НСЖУ застерігає журналістів від поїздок на Донеччину за «гарячими матеріалами»

НСЖУ застерігає журналістів від поїздок на Донеччину за «гарячими матеріалами»

29 Квітня 2014
3084

НСЖУ застерігає журналістів від поїздок на Донеччину за «гарячими матеріалами»

3084
НСЖУ застерігає журналістів від поїздок на Донеччину за «гарячими матеріалами»
НСЖУ застерігає журналістів від поїздок на Донеччину за «гарячими матеріалами»

Голова Донецької обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ), секретар НСЖУ Олександр Бриж закликав журналістів з інших регіонів України, а також фрілансерів, які не представляють потужні медіа, не виїжджати у відрядження на Донеччину. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Попри прагнення знайти «гарячі теми» для публікації у своїх ЗМІ, журналістам і фрілансерам краще не планувати відрядження на Донеччину через те, що перебування у регіоні є небезпечним для життя.

 

За словами секретаря НСЖУ Олександра Брижа, представники так званої «Донецької народної республіки» наразі господарюють у Донецьку, Луганську, Костянтинівці, Краматорську, Слов'янську. При цьому він називає сепаратистів «активістами».

 

«Зараз активісти перейшли у фазу агресивних дій. Мало того, що вони озброєні і проявляють агресію до оточуючих, вони почали ще  й захоплювати заручників, застосовують тортури, відпускають лише в обмін на тих, кого так би мовити взяли в полон наші військові», - сказав Олександр Бриж.

 

Він підкреслив, що особливо небезпечно перебувати на Донеччині представникам ЗМІ через те, що редакційні посвідчення чи посвідчення членів НСЖУ викликають ще більшу агресію терористів.

 

Як зауважує Олександр Бриж, нині  правоохоронні органи виступають у ролі спостерігачів і не надають допомогу навіть, якщо хтось звертається до них. Тому журналістам треба розраховувати тільки на власні сили.

 

«Ситуація на Донеччині - максимально наближена до "гарячої точки". Особливо небезпечно перебувати тут фрілансерам. Журналістам потрібно проявляти максимум уваги, щоб убезпечити себе. Тому ми радимо користуватися офіційними джерелами інформації, використовувати інформацію місцевих ЗМІ, які мають змогу відслідковувати події, не наражаючи себе на небезпеку», - радить Олександр Бриж.

 

Нагадаємо, 24 квітня терористи у Слов'янську звільнили репортера американського видання Vice News Саймона Островського і фотографа-фрілансера Євгена Гапича. За словами пана Островського, його утримували сепаратисти, зв'язували та били. Дружина Євгена Гапича повідомила українським журналістам, що він не міг говорити з пресою, тому що був у шоці через жорстоке поводження в полоні, де його жорстоко побили за те, що він журналіст.

 

24 квітня у Слов'янську терористи викрали журналіста ZIK Юрія Лелявського, що виконував редакційне завдання щодо висвітлення ситуації у регіоні. Крім нього наразі у полоні у Слов'янську перебувають також місцевий стрімер Артем Дейнега, журналіст польського фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер та київська журналістка і активістка Ірма Крат.

 

27 квітня вийшов на зв'язок викрадений терористами у Слов'янську журналіст луцького інтернет-видання «ВолиньPost» Сергій Шаповал. Про це повідомила його сестра, журналістка Катерина Шаповал.

 

27 квітня у полон у Слов'янську був захоплений київський журналіст Руслан Кухарчук. Через 13 годин, після допиту його відпустили.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3084
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду