич запевнив, що підтримуватиме погоджений законопроект та готовий відстоювати необхідність його прийняття в уряді та парламенті.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко наголосив, що затягування з прийняттям закону про роздержавлення призводить до того, що в регіонах час від часу виникає напруга у стосунках влади та медіа.

 

«Одним з пріоритетів діяльності НСЖУ є реформування преси та відстоювання прав трудових колективів у цих процесах. У останньому законопроекті, який був відхилений парламентом, більшість ризиків було враховано та передбачено шляхи їх уникнення. Саме закон про роздержавлення - це найбільш цивілізований шлях відходу влади від управління газетами», - сказав пан Томіленко.

 

Секретар НСЖУ, завідувач відділу забезпечення зв'язків з органами державної влади Адміністрації Президента України Олександр Бухтатий зауважив, що законопроектом було передбачено пілотний проект із роздержавлення, який би дав змогу протягом року-двох випробувати дію закону на певній кількості медіа та врахувати проблемні питання.

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко наголосив, що законопроект про роздержавлення має бути погодженою позицією державних органів та медіаспільноти. На його думку, пілотний проект має реалізовуватися протягом двох років.

 

Секретар НСЖУ, президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська впевнена, що зятягування процесу роздержавлення пов'язано з бажаннями влади використовувати комунальні ЗМІ для агатації під час виборів.

 

«Редактори районок телефонують мені щодня - редактор і журналісти, які хочуть працювати, а не бюджет їсти - телефонують і питають: коли вже??? Але комунальна преса завжди "в шахматке" у будь-якої місцевої влади, а скоро вибори...... і знову скоро вибори...... і знову скоро вибори - куди ж оце місцевий очільник і без інформ ресурсу?:)))) Як розірвати це "зачароване коло виборів"?», - написала пані Котюжинська на своїй сторінці у Facebook.

 

За словами Олександра Сича, найближчим часом буде проведено нараду за участю заступників голів облдержадміністрацій з гуманітарних питань, на якій поруч з актуальними питаннями соціальної сфери буде розглянуто і питання взаємодії влади та ЗМІ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 17 квітня Верховна Рада не змогла ухвалити закон про роздержавлення ЗМІ. За відповідний законопроект № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» проголосували лише 204 народні депутати.

 

За відправлення законопроекту на повторне друге читання проголосували ще менше народних депутатів - 197 голосів. Внаслідок двох голосувань законопроект було відхилено і знято з розгляду. Категорично проти роздержавлення преси висловились народні депутати партії «Свобода».

 

Водночас група нардепів обіцяє зареєструвати новий законопроект про роздержавлення преси.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду