До України не пустили вже три знімальні групи РЕН ТВ. Канал звертатиметься до Яценюка

До України не пустили вже три знімальні групи РЕН ТВ. Канал звертатиметься до Яценюка

3 Квітня 2014
3967

До України не пустили вже три знімальні групи РЕН ТВ. Канал звертатиметься до Яценюка

3967
До України не пустили вже три знімальні групи РЕН ТВ. Канал звертатиметься до Яценюка
До України не пустили вже три знімальні групи РЕН ТВ. Канал звертатиметься до Яценюка

За останній час сталися три випадки депортації журналістів телеканалу РЕН ТВ з України. Із цією проблемою канал має намір звернутися до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Про це в інтерв'ю російському виданню «Известия» повідомила автор програми «Неделя с Марианной Максимовской» і заступник головного редактора російського телеканалу РЕН ТВ Маріанна Максимовська.

 

Як відомо, вчора, 2 квітня, знімальну групу програми «Неделя с Марианной Максимовской», що виходить на РЕН ТВ, депортували з України. Прикордонні служби одеського аеропорту не пустили журналіста Романа Супера й оператора Петра Косіхіна до Одеси й відправили до Росії.

 

«Це вже третій випадок депортації наших кореспондентів за останній час, - розповіла пані Максимовська. - Оператора Олега Деркача депортували з Києва, ще двох наших працівників - з Донецька, тепер з Одеси - Рому Супера й оператора Петра Косіхіна. Всі наші оператори і велика частина журналістів отримали повідомлення про те, що їм забороняється перетинати український кордон протягом двох років».

 

«Депортували не тільки знімальну групу нашої програми. Було кілька випадків депортації знімальних груп служби новин нашого телеканалу», - додала вона.

 

За словами пані Максимовської, у всіх представників РЕН ТВ, яких не пустили до України, в паспортах стоять відмітки про те, що вони були в Криму. «Все відбувалося за такою схемою: нашу знімальну групу вичленяли із загального потоку пасажирів, які прилетіли до України, відводили в сторону, ставили запитання, з'ясовували, що вони журналісти, перевіряли паспорт, знаходили відмітку про те, що група потрапляла на територію Криму через аеропорт Сімферополя, й одразу відмовляли у в'їзді. Як правило, знімальну групу саджали в той же літак, на якому вона прилетіла. Рома Супер кілька годин чекав літака в одеському в аеропорту», - розповіла заступник головного редактора РЕН ТВ.

 

«Розумієте, ми ж жодного разу не порушили український закон. Чи не намагалися перетнути кордон під фальшивими приводами, прямо представлялися репортерами, показували штативи, не ховали камери і так далі. Очевидно, що є якесь розпорядження, за яким журналістів таким чином виявляють і відправляють назад», - припустила російська журналістка.

 

На її думку, навіть в умовах інформаційної війни вдаватися до такого засобу боротьби як депортація - це слабкість, а не сила. «Це тільки дасть зайвий козир у руки опонентів нової київської влади звинувачувати їх у недемократичності», - вважає пані Максимовська.

 

«Спочатку нам здавалося, що це прикрі непорозуміння. Але тепер це вже увійшло в систему: якщо журналіст має в паспорті відмітку про те, що він був на території Сімферополя чи Криму взагалі, - все, до України він потрапити не може», - наголосила вона.

 

Пані Максимовська каже, що РЕН ТВ тепер практично не зможе висвітлювати ситуацію в Україні, тому що всі журналісти й оператори встигли побувати в Криму і мають відмітки про це. «Тиждень тому ми відправили в Київ останнього журналіста, який не був у Криму. Його теж вирахували і відвели убік разом з оператором, дві години з ними розмовляли українські прикордонники. Не без проблем, але їх пустили до Києва. Ще не розуміючи, який масштаб може прийняти історія з депортацією, ми його відправили на територію Криму знімати черговий сюжет», - додала вона.

 

Пані Максимовська має намір написати лист Арсенію Яценюку: «Я спробую його поінформувати про подію, але у мене немає ніяких підстав просити його змінити цю політику, якщо це дійсно політика, або виправити ситуацію, якщо це ланцюжок прикрих непорозумінь. Якщо в українського прем'єр-міністра буде час, щоб прочитати мій лист, то він як мінімум буде в курсі подій».

 

Щоб надалі готувати власні сюжети з місця подій програма «Неделя с Марианной Максимовской» «брати в оренду» репортерів або залучати українських колег. «Але це порушує наш базовий принцип - своїми очима побачити подію, самим поговорити з очевидцями і представити звіт від першої особи», - зауважила автор проекту.

 

Нагадаємо, останнім часом почастішали випадки відмов у в'їзді до України російських журналістів. Українські прикордонники це пояснюють тим, що російські журналісти не можуть підтвердити мету візиту або надають неправдиву інформацію щодо мети і місця перебування в Україні.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - «Известия»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3967
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марианyочке лично
3647 дн. тому
Ув. Марианна, предлагаю выход из ситуации. Готов Вас выручить. Нахожусь в Киеве. Отсниму и перегоню в Москву сюжеты для вашего канала БЕСПЛАТНО. Деньги русских нам не нужны. Но, отсниму при единственном условии: вы не редактируете текст. Если вы не предвзято относитесь к объективной журналистике, это предложение вас 100 процентов заинтересует и вы напишете в следующем комментарии на Телекритике контактный телефон - для связи с вашим елеканалом. Жду...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду