Павло Шеремет, повертаючись до України, кілька годин очікував у «Борисполі»

Павло Шеремет, повертаючись до України, кілька годин очікував у «Борисполі»

19 Квітня 2014
4982

Павло Шеремет, повертаючись до України, кілька годин очікував у «Борисполі»

4982
Павло Шеремет, повертаючись до України, кілька годин очікував у «Борисполі»
Павло Шеремет, повертаючись до України, кілька годин очікував у «Борисполі»

Російський і білоруський журналіст  Павло Шеремет 17 квітня протягом кількох годин очікував у аеропорту «Бориспіль» на дозвіл в`їхати до України. Про це він розповів у коментарі російській службі «Радіо Свобода».

 

Він відзначив посилені заходи контролю на кордоні.

 

«Раніше в основному всіх, хто прилітав до Києва, пропускали і тільки лише одиниці розвертали назад, але 17 квітня стрічка була діаметрально протилежною. Майже всіх розвертали, тому лише одиниці змогли пройти. Жінок і пенсіонерів з російськими паспортами пропускали всіх, а чоловіків практично всіх розвертали, - розповів Павло Шеремет. -  За три години, які я провів біля кімнати, де проходила співбесіда, нікому не дозволили пройти на територію України. Проте до вечора режим трохи послабився і декільком пасажирам цього рейсу, в тому числі і мені, все ж таки дозволили пройти на територію України». 

За словами журналіста, прикордонники ставили йому стандартні запитання: «Питали: хто я, звідки, з якою метою приїхав, де зупинюся, які у мене плани на Україні, чи є зворотні квитки і скільки у мене грошей?».

 

Також він додав:  «Ніхто не вимагав співати гімн України або хвалити Майдан. Мені здається, що 17 квітня у прикордонників був якийсь наказ про ретельну перевірку всіх прибувають з Росії, і це могла бути реакція, наприклад, на цілком безвідповідальний виступ депутатів Держдуми РФ, зокрема Олександра Хінштейна. Цей парламентарій напередодні на Першому каналі Росії закликав усіх російських чоловіків їхати на південний схід добровольцями і допомагати своїм братам "звільнитися від хунти". Я думаю, що на Україні особливо не розбираються, наскільки серйозний цей російський депутат, і просто реагували на цю заяву, і відповідно звідси таке посилення прикордонного режиму».

 

Тим часом, у прес-службі Державної прикордонної служби України відзначають, що деякі російські журналісти, про яких повідомляли ЗМІ до 15 квітня,  не змогли вільно потрапити в Україну, через «безвідповідальне ставленння до порядку перетину українського кордону». Так, деякі журналісти надавали завідомо неправдиві відомості про мету та місце своєї поїздки. Інші навмисно намагалися ввести в оману інспекторський склад Держприкордонслужби. Були й такі, що за власним бажанням відмовлялися перетинати кордон. Відносно одного громадянина РФ діяло доручення правоохоронних органів щодо заборони в'їзду на територію України.

 

Нагадаємо, за останній час сталися три випадки депортації журналістів телеканалу РЕН ТВ з України, журналістам російського каналу НТВ заборонили в'їзд до України терміном на три роки, до України також не пустили журналістів з російської газети «Коммерсантъ». 7 квітня з потяга зняли двох кореспондентів російського Forbes, а також не пустили до України оператора відеоагенції Ruptly, що входить до складу RussiaToday. 8 квітня до України не пустили двох журналістів РІА «Новости». 9 квітня з потяга зняли журналістів російської газети «Коммерсантъ», зокрема Андрія Колесникова. 12 квітня трьом співробітникам «Первого канала» заборонили в'їзд до України на три роки. 14 квітня прикордонники не пропустили на територію України кореспондента російської радіостанції «Эхо Москвы».

 

Комітет захисту журналістів виступив із заявою, у якій закликав українську владу здійснити необхідні заходи для того, аби всі журналісти, іноземні та місцеві, мали змогу вільно та безперешкодно повідомляти про події, що розгортаються в Україні.

 

Комісія Громадської палати РФ з підтримки ЗМІ висловила стурбованість у зв'язку з порушеннями прав і свобод російських журналістів, що працюють в Україні, і протест проти будь-яких дій, спрямованих на обмеження свободи ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.svoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4982
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Правда
3632 дн. тому
За голову Шеремета, читал, чеченцы объявили нараду: 250 тыс. рублей. Хорошая новость
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду