Визволенням викрадених операторів Babylon’13 займалися українська та російська правозахисні групи

Визволенням викрадених операторів Babylon’13 займалися українська та російська правозахисні групи

22 Березня 2014
5892
22 Березня 2014
16:29

Визволенням викрадених операторів Babylon’13 займалися українська та російська правозахисні групи

5892
Визволенням викрадених операторів Babylon’13 займалися українська та російська правозахисні групи
Визволенням викрадених операторів Babylon’13 займалися українська та російська правозахисні групи

У визволенні операторів співпрацювала Українська Гельсінська спілка з прав людини на чолі з виконавчим директором Аркадієм Бущенком та російські юристи зі Страсбурга  - Каріна Москаленко та Оксана Преображенская. Про це на прес-коференції за участі визволених операторів об'єднання кінематографістів Babylon`13 Ярослава Пілунського та Юрій Грузінова розповів юрист, адвокат Олег Веремієнко. Окрім нього самого, до цієї справи долучилися ще шість юристів, прізвищ яких пан Веремієнко не назвав із міркувань безпеки.


«Чимало людей ризикували своїм життям. Наприклад, необхідно було поїхати на місце інциденту, опитати очевидців на предмет того, хто викрав Ярослава Пілунського  та Юрія Грузінова. Юристи, які цим займалися, могли так само потрапити в полон», - розповів Олег Веремієнко.

 

Від початку тема прес-конференції була «Заручники в кримському полоні: живий щит для окупантів? Чому бездіє уряд України?», однак, з огляду на позитивне вирішення ситуації з операторами, її учасники вирішили переформатувати прес-захід на консультації та поради журналістам і родичам, люди, яких перебувають у полоні.

 

Нагадаємо, окрім Ярослава Пілунського, Юрія Грузінова,  Олега Веремієнка, із журналістами зустрілися координатор мобільної групи з пошуку зниклих Валентин Гриб, а також дружина та сестра пана Пілунського Юлія Верткова-Пілунська і Марія Пілунська.

 

Українська та російська правозахисна групи у пошуках із заручниками  на українські правозахисні органи не покладалися, натомість вирішили звернутися до Європейського суду з прав людини.

 

«Для цього необхідно було зібрати докази, що дійсно відбулося насильне зникнення людей та їх утримують проти їхньої волі, вони перебувають у полоні, - розповів пан Веремієнко. -  На підставі доказів, та зібраних юристами письмових свідчень очевидців ми в терміновому порядку підготували листа за «Правилом 3941» та відправили його факсом до офісу Євросуду. Окрім свідчень очевидців, додали довіреність родичів. В таких випадках Євросуд, якщо вважає, що існує загроза для життя, сам піднімає питання про порятунок полонених».

 

Відповідь із Євросуду, повідомив юрист, надійшла менше, ніж за добу. При цьому правозахисники отримали уточнюючі запитання:

 

- Чи дійсно  пан Пілунський та пан Грузінов затримані та перебувають під арештом?

- Чи були вони позбавлені волі у тлумаченні статті 5 Європейської конвенції?

- Чи затримували пана Пілунського і пана Грузінова так звані «агенти держави»?

- Які юридичні підстави для затримання та утримування під арештом?

- Де їх утримують і в яких умовах?

- Чи надавалась юридична допомога на момент затримання?

- Чи було надано медичну та іншу допомогу в тому місці, де вони перебувають?

- Яких заходів вживає уряд для пошуку місцезнаходження зниклих заручників?

 

«Реакція Євросуду - половина успіху. Коли Євросуд оримує такі папери та приймає рішення реагувати на таку ситуацію, то такий лист лягає на стіл мінстіра МВС, Генерального прокурора, міністру юстиції, та до уповноваженої особи у Верховній Раді», - розповів юрист, додавши, що у даному випадку країн-відповідачів було дві - Україна та Російська Федерація.

 

Також юрист порадив родичам зниклих відправляти телеграми представникам влади. Сам він продемонстрував стос телеграм, відправлених щодо зниклих операторів на адреси представників української влади.

 

Вдавалися юристи і до інших засобів. «Наша правозахисна група дізналася, що планується зустріч пана Аксьонова з «дуже серйозною правозахисною організацією» за участі представників ООН. Ми розшукали контакти цих людей та попросили їх під час зустрічі згадати про викрадення Ярослава Пілунського та Юрія Грузінова», - розповів Олег Веремієнко

 

Щодо співпраці з української міліцією, він додав: «Були міліціонери, які нам допомагали. Наприклад, у Голосіївському РУВС, де спрацювали дуже чітко та швидко. А от у Святошинському райвідділку пані на прізвище Бездушна переконувала Юлію Верткову-Пілунську не подавати заяву про затримання Ярослава Пілунського. "Ми все рівно нічого робити не будемо, не хочемо й не можемо. Ідіть до СБУ, до прокуратури", - говорила пані Бездушна». В родичі оператора провели у Святошинському райвідділку чотири години, відзначила  Юлія Верткова-Пілунська. Сестра оператора Марія Пілунська додала, що відділки міліції часом не реагують на екстремальні ситуації, пропонуючи подавати заяви про викрадених людей у робочий час - з дев`ятої по 18-ту.

 

Валентин Гриб розповів, що входив до складу групи, яка мала зустріти полонених після визволення. Як відзначили учасники прес-конференції, українські правоохоронні органи про це не потурбувалися, і після шестиденного полону звільнені оператори могли опинитися посеред вулиці з порожніми кишенями та без засобів зв'язку.

 

Спочатку пан Гриб зустрівся з іншою групою затриманих, у числі яких перебував активіст Автомайдану Олексій Гриценко. Допомігши їм, доправив до Києва й операторів, яких на той час звільнили з під-варти.

 

Аналізуючи пророблену роботу, Олег Веремієнко зазначив: «Я не знаю, що саме найбільше допомогло у цій ситуації. Але не сидіть склавши руки, не сподівайтеся на владу. Влада вам навряд чи допоможе - я не побачив таких над зусиль щодо пошуків заложників Ярослава Пілунського та Юрія Грузінова. Хоча я не виключаю, що були люди у владі, які нам допомагали їм окремо дякуємо. Однак, у першу чергу варто звертатися до правозахисних груп та до журналістів».

 

Юлія Верткова-Пілунська родичам полонених радить відразу ж по зникненню рідних подавати заяви щодо цього до РУВС за місцем проживання, місцем реєстрації та на місцы затримання (в останньому випадку, це можуть зробити навіть близькі друзі викраденого). «Ви маєте отримати виписку з Єдиного реєстру про те, що ваші рідні офіційно пропали без вісти. З цього момент ви вже перебуваєте в правовому полі і можете звертатися до судів», - сказала пані Верткова-Пілунська.

 

Також вона радить звертатися до юристів і до ЗМІ. Крім того, важливо подбати, щоби в кількох місцях, близьких до місця захоплення, були напоготові люди, які можуть зустріти полонених, якщо їх відпустять.

 

Юлія Верткова-Пілунська выдзначила значну підтримку ЗМІ у визволенні Яросілава Пілунського та Юрія Грузінова. «Зараз ми готуємо списки людей, які перебувають у полоні в Криму. Велике прохання підтримати їх, як і нас», - сказала вона, звертаючись до журналістів. 

 

Нагадаємо, Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов зникли 16 березня у Сімферополі. Оператори мали зустріти посилку з речами для українських військових, але зникли за невідомих обставин.

 

Шість днів з ними не було зв'язку і про них нічого не було відомо. Як з`ясувалося, вони перебували у полоні кримської «самооборони».

 

«Детектор медіа»

На фото - Олег Веремієнко,  http://www.bilozerska.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5892
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду