Журналіста Сергія Лефтера звільнено з полону терористів у Слов’янську (ВІДЕО)

Журналіста Сергія Лефтера звільнено з полону терористів у Слов’янську (ВІДЕО)

7 Травня 2014
5946

Журналіста Сергія Лефтера звільнено з полону терористів у Слов’янську (ВІДЕО)

5946
Журналіста Сергія Лефтера звільнено з полону терористів у Слов’янську (ВІДЕО)
Журналіста Сергія Лефтера звільнено з полону терористів у Слов’янську (ВІДЕО)

Сьогодні, 7 травня, на відео сервісі Youtube з'явився запис, на якому журналіст, репортер польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера, який 15 квітня був захоплений терористами у м.Слов'янську (Донецька обл.) розповідає про своє перебування у полоні. За деякий час у відео було змінено статус на «приватний», і його неможливо переглянути.

 

«Детектор медіа» із власних джерел отримала інформацію про звільнення Сергія Лефтера ще 3 травня, але інформація на прохання людей, які шукали журналіста, не оприлюднювалася з міркувань безпеки, доки Сергія Лефтера не вивезуть з Донбасу в безпечне місце.

 

Наразі невідомо, де зараз перебуває звільнений Сергій Лефтер, і хто саме зробив відеозапис його розповіді.

 

За словами журналіста, його затримали 15 квітня біля міськвиконкому у Слов'янську після того, як він телефоном передавав новини представникам фонду «Відкритий діалог» та польському колезі. Сергій Лефтер здався підозрілим співробітникам міськвиконкому, які затримали журналіста і відразу ж відібрали у його мобільний телефон та всю наявну техніку.

 

16 квітня, після доби, проведеної у будівлі міськвиконкому Слов'янська, Сергія Лефтера перевели до міського відділку СБУ. Тут він перебував увесь час полону, при цьому його переводили у різні приміщення, де знаходились також інші затримані. Перші кілька днів журналіст перебував із зав'язаними очима.

 

У такому вигляді він потрапив на допит 17 квітня, який проводили, за визначенням Сергія Лефтера спецпризначенці. Під час допиту у нього побоями та психологічним тиском намагалися «вибити» інформацію, що він прибув на Донбас як представник «Правого сектору», зізнання причетності до Майдану та контакти активістів.

 

«У них не було конкретної інформації. Вони питали, хто ти, звідки і починали давити. Якщо ти з Києва, то ти автоматично для них людина, яка була на Майдані, але я думаю, що складно найти людину, яка з Києва і не була на Майдані. Вибивали відповіді, кого знаєш з "Правого сектору", Майдану, вибивали контакти», - сказав журналіст.

 

Сергій Лефтер повідомляє, що чув допит і катування двох активістів, які зізнались, що вони представляють «Правий сектор». Журналіст стверджує, що пізніше він отримав інформацію, що їх було страчено.

 

Сергій Лефтер не повідомив про деталі свого звільнення, однак стверджує, що міг би пізнати когось із тих, хто тримав його у полоні.

 

 

Нагадаємо, американський журналіст Саймон Островський розповів після звільнення, що бачив у полоні у Слов'янську Сергія Лефтера.

 

Раніше українські та польські журналісти, представники громадськості звернулися до світової та європейської спільноти, зокрема, до Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та інших міжнародних організацій, з проханням відреагувати на викрадення журналіста Сергія Лефтера.

 

Польський фонд «Відкритий діалог» закликав звернутися до української влади з запитом щодо проведення належного розслідування зникнення у Слов'янську Сергія Лефтера. Був також оголошений збір підписів під петицією за звільнення журналіста. Вимагали дій влади щодо його звільнення Комітету  захисту журналістів та Інститут масової інформації.

 

Нагадаємо, терористи у Слов'янську взяли у полон і досі не надали свободу щонайменше чотирьом журналістам. Наразі немає офіційної інформації про долю місцевого стрімера Артема Дейнеги, кореспондента  телеканалу ZIK Юрія Лелявського, журналіста видання «ВолиньПост» Сергія Шаповала, київської журналістки та активістки Ірми Крат.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду