Центр допомоги журналістам фінансово підтримав Олексія Мацуку, Євгена Положія та інших медійників

Центр допомоги журналістам фінансово підтримав Олексія Мацуку, Євгена Положія та інших медійників

18 Квітня 2014
4844

Центр допомоги журналістам фінансово підтримав Олексія Мацуку, Євгена Положія та інших медійників

4844
Центр допомоги журналістам фінансово підтримав Олексія Мацуку, Євгена Положія та інших медійників
Центр допомоги журналістам фінансово підтримав Олексія Мацуку, Євгена Положія та інших медійників

Об'єднаний Центр допомоги журналістам НСЖУ та НМПУ вирішив надати матеріальну допомогу донецькому журналісту, редактору інтернет-видання «Новости Донбасса» Олексієві Мацуці та головному редакторові сумської газети «Панорама» Євгену Положію. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Нагадаємо, Олексій Мацука після підпалу авто та погроз змушений був залишити Донецьк і зараз перебуває у Києві. А Євгена Положія було жорстоко побито 15 квітня, і в нього серйозні травми, які потребують довготривалого лікування.

 

За словами Олексія Мацуки, за останній тиждень близько десяти донецьких журналістів відчули тиск і погрози через свою професійну діяльність. Семеро з них змушені були залишити міста, де працювали. 12 квітня невідомі підпалили авто Олексія Мацуки прямо біля його будинку. Автомобіль загасили сусіди, які викликали міліцію. Як каже журналіст, це сталося якраз після ефіру місцевого «Громадського телебачення». Крім цього, йому надходили численні погрози на електронну пошту.

 

«Проросійські та сепаратистські організації не задоволені роботою українських і донецьких журналістів, перешкоджають їхній діяльності. Останні приклади - вихід новин телеканалу "Донбас" у скайпі, викрадення і приниження редактора однієї з горлівських газет, захоплення телевежі у Слов'янську, постійні сутички, напади сепаратистів на журналістів, які висвітлюють події. Журналістам дуже некомфортно працювати, а правоохоронцям, вочевидь, не вистачає часу на наш захист, бо вони працюють із сепаратистами», - розповів Олексій Мацука.

 

За його словами, у сепаратистів уявлення про журналістику таке, що всі мають працювати на зразок російських телеканалів. Натомість, якщо журналісти висвітлюють події відповідно до професійних стандартів, це викликає агресію.

 

«Багато журналістів вимушені працювати не за постійними адресами, ховати обличчя під час прямих включень для національних телеканалів. Також вони бояться відкрито говорити слово "сепаратисти", називають їх активістами, громадськими активістами зі зброєю», - каже Олексій Мацука. Він зауважує, що працівники медіа на Донеччині стають військовими журналістами, ходять на мітинги в бронежилетах, в касках. Якщо раніше журналісти могли отримувати погрози лише після проведення резонансних розслідувань, то зараз ці погрози надходять постійно.

 

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, Центр допомоги журналістів підтримує колег, які опинилися у важкій ситуації через свою професійну діяльність. «Одне з головних завдань нашої медіа-організації - це захист та підтримка журналістів. Гадаю, в такі часи всі повинні проявити максимальну солідарність із тими колегами, які зазнали фізичного насильства, погроз, перешкоджань своїй роботі. НСЖУ спільно з НМПУ намагаються залучити ресурси наших міжнародних партнерів для конкретної підтримки постраждалих працівників медіа», - каже Сергій Томіленко.

 

Тиждень тому було також виділено кошти журналістам національних та регіональних медіа на відшкодування пошкодженої апаратури і лікування та колегам на проживання у зв'язку із вимушеним виїздом з Криму через переслідування.

 

Центр допомоги журналістам - спільна ініціатива Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки з підтримки постраждалих журналістів. Центр координує заходи з підтримки журналістів (матеріальна і юридична допомога, тренінгові проекти), які реалізуються на залучені ресурси партнерських організацій - Міжнародної федерації журналістів та Польської асоціації журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4844
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду