Комісія з журналістської етики висловила зауваження редакції ток-шоу «Говорить Україна»

Комісія з журналістської етики висловила зауваження редакції ток-шоу «Говорить Україна»

29 Квітня 2014
5798

Комісія з журналістської етики висловила зауваження редакції ток-шоу «Говорить Україна»

5798
Комісія з журналістської етики висловила зауваження редакції ток-шоу «Говорить Україна»
Комісія з журналістської етики висловила зауваження редакції ток-шоу «Говорить Україна»

Члени Комісії з журналістської етики (КЖЕ) висловили зауваження редакції програми «Говорить Україна», що виходить на телеканалі «Україна». Про це йдеться на сайті КЖЕ.

 

Комісія розглянула скаргу президента Єреванського прес-клубу Бориса Навасардяна на ток-шоу «Говорить Україна» на тему «Доля невизнаних держав», що вийшло в ефір на телеканалі «Україна» 18 березня. Він звинуватив авторів ток-шоу в упередженості, тенденційності та маніпулятивності у тій частині програми, що була присвячена темі Нагірного Карабаху.

 

За його словами, у програмі взяли участь представники тільки азербайджанської сторони. Крім того, були викривлені факти: в епізоді, що стосується розміру пенсій, та у відео-довідці про конфлікт, яка, на думку скаржника, є «вільною інтерпретацією подій». Зокрема, автор сюжету стверджує, що НКР визнала тільки Вірменія, тоді як Вірменія цього не робила. Як стверджує Борис Навасардян, під час випуску програми було завдано образ на адресу вірменського народу, і ніхто не зміг відповісти на ці образи, в тому числі й ведучий.

 

Прес-служба телеканалу «Україна» пояснила КЖЕ, що згадана програма не була присвячена безпосередньо Нагірно-Карабаському конфлікту. «Для нас було важливим донести позицію етнічних азербайджанців, яким довелося покинути Нагірний Карабах. Безумовно, ми хотіли почути позицію і вірменів, які залишилися жити на цій території, але, на жаль, ніхто із запрошених представників діаспори не зміг бути присутнім на програмі» - зазначає прес-служба «України».

 

Щодо викривлення фактів (стосовно розміру пенсій), то за словами прес-служби каналу, «ця теза прозвучала з вуст одного з учасників програми, які можуть помилятися».

 

Водночас прес-служба не прокоментувала звинувачення з приводу того, що під час програми були висловлені образи на адресу вірменського народу (на які вірменська сторона не змогла відреагувати), і не пояснила, чому цього не зробив ведучий. Прес-служба каналу водночас стверджує, що у своїй роботі журналісти каналу «Україна» керуються передусім принципами журналістської етики і об'єктивності.

 

Члени Комісії під час розгляду скарги на засіданні 24 квітня прийшли до висновку, що редакція ток-шоу «Говорить Україна» порушила частково чи повністю кілька статей Кодексу етики українського журналіста - статті 6, 9, 10 та 15.

 

Комісія вважає, що завданням редакції ток-шоу «Говорить Україна» є створення справжнього, а не показного балансу думок, а також подання перевірених фактів, особливо в такій надчутливій темі.

 

«Розуміючи, що опонувати аргументам однієї сторони етнічного і міждержавного конфлікту буде нікому, редакція ток-шоу не повинна була ухвалювати рішення транслювати програму за відсутності другої сторони, або вжити заходів для дотримання правил журналістської етики включно з коригуванням питань до обговорення. І оскільки рішення транслювати програму за відсутності однієї зі сторін конфлікту (розуміючи, що опонувати аргументам однієї сторони етнічного і міждержавного конфлікту буде нікому) належало саме редакції ток-шоу, Комісія з журналістської етики висловлює редакційному колективу програми «Говорить Україна» зауваження», - йдеться на сайті КЖЕ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду