Захоплений у Слов’янську білоруський журналіст розповів про звільнення з полону

Захоплений у Слов’янську білоруський журналіст розповів про звільнення з полону

22 Квітня 2014
4540

Захоплений у Слов’янську білоруський журналіст розповів про звільнення з полону

4540
Захоплений у Слов’янську білоруський журналіст розповів про звільнення з полону
Захоплений у Слов’янську білоруський журналіст розповів про звільнення з полону

Білоруський кореспондент газети «Новий час» Дмитро Галко розповів «Радіо Свобода» про обставини свого звільнення з полону проросійських сепаратистів у м. Слов'янську (Донецька обл.). Він був затриманий 21 квітня разом з двома іншими іноземними журналістами, імена яких наводять як Поль Гого і Коссімо Аттанасіо. Один з них є італійцем, другий - французом.

 

За словами Дмитра Галка, сепаратисти початку поставилися до журналістів агресивно, один чоловік встав і напівжартома націлив на них автомат. «Вони перевірили всі камери, подивилися всі фотографії», - засвідчив звільнений.

 

При цьому сепаратисти не розмовляли з затриманими. «Тільки потім, коли атмосфера розрядилася, ми підійшли до них ближче і перекинулися кількома словами. Запитали, хто вони і звідки. Ніхто не сказав, що він зі Слов'янська. Кілька людей сказали, що вони з Донбасу. Ми запитали, звідки у них зброя. Відповіли - ну нам видали в тимчасовій адміністрації. Особливо у француза й італійця вони питали, хто вони, на кого працюють, чи будуть вони правду розповідати», - розказав журналіст.

 

За словами пана Галка, він не говорив, що є журналістом, і сепаратисти сприйняли його як перекладача.

 

Звільнений журналіст не може повідомити, хто саме наказав їх відпустити: «Самої людини ми не бачили. Приїжджала якась машина з тонованим склом, але я не впевнений, чи був там їхній командир, чи ж вони отримали наказ по телефону. Врешті-решт, у якийсь момент вони сказали: "Усе добре, ви можете йти"».

 

Після звільнення журналісти не змогли продовжити свою роботу у Слов'янську. «Після того, як нас відпустили, ми спробували піти тією ж дорогою, якою йшли до затримання - через величезний міст. Але нас затримали знову, розвернули назад і сказали: без акредитації, без дозволу їхнього начальства ми не можемо нічого робити», - повідомив Дмитро Галко.

 

Водночас, за його словами, отримати акредитацію у Слов'янську неможливо. «Французький журналіст був тут кілька днів тому і намагався потрапити в стару міськраду за акредитацією. І не зміг туди потрапити», - сказав білоруський журналіст.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», за час незаконного захоплення влади у Слов'янську проросійські сепаратисти взяли в полон п'ятьох журналістів. Зокрема, 21 квітня були затримані двоє іноземні журналісти Поль Гого і Коссімо Аттанасіо, а також білоруський кореспондент газети «Новий час» Дмитро Галко. У них відібрали документи, гроші та фототехніку. Пізніше у соцмережах з'явилася інформація, що сепаратисти їх відпустили.

 

20 квітня сепаратисти викрали й досі утримують журналістку і активістку Ірму Крат. Крім того, у Слов'янську утримують викраденого журналіста Сергія Лефтера, який раніше працював на Першому національному».

 

Служба зв`язків з громадьскістю ГУМВС України в Донецькій області  повідомляє, що правоохоронці не виявили жодних свідків, які підтверджують факти викрадення, також немає і відомостей про перебування перелічених журналістів у Слов'янську.

 

Організація з безпеки і співпраці в Європі також закликала негайно звільнити всіх заручників у Слов'янську Донецької області.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду