Провідні медійні організації України вимагають від Турчинова розпуску Нацради

Провідні медійні організації України вимагають від Турчинова розпуску Нацради

26 Березня 2014
7144
26 Березня 2014
10:14

Провідні медійні організації України вимагають від Турчинова розпуску Нацради

7144
Провідні медійні організації України вимагають від Турчинова розпуску Нацради
Провідні медійні організації України вимагають від Турчинова розпуску Нацради

ВГО «Незалежна Асоціація телерадіоМовників», ГО «Східноєвропейський інститут проблем медіа», Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ), ГО «Інститут Медіа Права», ВГО «Комісія з журналістської етики», МБФ «Академія української преси», ГО «Детектор медіа», ВГО «Європейська медіа платформа», Телекомпалата України, ГО «Інститут масової інформації», Інтернет асоціація України, ГО «Інтерньюз України» звернулись до виконуючого обов'язки Президента України Олександра Турчинова та до Верховної Ради України  з вимогою висловити недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення та розпочати процес прозорого формування нового складу Нацради. Про це йдеться у спільній заяві організацій.

 

Провідні громадські організації в сфері захисту свободи слова та розвитку медіа висловили свою глибоку стурбованість у зв'язку зі затягуванням процесу оновлення складу Нацради.

 

Формування нинішнього складу Нацради відбувалось із грубими порушеннями законодавства та у непрозорий спосіб, зазначають автори заяви. До Нацради потрапили особи, які не мають необхідного рівня кваліфікації та довіри галузі і громадськості, а діяльність цього складу не витримує жодної критики.

 

«Монополізація та переділ ринку під прикриттям цифрової реформи, тиск на мовників, безпідставні відмови у наданні ліцензій, прийняття тіньових рішень і лобіювання інтересів окремих політичних сил - це лише деякі приклади протиправної практики, що потребують належної оцінки та притягнення до відповідальності. Залишення Національної ради у діючому складі гальмує здійснення реформ в сфері медіа і суперечить принципам демократичної держави, побудову якої декларує чинна влада», - йдеться у заяві.

 

Медіаорганізації звернулись до виконуючого обов'язки Президента України Олександра Турчинова з вимогою підтримати рішення Верховної Ради України і висловити недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду її звіту за 2013 рік.

 

У зверенні до Верховної Ради України організації закликають  розпочати процес прозорого формування половини складу  Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка призначається Верховною Радою України, із врахуванням критеріїв за ст. 7 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» та із широким залученням громадськості.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст заяви повністю:

 

«Голові Верховної Ради України,

Виконуючому обов'язки Президента України

п. Турчинову О.В.

м.Київ, Грушевського, 5

 

Копія: Голові Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України

п. Томенку М.В.

м.Київ, Грушевського, 5

 

Копія: Заступнику Секретаря Ради національної безпеки і оборони України

п. Сюмар В.П.

м. Київ, вул. Командарма Каменєва, 8

 

ЗАЯВА про необхідність термінової відставки  Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення  та повного оновлення її складу

 

Як провідні громадські організації в сфері захисту свободи слова та розвитку медіа висловлюємо глибоку стурбованість у зв'язку зі затягуванням процесу оновлення складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі - Національна рада).

 

Державне регулювання телерадіомовлення, яке здійснює Національна рада, відіграє провідну роль у забезпеченні свободи слова, доступу до інформації та плюралізму ЗМІ. Тому для цього органу законодавством передбачено спеціальний порядок формування складу, в основу якого покладено принципи відкритості, законності та професіоналізму членів Національної ради. Незалежність та професіоналізм Національної ради мають забезпечувати її ефективну роботу в інтересах суспільства та розвитку галузі.

 

Натомість формування нинішнього складу Національної ради відбувалось із грубими порушеннями законодавства та у непрозорий спосіб, внаслідок чого до нього потрапили особи, які не мають необхідного рівня кваліфікації та довіри галузі і громадськості. Діяльність цього складу не витримує жодної критики. Монополізація та переділ ринку під прикриттям цифрової реформи, тиск на мовників, безпідставні відмови у наданні ліцензій, прийняття тіньових рішень і лобіювання інтересів окремих політичних сил -це лише деякі приклади протиправної практики, що потребують належної оцінки та притягнення до відповідальності. Залишення Національної ради у діючому складі гальмує здійснення реформ в сфері медіа і суперечить принципам демократичної держави, побудову якої декларує чинна влада.

 

Відповідно до своїх повноважень та частини п'ятої статті 16 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" Верховна Рада України висловила недовіру Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду її звіту за 2013 рік (Постанова ВРУ № 837-VII від 28 лютого 2014 року). Відповідно до частини п'ятої статті 16 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", якщо недовіру висловив і Президент України, це має наслідком відставку всього складу Національної ради. Висловлення недовіри Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення не відноситься до тих повноважень, які, відповідно до Конституції України, не можуть бути здійснені виконувачем обов'язків Президента України Турчиновим О.В.

 

У зв'язку з викладеним вище,

 

звертаємось до виконуючого обов'язки Президента України з вимогою: підтримати рішення Верховної Ради України і висловити недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду її звіту за 2013 рік;

 

 звертаємось до Верховної Ради України: розпочати процес прозорого формування половини складу  Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка призначається Верховною Радою України, із врахуванням критеріїв за ст. 7 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" та із широким залученням громадськості.

 

ВГО «Незалежна Асоціація телерадіоМовників»

ГО «Східноєвропейський інститут проблем медіа»

Національна спілка журналістів України

Незалежна медіапрофспілка України

ГО «Інститут Медіа Права»

ВГО «Комісія з журналістської етики»

МБФ «Академія української преси»

ГО «Детектор медіа»

ВГО «Європейська медіа платформа»

Телекомпалата України

ГО «Інститут масової інформації»

Інтернет асоціація України

ГО «Інтерньюз України».

 

Нагадаємо, 21 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила звернення до телеглядачів, у якому пояснила необхідність тимчасового припинення ретрансляції чотирьох російських каналів в Україні. У Нацраді наголошують, що в час військової агресії й відвертої інформаційної війни, спрацьовують закони громадянського сумління та патріотизму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7144
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду