Дмитро Гнап: над порятунком документів з «Межигір’я» працюють журналісти з восьми ЗМІ

Дмитро Гнап: над порятунком документів з «Межигір’я» працюють журналісти з восьми ЗМІ

25 Лютого 2014
5592

Дмитро Гнап: над порятунком документів з «Межигір’я» працюють журналісти з восьми ЗМІ

5592
Журналіст «Громадського ТБ» прокоментував претензії Максима Сухенка щодо недопуску журналіста «Грошей» до роботи з «межигірськими архівами»
Дмитро Гнап: над порятунком документів з «Межигір’я» працюють журналісти з восьми ЗМІ
Дмитро Гнап: над порятунком документів з «Межигір’я» працюють журналісти з восьми ЗМІ

Над порятунком документів, виловлених 22 лютого з Київського водосховища в резиденції Віктора Януковича «Межигір'я», працює близько 20 представників із восьми ЗМІ: «Українська правда», «Громадське ТБ», ZIK-«Наші гроші», «Радіо Свобода», Kyiv Post, Insider, «Коммерсантъ» і бюро «Свідомо». Про це «Детектор медіа» розповів керівник відділу розслідувань «Громадського ТБ» Дмитро Гнап, додавши, що група є відкритою для приєднання.

 

З його слів, журналісти домовилися про певні принципи і правила роботи з документами. Зокрема, за три дні ніхто не виніс жодного паперу за межі будівлі на території «Межигір'я», де обробляються й сохнуть документи. Учора, 24 лютого, вони домовилися, що не викладають нічого на Facebook, доки це не буде оприлюднено на сайті, оскільки вирішили, що всі архіви будуть зібрані й опубліковані у відкритому доступі на YanukovychLeaks. Пан Гнап каже, що вже оприлюднено близько 60% усіх фотокопій і до завтрашнього ранку ініціативна група сподівається, що на сайт буде залито всі 19-20 тисяч документів.

 

Перші дні з документами працювали журналісти, згодом до них долучилися фахівці з реставрації та збереження паперів. «Ми зв'язалися з Володимиром В'ятровичем, і він залучив експертів з музейної справи, архіваріусів, які зараз рятують документи. При цьому нам постійно підносять нові - у водосховищі працюють водолази, які продовжують виловлювати папки. Адже на відео з камер спостереження ми з'ясували, що біля причалу було потоплено лише частину документів, а решту - з баржі. Водолази намагаються їх дістати. При цьому немає певності, що ми зможемо їх врятувати», - розповів пан Гнап.

 

Коментуючи конфлікт з журналістом програми «Гроші» каналу «1+1» Ігорем Колтуновим, якого колеги виштовхали, не допустивши до документів, пан Гнап зауважив, що пан Колтунов поводив себе не дуже порядно: Анна Бабінець і Наталя Седлецька зафіксували, що він виносив папку з приміщення. «Ми домовилися про певні правила роботи, і тут приходить людина, без попередження, не представляючись, і всупереч нашим правилам намагається винести кудись одну з папок», - розповів пан Гнап.

 

Він також здивувався коментарю головного редактора «Грошей» Максима Сухенка: «Він каже, що в перший день віддав завдання журналістам шукати документи і працювати з ними. Але журналіста "Грошей" ми побачили аж на третій день, коли вже 80% документів було врятовано. Чому ж вони одразу не прийшли допомагати рятувати архіви, а з'явилися тільки тоді, коли вже 120 папок з більше ніж 150 були оброблені? Прикро, що колеги з "Грошей" не виявляють активності й не допомагають колегам одразу, а приходять, так би мовити, на все готове».

 

«Сподіваюся, що журналісти "Грошей" проявлятимуть більше активності й допомоги колегам, будуть більш вихованими і не вдаватимуться до самоуправства і спроб винести документи», - додав Дмитро Гнап.

 

Сьогодні знімальна група «Грошей» знову приїхала до «Межигір'я» готувати матеріал. На запитання «Детектор медіа», чи допустили журналістів «Грошей» до документів, пан Гнап відповів: «О другій годині мені зателефонував Колтунов, сказав, що прийшов і хоче познімати. Я сказав: нема питань, єдине - нехай документи не цупить. Після цього мені вже ніхто не дзвонив. Здається, він усе зробив, що хотів».

 

Дмитро Гнап звернув увагу на те, що з-поміж телеканалів тільки «Громадське ТБ» та ZIK беруть участь у роботі з порятунку документів. «Як і раніше, ми поки не бачимо активної участі телеканалів у темі розслідувань щодо президентської сім'ї. Дай Боже, щоб програма "Гроші" зробила багато розслідувань за знайденими в "Межигір'ї" документами - конкуренції та співпраці ми тільки раді», - заявив журналіст «Громадського ТБ».

 

Коментуючи причини, з яких журналісти не віддають документи правоохоронцям, пан Гнап заявив: «Ми будемо передавати документи правоохоронним органам на їхню вимогу. Але поки що ніхто до нас не звертався». Після того, як папери висохнуть, ініціативна група хоче їх ще відсканувати. І якщо до тих пір правоохоронці не звернуться до журналістів, ті мають намір самі передати їм усі матеріали відкрито на прес-конференції.

 

Нагадаємо, на думку Максима Сухенка, у «Межигір'ї» відбувається приватизація доказів і наразі ніхто не гарантує збереження виловлених у водосховищі документів, які мають стати насправді підставою для порушення кримінальної справи, а не для «бійки журналістів». «Я боюся, щоб зараз не почалося інформаційного рейдерства. Зараз не час журналістам між собою починати сварки», - наголосив пан Сухенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду