НМПУ заявляє про злочинну бездіяльність міліції у розслідуванні викрадень журналістів на Донбасі

НМПУ заявляє про злочинну бездіяльність міліції у розслідуванні викрадень журналістів на Донбасі

30 Квітня 2014
3539

НМПУ заявляє про злочинну бездіяльність міліції у розслідуванні викрадень журналістів на Донбасі

3539
НМПУ заявляє про злочинну бездіяльність міліції у розслідуванні викрадень журналістів на Донбасі
НМПУ заявляє про злочинну бездіяльність міліції у розслідуванні викрадень журналістів на Донбасі

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) звернулася до Генеральної прокуратури України з вимогою відкрити кримінальне провадження щодо  всіх викрадених на Донбасі журналістів. В заяві НМПУ, яку отримала «Детектор медіа», відзначається, що органи УМВС у деяких регіонах виявляють злочинну бездіяльність.

 

26 квітня, о 15.00 зник зв'язок із журналістом видання «ВолиньPost» Сергієм Шаповалом, який поїхав у відрядження до м.Слов'янська (Донецька обл.). Про це повідомила «Детектор медіа» сестра кореспондента, журналістка Катерина Шаповал. На сьогоднішній день його доля та місцезнаходження  невідомі.

 

У цій критичній ситуації  міліція проявляє злочинну бездіяльність, зазначає НМПУ. Працівники Луцького УМВС України відмовляли дружині журналіста Наталії Пахомчук у прийнятті заяви про зникнення її чоловіка. Заява про злочин була зареєстрована лише після публічного розголосу інциденту волинськими журналістами. Кримінальне провадження порушене за ст. 115 КК України - «умисне вбивство», що не відповідає правовій класифікації вчиненого злочину.

 

НМПУ вважає, що в діях невідомих осіб, причетних до викрадення журналіста,  є ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст. 147 КК України - «захоплення заручників», оскільки  захоплювачі переслідують конкретні цілі: обмеження свободи слова на територіях, захоплених сепаратистами, і звільнення захоплених бойовиків в обмін на захоплених журналістів.

 

Також в діях невідомих осіб, причетних до викрадення та залякування журналістів, є ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст. 171 КК України - «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», а саме протиправне створення перепон, обмежень, заборон щодо одержання, використання, поширення та зберігання інформації окремим журналістом (журналістами) чи засобом масової інформації. Злочинні дії можуть здійснюватись у примушуванні до поширення певної інформації або відмові в її поширенні, здійсненні цензури, незаконному вилученні тиражу друкованої продукції, знятті передачі з ефіру, недопущенні журналіста до участі у прес-конференції, безпідставній відмові в акредитації засобу масової інформації чи окремому журналістові, позбавленні журналіста чи засіб масової інформації можливості скористатися переважним правом на одержання інформації, необгрунтованій відмові у задоволенні запиту щодо доступу до офіційних документів або наданні письмової чи усної інформації, порушенні права власності на інформацію, навмисному приховуванні інформації, безпідставній відмові від поширення певної інформації тощо.

 

Таке перешкоджання може здійснюватися шляхом погроз, застосування фізичного насильства, обману, шантажу, пошкодження чи знищення майна, підкупу тощо.

 

25 квітня у Слов'янську сепаратисти затримали львівського журналіста Юрія Лелявського, позаштатного кореспондента телеканалу ZiK, повідомляє «Детектор медіа».

 

16 квітня у Слов'янську невідомі захопили журналіста польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера. Його місцезнаходження досі невідоме. Слов'янська міжрайонна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.1 ст.115 КК («умисне вбивство») за фактом зникнення журналіста Сергія Лефтера.

 

За фактом викрадення в Слов'янську київської журналістки Ірми Крат та журналіста - громадянина Ізраїлю та США Саймона Островського були відкриті два кримінальні провадження за ч.1 ст.146 Кримінального кодексу України («незаконне позбавлення волі або викрадення людини»).

 

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, провадження відкрив слідчий відділ Слов'янського міського відділу Головного управління МВС України в Донецькій області, а процесуальне керівництво здійснює Слов'янська міжрайонна прокуратура. Наразі ведеться досудове слідство.

 

Також за фактом викрадення на Донбасі фотожурналіста з Коломиї Євгена Гапича та його брата Геннадія, яким вдалось звільнитись з полону, прокуратура Центрально-міського району Горлівки контролює досудове розслідування у кримінальному провадженні по п.1 ч.2 ст.115 КК («умисне вбивство двох або більше осіб»).

 

13 квітня в невідомі захопили у його власній квартирі громадського журналіста Артема Дейнегу, який вів трансляцію штурму місцевого відділку СБУ. Наразі відомо, що його утримують у заручниках, повідомляє «Детектор медіа».

 

17 квітня у Слов'янську затримали кореспондентку газети «Комсомольская правда в Украине» Євгенію Супричеву. Її затримали через смс, яку вона збиралася надіслати редактору з повідомленням про мера Слов'янська Нелю Штепу. Журналістку відпустили через дві доби.

 

 21 квітня були затримані двоє іноземних журналістів Поль Гого і Коссімо Аттанасіо, а також білоруський кореспондент газети «Новий час» Дмитро Галко. Пізніше сепаратисти їх відпустили, і білоруський журналіст розповів «Радіо Свобода» про своє звільнення з полону.

 

Відповідно до Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи «Про захист свободи вираження поглядів та інформації в кризові часи», Україна, як член Ради Європи повинна забезпечувати безпеку працівників як вітчизняних, так і закордонних ЗМІ в максимально можливому обсязі.  Водночас, держави-члени не повинні зайвий раз обмежувати в правах працівників ЗМІ (наприклад, у праві на свободу пересування та доступу до інформації) під приводом необхідності гарантувати безпеку. 

 

Компетентні органи повинні оперативно й ретельно розслідувати вбивства та інші напади на працівників ЗМІ. У відповідних випадках правопорушники повинні притягуватися до відповідальності  в прозорому та негайному порядку. Держави-члени повинні вимагати від військових та цивільних органів, відповідальних за врегулювання кризових ситуацій, втілення практичних кроків, спрямованих на сприяння розумінню та зв'язкам з працівниками ЗМІ, які висвітлюють такі ситуації.

 

Однак, всупереч вимогам ст. 2 КПК України, яка передбачає незворотність кримінальної відповідальності за злочин та  Рекомендаціям Комітету міністрів Ради Європи «Про захист свободи вираження поглядів та інформації в кризові часи», органами прокуратури та МВС не вживається належних заходів по притягненню винних осіб до кримінальної відповідальності.

 

Незважаючи на порушені кримінальні провадження, винні у захопленні заручників особи не встановлюються, не заарештовуються. Жодному із осіб, винних у викраденні журналістів, не пред'явлено повідомлення про підозру у вчиненні злочину. Таким чином, правоохоронні органи своєю злочинною бездіяльністю заохочують сепаратистів до кримінальної діяльності - викрадення та захоплення в якості заручників журналістів.

 

На підставі вищевикладеного НМПУ вимагає: 

- Внести відомості, які містяться в заяві до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.147 КК України, ч.2 ст.171 КК України.

- Здійснити прокурорський нагляд за проведенням досудового слідства щодо злочинів проти журналістів у Харківській, Донецькій (особливо у м. Слов'янську) та Луганській областях.

- Вжити заходів по встановленню місця знаходження Сергія Шаповала та інших заручників журналістів, та заходів щодо їх негайного звільнення.

- Встановити та негайно притягнути до кримінальної відповідальності осіб, винних у захопленні Сергія Шаповала та інших журналістів, під час висвітлення подій у Харківській, Донецькій (особливо у м. Слов'янську) та Луганській областях.

 

Нагадаємо, крім названих у заяві НМПУ журналістів, 27 квітня у полон до сепаратистів у Слов'янську потрапив також київський журналіст Руслан Кухарчук. Його відпустили після допиту через 13 годин після затримання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду