У Криму масово порушують права журналістів - ІМІ

4 Березня 2014
5928

У Криму масово порушують права журналістів - ІМІ

5928
У Криму масово порушують права журналістів  - ІМІ

За останні кілька днів Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував у Криму 20 випадків перешкоджання журналістській діяльності, DDoS-атак на місцеві сайти, залякування операторів місцевих телеканалів з боку озброєних чоловіків у масках. Про це повідомляє ІМІ у своєму звіті.

 

Юристи ІМІ закликають представників ЗМІ повідомляти про випадки перешкоджання журналістській діяльності у правоохоронні органи, а також на гарячу лінію ІМІ, де можна також отримати юридичну консультацію: +38-050-447-70-63.

 

Далі «Детектор медіа» подає список випадків перешкоджань журналістів у Криму, упорядкований експертами ІМІ:

 

1. 13 лютого у будівлю Верховної Ради Криму не пустили представників ЗМІ, незважаючи на те, що вони мали з собою картку постійної акредитації при парламенті. Від журналістів вимагали додаткових перепусток.

 

2. 27 лютого у будівлі парламенту Криму, яку вранці було захоплено невідомими зі зброєю, було підірвано шумову гранату, коли туди намагалися увійти за коментарями журналісти українських, російських, турецьких та інших світових ЗМІ.

 

3. 28 лютого Верховна Рада Криму зібралася на своє засідання без журналістів. На засідання планувалося затвердити членів Ради міністрів автономії. Співробітники ЗМІ просили членів президії, які давали їм коментарі біля будівлі, пустити їх до ВР Криму, але їх не пустили.

 

4. 1 березня у Сімферополі озброєні люди в масках захопили будівлю Будинок профспілок, де знаходиться редакція інтернет-видання «Центр журналістських розслідувань» та Інформаційний прес-центр. Люди у військовому одязі, які захопили будівлю, представилися «Кримським фронтом», зазначивши, що будуть давати прес-конференцію, яка згодом пройшла під прапором Росії. Після чого загарбники заявили, що тепер в прес-центрі розмістяться представники «Кримського фронту» з огляду на те, що з цієї будівлі «виходить не правдива інформація». Згодом співробітників «Центру журналістських розслідувань» звільнили.

 

5. У Криму невідомі захопили студію, орендовану Савіком Шустером.

 

6. 1 березня цивільні особи у камуфляжній формі з георгїївськими стрічками, які блокують в'їзд до Криму в районі м. Армянськ, не пустили до Криму журналістів інтернет-видання «Херсонські вісті» Ігоря Трубаєва та «Твоєї правди» Олега Зайченка. Їхню машину обшукали, повернули назад, а також заборонили фотографувати.

 

7. 1 березня у Сімферополі знімальну групу ATR невідомі у масках не пустили на прес-конференцію у захопленій Раді міністрів Криму. В той час як російські ЗМІ потрапили до Ради без перешкод.

 

8. 1 березня будівля державної телерадіокомпанії «Крим» (ДТРК «Крим») у Сімферополі опинилася під контролем озброєних людей без розпізнавальних знаків, які представилися як військові ЧФ РФ.

 

9. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму, не пропустили журналіста Hromadske.TV Богдана Кутєпова, який намагався потрапити на територію півострова. «Вийшов чувак із калашом і сказав: "розвернулись, від'їхали на 400 метрів і зупинились. І якшо вздумаєте знімати - стріляю без попередження», - написав Богдан Кутєпов.

 

10. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму, розвернули на блокпосту авто головного редактора Kyiv Post Катерини Горчинської. За її словами, невідомі й військовому звинувачували її та інших журналістів у однобокому висвітленні подій.

 

11. 1 березня в автомобіль знімальної групи ТСН («1+1») у місті Балаклава (Крим) кинули каменюку, коли почули в салоні українську мову, повідомив кореспондент Григорій Жигалов.

 

12. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму в районі м.Армянська, відібрали у журналіста телеканалу «Інтер» Кирила Ющишена відеокамеру, з якої вийняли флешки та акумулятор. Також йому погрожували автоматом Калашникова.

 

13. 1 березня біля Красноперекопська пересувну телестанцію програми «События» телеканалу «Україна» невідомі в масках не пустили до Криму та наказали повертатися.

 

14. 3 березня держпідприємство «Радіотелевізійний передавальний центр АР Крим» припинило трансляцію Чорноморської телерадіокомпанії на всьому півострові.

 

15. 3 березня в Севастополі під штабом Чорноморського флоту РФ невідомий вдарив по голові місцеву журналістку, керівника IPC-Севастополь Тетяну Ріхтун та відібрав відеокамеру. Напад стався, коли вона фіксувала на відеокамеру російських військових зі зброєю в руках.

 

16. 3 березня інтернет-портал «События Крыма» заявив, що періодично стає недоступним користувачам через потужні DDoS-атаки, велика частина яких здійснювалася з Москви. Такі дії видання пов'язує з тим, що сайт пише правдиві новини про події в Криму і не підтимує введення російських військ до Криму.

 

17. 1 березня у Сімферополі невідомі побили оператора телеканалу АТР Рустема Муртазаєва. Його кілька разів вдарили в шию. Він віддав їм флешку, сказавши, що більше носіїв пам'яті не має. Після цього його відпустили.

 

18. 3 березня сайт Чорноморської телерадіокомпанії зазнав потужних DDoS-атак. Як вдалося з'ясувати, велика частина атак здійснювалася з Дніпропетровська. Атаку на сайт та вимкнення мовлення телеканалу пов'язують з висвітленням подій в Криму.

 

19. Депутати Верховної Ради АРК погрожують заблокувати роботу ЗМІ, які, нібито спотворюють реальну ситуацію в автономії.

 

20. 4 березня в центрі Сімферополя так звані дружинники (члени сформованих у Криму загонів самооборони) напали на відомого місцевого фотожурналіста Андрія Каніщева. На нього напали, коли він фотографував бійку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5928
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду