Оксана Романюк: Протягом квітня на Сході України сепаратисти захопили 18 журналістів

Оксана Романюк: Протягом квітня на Сході України сепаратисти захопили 18 журналістів

26 Квітня 2014
7801

Оксана Романюк: Протягом квітня на Сході України сепаратисти захопили 18 журналістів

7801
Оксана Романюк: Протягом квітня на Сході України сепаратисти захопили 18 журналістів
Оксана Романюк: Протягом квітня на Сході України сепаратисти захопили 18 журналістів

Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк нагадує журналістам, які висвітлюють ситуацію на Сході України, про правила безпеки у гарячих точках. На критичній ситуації в цьому регіоні вона акцентувала у коментарі «Детектор медіа».

 

За даними ІМІ, від початку квітня до сьогоднішньго дня на Сході, переважно, на Донеччині сепаратисти захопили 18 журналістів. «Зараз три кореспонденти перебувають у заручниках саме в Слов`янську, і про їхню долю нам нічого невідомо, - сказала Оксана Романюк. - Серед них - журналіст фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, якого захопили 16 квітня, схоплений 18 квітня стрімер Артем Дейнега та позаштатний кореспондент телеканалу ZIK Юрій Лелявський, якого затримали 25 квітня».

 

Виконавчий директор ІМІ підкреслила, що перед тим, як їхати на Схід України, журналісти мають зважити, чи вартий матеріал, який вони готують, ризику й життя. «Одна справа, якщо ти оператор чи фотограф. Але якщо ти готуєш текстову інформацію, слід врахувати: зараз достатньо ресурсів, щоби знайти інформацію з інших джерел. І без нагальної потреби ризикувати не варто»,  - радить пані Романюк.

 

Також вона зауважила, що журналісти, які їдуть до таких міст, мають бути підготовленими до роботи в гарячих точках. Адже, на відміну від висвітлення акцій протесту, тут діють озброєні угрупування, для яких закон неписаний. «У таких умовах заради безпеки журналіст має максимально злитися з натовпом, асимілюватися й не виділятися - не розмовляти українською, не застостовувати під час зйомки великих об'єктивів, не поводитися виклично й не виушати у небезпечні місця самому», - додала Оксана Романюк.

 

Вона переконана: «Якщо на вас ведеться полювання, або відомо, що сепаратисти ставляться до вас негативно, краще відмінити поїздку. Адже це може означати, що на вас є чиєсь замовлення й за вас можуть вести торги. Варто дбати про цінність людського життя».

 

Виконавчий директор ІМІ підкреслила, що ситуація на Сході України є критично небезпечною для журналістів.

 

«У Криму ми зареєстрували 11 випадків, коли представників ЗМІ захоплювали в різний період часу. А на Сході України, переважно в Донецькій області, у нас уже 18 таких випадків, - каже пані Романюк. - В Криму ситуація ще не була настільки критичною, наскільки вона зараз є у Слов`янську. Можливо, тому, що тоді це був початок агресії щодо ЗМІ, й ішлося про контрольовані моменти. В Слов`янську ж немає жодного контролю».

 

Нагадаємо, Сергій Лефтер перебував  у Слов`янську в рамках місіъ спостереження за ситуацією на Сході України. 18 квітня українські та польські журналісти, представники громадськості звернулися до світової та європейської спільноти, зокрема, до Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та інших міжнародних організацій з проханням відреагувати на викрадення журналіста Сергія Лефтера. 

 

Артем Дейнека вів трансляцію штурму відділку СБУ у Слов`янську.

 

Юрія Лелявського невідомі схопили 25 квітня по 19:30 та звинуватили його у провокаціях. Про місцезнаходження журналіста досі нічого не відомо.

 

У переліку затриманих у Слов`янську - журналістка і активістка Ірма Крат, яка з 20 квітня перебуває в СБУ.

 

«Детектор медіа»

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду