Комітет свободи слова визнав недопустимим поширення програм іноземних мовників, які загрожують нацбезпеці України

Комітет свободи слова визнав недопустимим поширення програм іноземних мовників, які загрожують нацбезпеці України

13 Березня 2014
4897
13 Березня 2014
12:50

Комітет свободи слова визнав недопустимим поширення програм іноземних мовників, які загрожують нацбезпеці України

4897
Комітет свободи слова визнав недопустимим поширення програм іноземних мовників, які загрожують нацбезпеці України
Комітет свободи слова визнав недопустимим поширення програм іноземних мовників, які загрожують нацбезпеці України

Комітет з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 12 березня вирішив визнати недопустимим поширення в багатоканальних телемережах України програм іноземних мовників, які загрожують національній безпеці України та містять перекручену, суспільно небезпечну інформацію про події в Україні, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, національної ворожнечі, національної нетерпимості, дискримінації тощо. Рекомендацію підготовлено з ініціативи члена Комітету Миколи Княжицького.

 

Вирішено попередити провайдерів програмної послуги про кримінальну відповідальність за поширення ними у своїх телемережах телерадіопрограм, які пропагують культ жорстокості, національної нетерпимості та дискримінації.

 

Зокрема в рішенні «Про розповсюдження в багатоканальних телемережах України програм іноземних мовників, які містять пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання національної, міжетнічної ворожнечі тощо», що розміщене на сайті Комітету, зазначається, що провайдерам програмної послуги потрібно роз'яснити, що «відповідно до законодавства провайдери програмної послуги вправі без обмежень та додаткових формальностей розповсюджувати в своїх телемережах телерадіопрограми, первісна трансляція яких здійснюється мовниками, що підпадають під юрисдикцію країни-учасниці Європейської конвенції про транскордонне телебачення, або юрисдикцію іншої країни-члена Європейського Союзу».

 

Також члени Комітету роз'яснюють, що «у випадку, якщо суспільно небезпечна інформація первісно поширюється в програмах мовників, що підпадають під дію Європейської конвенції про транскордонне телебачення, поширення таких програм багатоканальними телемережами може бути обмежене на підставі індивідуального рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за наявності обставин, передбачених статтею 24 вказаної Конвенції».

 

У випадку, якщо в пакетах програм провайдера програмної послуги будуть виявлені програми іноземних мовників, які розповсюджуються без передбаченої законом адаптації і при цьому вони містять заборонену до поширення інформацію, Комітет свободи слова або його окремі члени будуть звертатись до правоохоронних органів з метою ініціювання відповідних кримінальних проваджень.

 

Комітет свободи слова рекомендує Нацраді під час здійснення наглядових повноважень ретельно вивчати повідомлення про розповсюдження (ретрансляції) в багатоканальних мережах України програм окремих іноземних мовників, в яких поширюється інформація, що загрожує національній безпеці України, пропагує війну, насильство, жорстокість, розпалювання міжетнічної ворожнечі, національної нетерпимості або дискримінації, та забороняти ретрансляцію відповідних програм (телеканалів) на підставі мотивованих рішень. Апарату Нацради на час відсутності повноважного складу Нацради радять надсилати до Комітету всі виявлені в ході моніторингів дані про порушення провайдерами програмної послуги.

 

Нагадаємо, 11 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила вимогу до провайдерів програмної послуги до 19.00 11 березня припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир». Втім, офіційного рішення з цього приводу Нацрада поки що не приймала, оскільки не проводила засідання. 13 березня, Нацрада планує провести засідання, щоб ухвалити рішення про тимчасове припинення ретрансляції на території України чотирьох російських каналів.

 

У Криму станом на 9 березня захопленим кримським РТПЦ були вимкнені з аналогового ефіру практично всі українські телеканали, а на їхніх частотах розпочали мовлення «Первый канал», «Россия 1», «Россия 24», НТВ, ТНТ, СТС. 10 березня в Сімферополі було відключено цифрове ефірне мовлення українських телеканалів. На їхніх частотах почали мовити російські канали. Того ж дня українські канали почали вимикати і в кабельних мережах.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4897
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду