Держкомтелерадіо реорганізує УТР в окрему спеціалізовану структуру іномовлення

Держкомтелерадіо реорганізує УТР в окрему спеціалізовану структуру іномовлення

28 Березня 2014
5620
28 Березня 2014
15:23

Держкомтелерадіо реорганізує УТР в окрему спеціалізовану структуру іномовлення

5620
Держкомтелерадіо реорганізує УТР в окрему спеціалізовану структуру іномовлення
Держкомтелерадіо реорганізує УТР в окрему спеціалізовану структуру іномовлення

Держкомтелерадіо реорганізує ДТРК «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» в окрему спеціалізовану структуру іномовлення для забезпечення мовлення за кордон, зокрема англійською та російською мовами. Про це йшлося 28 березня на нараді віце-прем'єр-міністра Олександра Сича, що була присвячена координації інформаційної діяльності та захисту інформаційної безпеки України.

 

Під час наради були названі загрози і виклики інформаційній безпеці та національним інтересам України в інформаційній сфері. Присутні погодилися з необхідністю створення інформаційно-аналітичного центру, який координуватиме зусилля зацікавлених органів державної влади і громадськості у сфері захисту інформаційної безпеки. Зокрема було запропоновано створити такий центр на базі державного агентства «Укрінформ».

 

За словами голови Дежкомтелерадіо Олега Наливайка, в умовах ескалації загроз, що постали перед Україною в інформаційній сфері, актуалізується проблема забезпечення проведення єдиної інформаційної політики та формування єдиного інформаційного простору на території держави. «З Центру мають виходити інформаційні меседжі від представників органів державної влади, які будуть сприйматися як офіційна позиція України щодо всіх подій, які відбуваються в контексті російсько-українського протистояння. Ця позиція має бути лаконічно сформульованою, чіткою і зрозумілою», - сказав він.

 

Нагальною загальнодержавною проблемою в Україні, відзначали присутні, є критичний стан поширення мовлення Національної радіокомпанії (НРКУ), «Українське радіо» якої чи не єдине з загальнонаціональних ЗМІ зараз ще мовить в Криму. Причинами такого стану є застаріла технічна база, руйнування мережі проводового мовлення, незадовільне забезпечення радіочастотним ресурсом, зокрема в FM-діапазоні тощо.

 

Виступаючі зазначили, що порівняно з іншими державами у нас не контролюється і не забезпечується на належному рівні процеси формування міжнародного іміджу України. Головний редактор сайту Детектор медіа Діана Дуцик зауважила, що нашим посольствам потрібно активніше реагувати на неправдиву інформацію в іноземних ЗМІ, зокрема - в німецьких.

 

Окремо виступаючі зупинися на відсутності комплексного і регулярного фахового моніторингу преси, недостатність  законодавчого врегулювання, відсутності прозорості медіавласності та «Зеонбуду» тощо. За словами заступника директора «Детектор медіа» Світлани Остапи, досі не з'ясовано, хто є власником «Зеонбуду», і не зрозуміло, хто наступного року контролюватиме інформаційний простір держави після переходу на цифрове мовлення. Вона також запропонувала об'єднати канали УТР і Перший Ukraine, створити україноцентричні російськомовні телерадіоканали.

 

Учасники наради обговорили важелі державного управління інформаційними ресурсами. Нацраді було рекомендовано вжити заходів, спрямованих на посилення політики державного протекціонізму щодо національних мовників, зокрема розглянути питання законодавчого визначення пріоритетності ліцензування частотних каналів для цілей державного (суспільного) мовлення. Кільком профільним держорганам рекомендовано зробити все можливе для забезпечення можливості прийому населенням програм НРКУ на всій території України.

 

Окремі доручення отримали НКРЗІ, Антимонопольний комітет, Держспецзв'язку, Концерн РРТ, міністерство фінансів, МЗС та інші.

 

Держкомтелерадіо спільно з Нацрадою, облдержадміністраціями мають забезпечити моніторинг матеріалів популярних аудіовізуальних та друкованих ЗМІ, а також популярних інтернет-ресурсів з метою вчасного припинення протиправної діяльності із поширення закликів до насильницької зміни або повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканість, пропаганди війни, сепаратизмі і тероризму.

 

Учасники наради неодноразово нарікали на діяльність правоохоронних органів. Тому МВС було рекомендовано посилити охорону ОДТРК, особливо у Миколаївській, Херсонській, Одеській, Донецькій, Луганській, Харківській областях та у місті Київ.

 

«Інформаційна політика сьогодні потребує не меншої державної турботи, ніж оборонна. Адже інформація - така сама зброя, тільки іншого формату», -  сказав віце-прем'єр-міністр Олександр Сич за підсумками наради. Він закликав урядовців і журналістів до невідкладної координації в сфері нейтралізації інформаційних загроз. «Нам потрібний не лише аналітичний майданчик, який виявлятиме загрози, акумулюватиме меседжі центральних органів виконавчої влади і ретранслюватиме їх інформаційним агенціям. Нам потрібний штаб, який оперативно й адекватно реагуватиме на ворожі дії в українському інформаційному просторі», - підкреслив Олександр Сич.

 

Кінцевий результат такої співпраці, наголосив віце-прем'єр-міністр, напряму залежатиме від ефективних і погоджених рішень у сфері регуляторної політики, нормативних змін і дотримання чинного законодавства. «З одного боку, маємо забезпечити швидкий аудит інформаційних ресурсів, їх реструктурування і концентрацію зусиль на ключових викликах, у тому числі за межами країни. З іншого боку - відновити законність у сфері телерадіомовлення. І стосовно тих, хто брутально порушує ліцензійні умови і зневажає вимоги українського закону, і стосовно тих, хто демонстративно на це закриває очі», -  підсумував Олександр Сич.

 

 У нараді взяли участь голова Дежкомтелерадіо Олег Наливайко, голова Нацради Володимир Манжосов, заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар, генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія, генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов, виконуючий обов'язки гендиректора Концерну РРТ Костянтин Захаренко, представники міністерства закордонних справ, міністерства фінансів, а також громадськості, зокрема і від «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5620
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду