Нацрада надала суду понад 40 сторінок цитат російських каналів як докази порушення законодавства України

Нацрада надала суду понад 40 сторінок цитат російських каналів як докази порушення законодавства України

15 Квітня 2014
7007

Нацрада надала суду понад 40 сторінок цитат російських каналів як докази порушення законодавства України

7007
Нацрада надала суду понад 40 сторінок цитат російських каналів як докази порушення законодавства України
Нацрада надала суду понад 40 сторінок цитат російських каналів як докази порушення законодавства України

Сьогодні, 15 квітня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала суду понад 40 сторінок цитат із програм російських каналів, які свідчать про порушення мовниками Російської Федерації законодавства України. Про це повідомила заступник голови Нацради Лариса Мудрак на брифінгу, присвяченому судовому розгляду позову Нацради щодо ретрансляції російських каналів.

 

Моніторинговим центром Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в період з 1 по 15 березня 2014 року було зафіксовано понад 50 випадків порушення чинного законодавства України з боку російських каналів.

 

«Основна суть усіх цих цитат, які збирали представники апарату, представники в регіонах, волонтери, - це заклики до національної ворожнечі, порушення територіальної цілісності, до перекручення існуючої інформації, маніпуляції», - говорить пані Мудрак.

 

Начальник управління правового забезпечення Олег Шосталь повідомив, що до судового провадження за власною ініціативою на стороні держави долучилася прокуратура міста Києва.

 

У засіданні Окружного адміністративного суду м. Києва було оголошено перерву до 29 квітня.

 

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості ухвалення судом остаточного рішення у справі 29 квітня, пан Шосталь зазначив, що прогнозувати надто складно, в тому числі й у зв'язку зі значною кількістю сторін, залучених до справи.

 

«У якості третіх осіб так само запрошені представники всіх чотирьох російських каналів і так само заявлена й організація «Асоціація російських мовників». Процес розширюється учасниками, набуває широкого виміру, а відтак і широкої відповідальності», - уточнила пані Мудрак.

 

Також Лариса Мудрак додала, що на сьогодні зменшилась кількість негативних відгуків глядачів з приводу відключення російських каналів.

 

«Спочатку нам довелося пережити шквал дзвінків, ми робили все можливе, щоб роз'яснювати ситуацію, наш персонал працював по 18 годин на добу щоб пояснювати громадянам чому ми вимкнули російські канали. Однак зараз ми фактично не маємо таких дзвінків. Доказом цього є сьогоднішня ситуація в суді - лише одна особа була заявлена як представник глядацької аудиторії, представляючи незадоволення громадян», - пояснила пані Мудрак.

 

Нагадаємо, 17 березня Нацрада подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва проти дистрибутора російських каналів - компанії «Торсат» з групи «Інтер» - про визнання такими, що не відповідають законам України та Європейській конвенції про транскордонне телебачення чотирьох російських телеканалів - «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24» і «НТВ-Мир». Водночас регулятор звернувся за експертними висновками до Інституту держави і права імені Корецького та Інституту журналістики щодо російських каналів та отримав ці висновки.

 

23 березня регуляторний орган подав доповнення до позову за підписом чотирьох членів Національної ради (Володимир Манжосова, Лариси Мудрак, Миколи Фартушного і Любові Бакаленко), у якому містилася розширене обґрунтування позову, а також нові позовні вимоги про припинення ретрансляції чотирьох російських каналів.

 

24 березня Нацрада звернулася до суду з клопотанням про забезпечення позову щодо тимчасового припинення ретрансляції чотирьох російських каналів. 25 березня суд прийняв ухвалу про забезпечення позову і зобов'язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті. Ухвала підлягає негайному виконанню, і провайдери програмної послуг зобов'язані негайно призупинити ретрансляцію чотирьох російських каналів.

 

На засіданні суду 27 березня було вирішено залучити до справи в якості третіх осіб чотири російські канали («Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24» і «НТВ-Мир»), ретрансляція яких оскаржується в суді. Також суд вирішив подати запити до прокуратури й СБУ щодо перевірки фактів за заявами Ради національної безпеки й оборони про загрозу національній безпеці і територіальній цілісності України в контенті російських каналів.

 

Головні претензії до чотирьох російських каналів, ретрансляцію яких обмежив суд, полягають у порушенні законів України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення. У їхніх програмах міститься пропаганда зміни конституційного ладу в Україні через військову агресію, поширюються сепаратистські звернення та обґрунтування приєднання до Росії територій України, розпалюється міжнаціональна ворожнеча. Нацрада взялася за питання ретрансляції російських каналів на підставі рішення Ради національної безпеки й оборони.

 

«Телекртиика»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7007
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
стыдно
3634 дн. тому
Позор Манжосову, продажной шкуре, рождённой на Сахалине.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду