На «референдумі» та поза ним безпеці журналістів загрожує кримська «самооборона» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

На «референдумі» та поза ним безпеці журналістів загрожує кримська «самооборона» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

16 Березня 2014
5066
16 Березня 2014
17:00

На «референдумі» та поза ним безпеці журналістів загрожує кримська «самооборона» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

5066
Сьогодні, 16 березня, під час неконституційного референдуму у Крим продовжуються переслідування та залякування журналістів.
На «референдумі» та поза ним безпеці журналістів загрожує кримська «самооборона» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
На «референдумі» та поза ним безпеці журналістів загрожує кримська «самооборона» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

23:00

 

Журналістів не допускали на дільниці спостерігати за підрахунком голосів так званого кримського «референдуму», повідомляє «Українська правда».

 

На прес-конференції увечері 16 березня на запитання журналістів кримсько-татарського телеканалу ATR, чи допустять представників ЗМІ на дільниці спостерігати за підрахунком голосів уповноважений Ради міністрів Криму з проведення референдуму Михайло Малишев заявив: «Це прописано у положенні про проведення референдуму, жодних перепон для цього - навіть для вашої компанії - не буде».

 

На це журналісти заперечили, що їм на дільницях заявили: питання присутності ЗМІ вирішується особисто головою виборчкому і не дозволили пресі бути присутніми зокрема на дільниці №1 на вул. Пушкіна.

 

У свою чергу пан Малишев заявив: «Будемо розбиратися, будемо пояснювати головам дільничних комісій порядок».

 

Пізніше журналіст «Української правди» Катерина Сергацкова повідомила: «На виборчій дільниці у Сімферополі журналістам не дали простежити за витяганням і підрахунком бюлетенів, деяких, у тому числі Беату, виштовхали силою. Сказали, що "нічого вам не повинні". Виштовхували вже відомі мені дядечки з "самооборони". Були присутні Ілля Азар, Тимур Олевський, Катя Винокурова, Беата Бубінец і я», - зазначила журналістка.

 

20:46

 

У день кримського «референдуму» у східних містах України пройшли проросійські мітинги. Так, у харківському зібранні за даними «Української правди», взяли участь кілька тисяч осіб. Учасники просили  Росію ввести миротворчі війська.

 



 
Під час цього мітингу постраждав  журналіст НТВ Михайло Чернов. З площі Свободи його забрала швидка з підозрою на перелом ноги.

 

20:11

 

Журналістам, які намагалися зафіксувати процес підрахунку голосів, перешкоджали у спробах висвітлити це. Так, засновницю сайту «Прихована правда.ТБ» Ірму Крат не допустили на три виборчі дільниці у Сімферополі. Причина - відсутність сумнівної з правовової точки зору акредитації на неконституційній референдум у Криму. Акредитацію ж Верховної Ради, яку мала Ірма Крат, для голів виборчих комісій достатньо не було. Інших журналістів біля зазначених дільниць пані Крат, яка висвітлювала останні години «референдуму» у режимі прямої трансляції, не зустріла.

 

18:19

 

Кореспондентку «Фонтанки» Ірину Тумакову, яка прибула до Криму висвітлювати неконституційний референдум на завдання редакції,на в`їзді у Севастополь заблокувала «самооборона».

 

Перший блокпост їй вдалося минути без пригод, проте надалі виникли труднощі. На прохання журналістки запросити для огляду представників влади один з «учасників самооборони» відреагував агресивно. Спочатку заявив, що доведеться їхати на найближчий КПП. У відповідь на згоду передумав і при допомозі спеціальних пристосувань-«їжаків» заблокував авто журналістки.

 

Лише увечері Ірині Чумаковій вдалося потрапити у Севастополь. За її словами, представники так званого загону самооборони розблокували її автомобіль і дозволили проїхати в місто лише після того, як по телефону з ними зв'язалися зі штабу і вимагали відпустити журналіста, пославшись на особистий наказ міністра оборони Криму, яким себе вважає генерал Кузнєцов.

 

15:00

 

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) та Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засудили намагання місцевої кримської влади обмежити висвітлення у засобах інформації місцевого референдуму, який проводиться 16 березня.

 

Представники цих організацій у день псевдореферендуму відкрили гарячі лінії в Криму. За даними Кримської асоціації вільних журналістів, переслідують на півострові, в основному, іноземних журналістів.

 

14:40

 

В Алушті, за даними кримського осередку Комітету виборців України, на виборчій дільниці напали на знімальну групу Al Jazeera та пошкодили мікрофон на відеокамері. Інцидент стався на дільниці №01004.

 

Журналісти почали знімати обстановку довкола дільниці, до них підбігли кілька «самооборонівців», вдарили по відеокамері, зламали мікрофон. Також нападники з`ясували, імена та прізвища знімальної групи Al Jazeera та почали погрожувати їм, обіцяючи «розібратися». Журналісти змушені були залишити дільницю.

 

12:06

 

У Сімферополі на виборчу дільницю 08069 в школі номер 10, де голосував самопроголошений прем`єр-міністр Криму Сергій Аксьонов, не допустили журналістів AFP і інших англомовних видань - попри те, що кореспонденти є акредитованими.

 

«Нам сказали, що вже просто не залишилося місць, хто прийшов раніше, той встиг, мовляв, місця більше немає. Хоча в залі, де було біля трьох десятків колег,  ми цілком могли поміститися», - розповіли журналісти.

 

9:00

 

Відпрацьовувати терористичні прийоми на журналістах силовики, які не назвали себе, почали ще напередодні «референдуму», 15 березня. У сімферопольському готелі «Москва» кілька груп озброєних автоматами Калашнікова осіб у військовій формі у суботу 15 березня блокували 6 поверх, де мешкають іноземні журналісти. Зокрема, свідком цих подій був репортер Time Сімон Шустер. Їхніми заручниками виявилися й інші мешканці готелю.

 

Чоловік, який назвався генералом Кузнєцовим та міністром оборони Криму

 

Керував силовиками чоловік, який представився главою Міноборони Криму, генералом Кузнєцовим. Він оголосив, що в готелі розшукують небезпечного злочинця. Силовики поводилися грубо: розштовхували людей, у тому числі жінок, погрожували всіх розстріляти, били прикладами автоматів по камерах та відбирали флешкарти пам`яті в журналістів.

 

Зрештою, чоловік, який назвався Кузнєцовим, оголосив, що операція була помилковою, а конфісковані флешкарти повернуть.

 

15 березня
 
 
13:49
 

Насамперед у Криму порушуються права іноземних журналістів. Про це випуску ток-шоу «Шустер live» 14 березня в ефірі Першого національного розповіла Голова Кримської асоціації вільних журналістів Лілія Буджурова. Вона переконана:  останнім часом в Криму на журналістів оголошено «справжнє полювання - зі слідкуванням, радіоперехватами, нападами тощо».

 

За словами пані Буджурової, випадки нападу на журналістів фіксуються щодня. При цьому силовики погрожують журналістам тортурами та викрадають їх. «Французького журналіста Canal+ Девіда Жеоффріонакілька годин тримали в заручниках, та вимагали привезти матеріали, які він відзняв. Лише після цього його відпустили», - розповіла Лілія Буджурова. Вона наголосила, що в основному випадки переслідування спрямовані на іноземних журналістів - норвезьких, британських, італійських, французьких. «У них забирають техніку, їм не дають працювати, на них нападають», - зазначила Голова Кримської асоціації вільних журналістів.

 

«З 28 лютого будівля Держкомтелерадіокомпанії «Крим» охороняється озброєними людьми. І через стрій цих озброєних людей журналісти потрапляють у так званий «відкритий прес-центр». Не всіх, правда, пускають. Доводиться інколи скандалити, щоб у цей прес-центр відкрито пройти», - зазначила пані Буджурова.

 

Журналістка «Центру журналістських розслідувань» (Сімферополь) Тетяна Курманова під час цього ефіру «Шустер live» розповіла: «Найбільше нападів на іноземних журналістів. Вони стверджують, що подібного ставлення не бачили ніде, ні в одній гарячій точці». Також пані Курманова додала: «Дуже складно доводиться журналістам українських телеканалів, яких перевіряють просто за місцем прописки. (Силовики реагують. - ТК), коли бачать будь-яку камеру чи зйомки на телефон, як було з журна остом Андрієм Каніщевим. І в такому випадку неодмінно трапляється агресія».

 

Крім того, зазначила пані Курманова, у Криму переслідують і місцевих журналістів, яким ні до кого звернутися по допомогу: «Я знаю достеменно, що зараз усіх кримських журналістів «відпрацьовують». Їх прослуховують. Погрожували й «Центру журналістських розслідувань» - зокрема, чоловік, який представився позивним, що відслідковував знімальну групу «Інтера» 8-го березня, обіцяючи різноманітні тортури в інквізиторських традиціях». Також вона додала: «Ті правоохоронці, які раніше працювали в СБУ, зараз займаються тим, що відслідковують розмови і роботу не тільки не лише іноземних, а й кримських журналістів».


10:50

 

 

 

 

14 березня у Севастополі група озброєних людей затримала оператора UkrStream.TV Олега Балабана, який виконував редакційне завдання. команда UkrStream.TV активно висвітлювала події євромайдану й майдану в Києві. Головний принцим - подавати пряму трансляцію подій у форматі No comments.

 

Близько доби редакція UkrStream TV не знала, де перебуває пан Балабан. Лише наступного дня зусиллями місцевих журналістів оператора знайшли.

 

***

 

«Детектор медіа» продовжує відстежувати випадки порушення прав журналістів у Криму.

 

Нагадаємо, у Криму рішенням Кримського парламенту, дію якого 15 березня скасувала Верховна Рада, 16 березня проходить референдум, що є неконституційним.

 

Раніше кримський Парламент постановив  увійти до складу Росії як суб'єкта Російської Федерації та призначити на 16 березня 2014 загальнокримський, включно з Севастополем, референдум. На нього було винесено два альтернативних питання: «Ви за возз`єднання Криму з Росією на правах суб`єкта Російської Федерації?» та «Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?». 

 

Питання, підтримане більшістю голосів, вважатиметься прямим волевиявленням населення Криму.

 

Парламент Криму також звернувся до президента Володимира Путіна і Федеральному Зібранню Російської Федерації з пропозицією розпочати процедуру входження Криму до складу Російської Федерації як суб'єкта РФ.

 

Депутати ВР Криму вирішили проводити референдум не за законом, а за тимчасовим положенням.

 

КонституційнийСуд України вирішив, що постанова Верховної Ради АР Крим про проведення загальнокримського референдуму не відповідає Конституції України.

 

Меджліс кримськотатарського народу, лідери української громади також вважають референдум незаконним, таким, що порушує норми міжнародного права і закликають кримчан бойкотувати його

 

Нелегітимним референдум визнала й Венеціанська комісія.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - http://novosti-dny.com, UkrStream.TV, Facebook, http://www.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5066
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду