Колектив НТКУ вимагає від ГПУ розслідувати напад на Пантелеймонова – Перший канал перервав мовлення на знак протесту

Колектив НТКУ вимагає від ГПУ розслідувати напад на Пантелеймонова – Перший канал перервав мовлення на знак протесту

19 Березня 2014
7510
19 Березня 2014
14:06

Колектив НТКУ вимагає від ГПУ розслідувати напад на Пантелеймонова – Перший канал перервав мовлення на знак протесту

7510
Колектив НТКУ вимагає від ГПУ розслідувати напад на Пантелеймонова – Перший канал перервав мовлення на знак протесту
Колектив НТКУ вимагає від ГПУ розслідувати напад на Пантелеймонова – Перший канал перервав мовлення на знак протесту

Сьогодні, 19 березня, Перший національний перервав мовлення на одну хвилину на знак протесту проти дій народних депутатів щодо керівника Національної телекомпанії України (НТКУ) Олександра Пантелеймонова (на фото), якого 18 березня під тиском змусили написати заяву про звільнення. Крім того колектив НТКУ звернувся до генерального прокурора України Олега Махніцького з вимогою розслідувати події 18 березня. Про це повідомляє прес-служба Першого національного.

 

«Ми вдячні всім нашим колегам, які оперативно відреагували на ці кричущі події. Ми упевнені, що це не просто солідарність колег по цеху. Це - ПОЗИЦІЯ журналістів. Розуміння того, що в цивілізованому суспільстві такі дії - не припустимі. Що "полювання на відьом" - якими б ідейними лозунгами воно не прикривалося - несе загрозу свободі слова. Окрім цього, багато співробітників нашого телеканалу почали боятися за своє життя і життя своїх близьких», - йдеться в ефірному зверненні колективу НТКУ.

 

Колектив НТКУ звернувся до Генеральної прокуратури з проханням негайно відреагувати на дії депутатів від ВО «Свобода» і дати правову оцінку тому, що сталося. «На знак протесту проти МЕТОДІВ вирішення кадрових питань, втручання в редакційну політику, загроз фізичної розправи - ми перериваємо мовлення. Поки що на одну хвилину. Ми не виключаємо, що в разі, якщо ЗАРАЗ не буде АДЕКВАТНОЇ реакції від правоохоронних органів  - завтра мовлення може буде припинено не лише на Першому національному, але й на інших теле- і радіоканалах, ефір яких не сподобався певним народним депутатам або радикалам», - йдеться в ефірному зверненні колективу НТКУ.

 

Колектив НТКУ вимагає від в. о. генпрокурора Олега Махніцького порушити кримінальне провадження за статтями 171 та частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України, провести ретельне та неупереджене розслідування усіх обставин справи, здійснити всі необхідні дії для позбавлення Ігоря Мірошниченка, Богдана Бенюка, Андрія Іллєнка та Олександра Аронця депутатських мандатів і покарати винних у скоєнні злочину осіб.

 

Наводимо текст заяви до ГПУ повністю:

 

«В. о. Генерального прокурора України

Махніцькому О. І.

 

вул. Різницька, 13/15, м. Київ, 01011

 

КОЛЕКТИВНА ЗАЯВА

 

Вчора, 18 березня 2014 року близько 18:45, група народних депутатів України, у складі якої були заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Ігор Мірошниченко, член політради ВО «Свобода» Богдан Бенюк, відповідальний за зв'язки з громадськістю в київській міській організації ВО «Свобода» Олександр Аронець, та Андій Іллєнко у супроводі двох десятків невстановлених осіб, увійшла до будівлі Національної телекомпанії України (НТКУ) та, увірвавшись до кабінету керівника НТКУ Пантелеймонова О. Є., жорстоко принижуючи його честь і гідність, використовуючи образливу нецензурну лайку на його адресу, погрожуючи та завдаючи побоїв, змусила його написати заяву на звільнення.

 

Зокрема, Ігор Мірошниченко вживав ненормативну лексику, штовхав Пантелеймонова О. Є., кілька разів вдарив по голові та обличчю. Всі ці обставини зафіксовано у відеозапису, який зробив відповідальний за зв'язки з громадськістю в київській міській організації ВО «Свобода» Олександр Аронець.

 

Після підписання заяви Пантелеймонова О. Є. заштовхали у позашляховик із держномером АА 7744 СТ і вивезли в невідомому напрямку. Згодом у зв'язку із прибуттям на місце події міліції Пантелеймонова О. Є. було відпущено.

 

Статтею 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

 

Подібні дії представників влади дискредитують не тільки нову владу, а й завдають непоправної шкоди міжнародному іміджу України.

 

НТКУ є членом Європейської мовної спілки (EBU), і вже сьогодні колеги з європейських національних телеканалів висловлюють здивування: як подібне може відбуватися в Україні, де перемогла демократія? Адже наша країна обрала європейський вектор розвитку, де права людини та захист особистості є основою в законодавстві всіх європейських країн.

 

Колектив НТКУ категорично засуджує поведінку цих людей. Такі дії представників ВО «Свобода» дискредитують новообрану владу й понижують рівень довіри до українського уряду, що негативно впливає на політичний імідж керівництва нашої держави в очах найближчих сусідів та є дуже вигідними керівництву РФ, яке миттю розповсюдило зазначену вище інформацію на підтвердження своєї позиції стосовно України.

 

Дії вищезазначених осіб підпадають під ознаки, передбачені частиною другою статті 296 Кримінального кодексу України, як хуліганство та статті 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

 

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо порушити кримінальне провадження за статтями 171 та частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України, провести ретельне та неупереджене розслідування усіх обставин справи, здійснити всі необхідні дії для позбавлення Ігоря Мірошниченка, Богдана Бенюка, Андрія Іллєнка та Олександра Аронця депутатських мандатів і покарати винних у скоєнні злочину осіб».

 

 

Нагадаємо, 18 березня народні депутати від партії «Свобода» Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко, Богдан Бенюк змусили тимчасово виконуючого обов'язки генерального директора Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова написати заяву про звільнення, перед цим побили його, викрали з кабінету і відвезли в невідомому напрямку.

 

Тиск нардепів на Олександра Пантелеймонова засудив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар, НСЖУ і НМПУ, колектив «Савік Шустер студії», Держкомтелерадіо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення і особисто заступник голови Нацради Лариса Мудрак, голова профільного парламентського комітету Микола Томенко, Національна радіокомпанія України,

 

Гендиректор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко виступив з ініціативою позбавлення депутатського мандата Ігоря Мірошниченка за його дії відносно керівника НТКУ Олександра Пантелеймонова.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що готовий розслідувати дії народних депутатів, які змусили керівника НТКУ написати заяву про звільнення.

 

Голова фракції ВО «Свобода» і лідер цієї партії Олег Тягнибок повідомив, що мав розмову з народним депутатом Ігорем Мірошниченком і що той готовий добровільно зняти з себе депутатську недоторканість і відстоювати свою правоту перед судом.

 

Близько 20 українських журналістів, які 19 березня пікетували будівлю Генеральної прокуратури України, підписались під заявою на ім'я Генпрокурора України з вимогою негайно розслідувати напад на Олександра Пантелеймонова.

 

Самі народні депутати від фракції «Свобода», які змусили Олександра Пантелеймонова написати заяву про звільнення, заявили, що могли б діяти чемніше по відношенню до керівника Першого національного в умовах мирного часу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7510
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Николай
3662 дн. тому
Не нормально все это. Так поступают только во вред своей стране. И правильно сказал Арсений Яценюк, что подобного рода действия недопустимы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду