День жалоби. Хроніка перешкод для медіа 20 лютого (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

День жалоби. Хроніка перешкод для медіа 20 лютого (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

20 Лютого 2014
11696

День жалоби. Хроніка перешкод для медіа 20 лютого (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

11696
«Детектор медіа» продовжує збирати дані про постраждалих журналістів і перешкоди, яких зазнають медіа під час висвітлення подій у Києві
День жалоби. Хроніка перешкод для медіа 20 лютого (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
День жалоби. Хроніка перешкод для медіа 20 лютого (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Хроніку 19 лютого дивіться тут

 

Хроніку 18 лютого дивіться тут

 

22:35

 

Міжнародна місія журналістської солідарності (Місія міжнародної підтримки з питань безпеки та захисту журналістів та свободи ЗМІ в Україні) зробила заяву за результатами своєї роботи в Києві 19 та 20 лютого.

 

Місія вислухала інформацію очевидців та свідчення від великої кількості зацікавлених осіб та дійшла наступних висновків:

- кількість випадків насильства та переслідувань журналістів, включно із вбивством журналіста газети «Вісті» В'ячеслава Веремія, є жахаючою;

- докази того, що журналісти, інші працівники медіа та медіа організації розглядались як мішені та були атаковані внаслідок своєї роботи, є очевидними;

- поширена культура безкарності, спричинена відмовами розслідувати та переслідувати в судовому порядку злочини проти журналістів, працівників медіа та медіакомпаній;

- влада стимулює блокування, цензурування та перешкоджання діяльності новинних організацій та поширенню новин, зокрема під час поточних демонстрацій та протестів;

- економічний тиск та інші непрямі методи заборони та залякування критичного висвітлення продовжують застосовуватись українською владою.

 

Місія нагадує уряду України, що обов'язком держави є захист усіх громадян, включно із журналістами, та забезпечення можливості журналістам та медіа-організаціям виконувати свої обов'язки без страху насильства та переслідувань.

 

Місія визнає та схвалює відважну роботу журналістів в Україні у виконанні їх суттєво важливих обов'язків у небезпечних і важких обставинах.

 

Місія:

- вимагає, щоб українська влада виконувала свої зобов'язання та забезпечила негайне припинення нападів на журналістів, працівників медіа та на медіа-організації;

- закликає український уряд сприяти негайному, незалежному та прозорому розслідуванню та притягненню відповідальних за напади до суду;

- звертається із закликом до Ради Європи простимулювати українську владу забезпечити проведення такого розслідування, а також провести своє власне розслідування;

- закликає владу забезпечити дієвість існуючого законодавства, включно із застосуванням статті 171 Кримінального кодексу України, яка забороняє будь-яке перешкоджання журналістській діяльності;

- закликає до об'єднання зусиль та залучення міжнародного суду, включно з направленням звернень до Європейського суду з прав людини;

- закликає українську владу визнати фундаментальне право громадськості отримувати точну та всебічну інформацію та утриматись від блокування, цензурування або інших перешкоджань роботі незалежних медіа та заохотити розвиток незалежного та життєздатного медіаринку.

 

До складу Міжнародної місії партнерства з безпеки та захисту журналістів та свободи слова в Україні входять представники Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіа профспілки України (НМПУ), Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП), Асоціації незалежних регіональних віддавців України (АНРВУ), Європейської та Міжнародної федерації журналістів (EFJ/IFJ), Міжнародної підтримки медіа (IMS), Фонду відкритого суспільства, Всесвітньої асоціації видавців газет та новин (WAN/IFRA), «Артиклю 19», «Репортерів без кордонів» та представник ОБСЄ з питань свободи медіа.

 

21:00

 

Телеканал «Україна» скасував прем’єру шоу «Пристрасті на паркеті», що планувалася на 23 лютого.

 

19:35

 

Керівництво Національної радіокомпанії України із сьогоднішнього дня, 20 лютого, скасувало фактично все мовлення в прямому ефірі, окрім коротких випусків новин на всіх трьох державних радіоканалах - Національному радіо, радіо «Промінь» та радіо «Культура». Про це «Детектор медіа» повідомили працівники НРКУ.

 

Це рішення керівництва аргументується переведенням служб забезпечення ефіру з Хрещатика, 26 у Будинок звукозапису на Первомайського, 5а задля «безпеки журналістів та гостей».

 

Із цього приводу частина колективу радіо «Промінь» висловлює свою незгоду, оскільки вважає, що не можна в цей складний для країни час позбавляти слухача важливої інформації.

 

19:15

 

Телеканали «Футбол 1» та «Футбол 2» не показуватимуть сьогодні аналітичних програи, присвячених сьогоднішнім матчам Ліги Європи, та не випустять в ефір недільну підсумкову програму «Великий футбол». Зміни у сітці мовлення пов'язані з трагічними подіями в Україні. «Обговорювати матчі та сперечатися про футбол у той момент, коли в країні гинуть люди, буде неетично», - йдеться у повідомленні прес-служби.

 

19:00

 

Сьогодні, 20 лютого, біля Жовтневого палацу у Києві упізнали тіло загиблого журналіста  інтернет-видання «Спортаналітика» Ігоря Костенка. Про це повідомляє сайт видання з посиланням на інформацію у мережі Facebook на сторінці спільноти «Євромайдан SOS».

 

Ігорю Костенку було 22 роки, він - уродженець Тернопільської області. Ігор Костенко навчався на географічному факультеті Львівського національного університету ім. Івана Франка та працював журналістом.

 

«Ігор Костенко. Журналіст "Спортаналітика" героїчно загинув за волю і справедливість. Редакція "Спортаналітика" співчуває родичам та близьким. Вічна пам'ять», - пише видання.

 

Мер Львова Андрій Садовий на брифінгу заявив, що міська рада візьме на себе усі питання із доставкою тіла загиблого додому, а також допоможе рідним в організації похорону. Таке розпорядження мер вже дав відповідним службам.

 

 


 

 

18:25

 

Народні депутати вимагають негайно включити трансляцію телеканалу «Рада». Про це з трибуни заявила Ірина Геращенко з фракції УДАР. Якщо трансляції не буде увімкнуто, депутати вимагатимуть відставки керівника каналу.

 

18:15

 

Сьогодні, 20 лютого, Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя присудив один місяць виправних робіт головному редактору місцевої газети «Суббота-плюс» Богдану Василенку, якому інкримінували організацію несанкціонованих мітингів і злісну непокору міліції під час акції протесту в Запоріжжі 15 лютого. Також відповідно до рішення суду, 20% заробітної плати пана Василенка буде перераховано на користь державі. Наразі Богдан Василенко збирається подавати апеляцію.

 

18:10

 

Житомирські журналісти звернулися до керівництва і журналістів Житомирської обласної державної телерадіокомпанії з вимогою об'єктивно та всебічно висвітлювати події в країні та Житомирській області, зокрема. 

 

 

 

18:05

 

19 лютого в Одесі тітушки побили журналіста місцевого телеканалу «Репортер» Леоніда Соболєва. Його били по нирках і печінці і погрожували вбити, коли він потрапив у полон до бойовиків-«антімайданівців», які раніше влаштували побоїще біля Одеської облдержадміністрації (ОДА). Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посидання на «Думську».

 

Як розповів Леонід Соболєв, він дізнався, що частина людей, які напали на журналістів та учасників мітингу біля Одеської ОДА, виїхала в бік Гагарінського плато. «Я вирішив перевірити цю інформацію, в крайньому випадку - відзняти на телефон», - розказав репортер.

 

«За «Аркадійським палацем» я побачив три жовті маршрутки «Богдан». Попросив водія почекати і пішов до них, у бік санаторію «Росія». Там я дістав телефон і почав просто знімати околиці. Біля воріт, я помітив, нервував охоронець. Він підійшов і в досить грубій формі почав з'ясовувати, хто я такий і що тут роблю. Я особливо не переживав: пред'явив посвідчення, пояснив, що виконую завдання редакції і шукаю групу людей, які ніби то брали участь у подіях біля облдержадміністрації», - повідомив журналіст.

 

Охоронець спробував вихопити у журналіста телефон і навіть заламати йому руки. Несподівано вибігли ще чоловік шість спортивної статури в однаковому одязі.

 

Журналіст сховав телефон в кишеню, сподіваючись записати хоча б звук. Молоді люди міцно схопили його за руки і почали випитувати, хто він такий і що тут робить.

 

«Я ще раз показав посвідчення журналіста телеканалу «Репортер», і тут один з молодих людей буквально вихопив його з рук. Решта сприйняли це як сигнал до атаки: двоє скрутили мені руки і почали бити по нирках і печінці, третій у цей час викрутив з рук і забрав телефон», - розказав Леонід Соболєв.

 

Журналіста потягли до одного з будинків, сказавши, що телефон уже розбитий, і скоро така ж доля чекає і його. Навколо ходили люди в темній спортивній формі, більшість - у масках і з бейсбольними битами. З рації звучала інформації та команди на зразок таких: «У воріт група людей, схожі на журналістів! - Що з ними робити? - Хватаємо, ламаємо, забираємо камеру і тягнемо сюди!».

 

«Кожен, хто проходив, намагався познущатися наді мною: замахнутися битою або сказати якусь гидоту, - зазначає пан Соболєв. - Через годину мене завели в приміщення, де в коридорі мене чекав громадянин значного статури. «Це той?», - запитав з дивним акцентом. Мені сказали: «Не звертай уваги» і повели далі, а позаду один із супроводжуючих почав щось пояснювати незрозумілою мені мовою. Мені наказали зняти взуття і завели в кімнату з трьома ліжками. На одній з них лежав роздягнений чоловік, як кажуть, «кавказької зовнішності», інші розмовляли з ним дуже шанобливо. Не встаючи з ліжка, він перепитав мене, хто я і що тут роблю. Я в черговий раз пояснив, що працюю на телеканалі «Репортер», приїхав сюди за редакційним завданням і так далі».

 

Конвоїри почали кудись дзвонити і переказувати слова журналіста. Вони кілька разів перечитували назву телеканалу і прізвище з відібраного посвідчення. Люди у масках змусили Леоніда Соболєва видалити з телефону всі відеозаписи, хоча їх першим спонуканням було просто розбити телефон.

 

Наступні півтори години пройшли в погрозах. Хтось пропонував забрати телефон журналіста в обмін на свободу, хтось говорив: «Почекай, потрібно розібратися». На відміну від людей у ​​масках, чоловік, який лежав, був спокійний, поводився чемно й інтелігентно.

 

«Нарешті, одному з моїх конвоїрів надійшов дзвінок. Я чув, як він з серйозним виглядом говорив своєму співрозмовнику: «Ага, втопити... У море скинути? А що? Просто ногу прострелити... Добре...», проте я вже розумів, що скоро мене випустять. Мені було сказано нікому не говорити про те, що сталося: «Ти в принципі нічого не бачив, тут в принципі нічого не було, а інакше...», - згадує Леонід Соболєв.

 

Після численних погроз конвоїр повернув журналістові телефон і посвідчення. Леоніда Соболєва вивели на вулицю, і він пішов у бік Аркадії.

 

В цей час журналіста вже шукали стривожені колеги з каналів «Репортер» та ICTV: «Я сів до них у машину і ми швидко поїхали: я прекрасно розумів, що від людей у ​​санаторії можна чекати чого завгодно».

 

«Зараз я хотів би заспокоїтися і відчути себе в безпеці в товаристві друзів . Що робити далі - я поки не знаю», - сказав пан Соболєв.

 

17:45

 

Телеканали ICTV, «24» та «Еспресо TV» транслюють у прямому ефірі позачергове засідання Верховної Ради. Трансляція також доступна на сайтах каналів. Телеканал «Рада», який зазвичай висвітлює всі засідання парламенту, наразі не працює - на екрані лише заставка каналу.

 

17:35

 

Сьогодні, 20 лютого, закарпатські активісти ВО «Свобода» взяли під свій контроль Закарпатську обласну державну телерадіокомпанію «Тиса». Активісти стверджують, що захопили ОДТРК «задля недопущення провладної агітації та висвітлення неправдивої інформації».

 

Генеральний директор Віталій Мещеряков на роботу не вийшов. Він є членом Партії регіонів. Активісти вимагатимуть його відставки та виходу з партії.

 

Революціонери заявляють, що не впливатимуть на роботу каналу, якщо інформація, що висвітлюється, буде об'єктивною.

 

 


 

 

17:05

 

У ніч з 18 на 19 лютого на Майдані Незалежності ході протистояння протестувальників і силовиків був поранений 63-річний поет, кіносценарист Станіслав Чернілевський, який працює режисером і редактором на ТРК «Студія 1+1». Інформація про це з'явилася на сайті щоденної всеукраїнської газети «День».

 

Дві кулі прошили йому руку навиліт, третя роздробила зап'ястя, одна застряла в стегні, а одна пронизала куртку.

 

Під час телефонної розмови з журналісткою Ольгою Герасим'юк пан Чернілевський повідомив, що перед тим, як у нього стріляли, він пішов підкинути дрів у багаття на Майдані.

 

«Там багаття горіли, хлопці поліна понесли - і я взяв дрів та й поніс... А тут «Беркут» став наступати, всіпобігли, а я так ніби сам на тому місці лишився, як голий... А тут гранату кинули - і неподалік дівчина впала. Я шарпнувся до неї - і тут поменіщось так боляче вдарило, ніби камінці хтось сильно пожбурив... Я ще подумав - а чого «Беркут» кидається дрібними камінцями? А вже потім стало важко, на світлі побачив на собі кров, рука стала тяжка...», - розповів Станіслав Чернілевський.

 

16:50

 

Сьогодні, 20 лютого, близько 13-ї години на території біля гуртожитків «Беркуту» на Червонозоряному проспекті у Києві були обстріляні кілька журналістів українських ЗМІ. Під обстріл потрапили головний редактор «Тиждень.ua» Дмитро Крапивенко та знімальна група телеканалу UBR у складі журналістки Христини Стець та оператора Володимира Гулевця.

 

Журналісти знімали свідчення очевидців після блокування автобусів з бійцями «Беркуту». Потім представники ЗМІ помітили, що з гуртожитків виходять люди у цивільному і хотіли запитати у них, хто вони і чому залишають приміщення. Представники ЗМІ підійшли до входу у гуртожиток.

 

«Ми приїхали на адресу «Беркута» за адресою проспект Червонозоряний 152-А. По периметру бази стояли охоронці з автоматниками. Ми спробували зайти до гуртожитку. На дверях стояло двоє автоматників, вони відразу зачинили двері. Один із них почав наводити на нас автомат, і в цей час пролунав постріл десь з іншого місця. Після цього ми звідти відступили», - сказав пан Крапивенко.

 

Головред «Тиждень.ua» припускає, що то був попереджувальний постіл у повітря, бо журналісти не чули, куди влучили кулі після пострілу.

 

Як повідомив пан Крапивенко, на даху будівлі зайняли позицію щонайменше четверо озброєних автоматами осіб.

 

16:40

 

Західноукраїнський телеканал ZIK висловлює щиру подяку всім, хто 19 лютого прийшов під стіни телецентру у Львові, де розташовані редакції ZIKу та ТРК «Львів», щоб підтримати журналістів та не допустити імовірних провокацій та нападу зі сторони тітушок.

 

 

16:05

 

Мережа німецькомовних журналістів, які пишуть про східну Європу, N-ostта та мережа журналістів-розслідувачів SCOOP закликають колег допомогти українським медійникам, які постраждали під час висвітлення подій у Києві.

 

Крім допомоги постраждалим журналістам та їх сім'ям, іноземні колеги пропонують також підтримувати незалежну журналістику в Україні, перераховуючи гроші для каналу  Hromadske.TV, Інституту масової інформації (ІМІ) та газети KyivPost.

 

В повідомленні про збір пожертв іноземні журналісти інформують, що зібрані кошти в залежності від потреб  будуть направлені на допомогу постраждалим, а решту у рівних частинах організатори кампанії по збору коштів перерахують вищевказаним українським медіапроектам. 

 

Збір коштів триватиме до 26 лютого, організатори обіцяють повідомити на сайті про суму зібраних пожертв.

 

15:55

 

Кореспондент польського видання Gazeta Wyborcza Вацлав Радзівиновіч  (Wacław Radziwinowicz), який сьогодні, 20 лютого, працює на Майдані у Києві, повідомляє про обстріл з боку спецпризначенців. Про це він пише у своєму репортажі на сайті газети.

 

Вацлав Радзівіновіч стверджує, що по ньому і по кореспонденту польського каналу TVN стріляли бійці спецпідрозділу «Альфа» СБУ.

 

«Спецслужби - але не «Беркут», лише «Альфа», спецпідрозділ Служби безпеки України - незважаючи на те, що демонстранти їх стримують, ведуть обстріл з вогнепальної зброї - з автоматичних і снайперських гвинтівок. Коли я вийшов з готелю і спробував увійти в Майдан, стріляти в мене і кореспондента TVN», - повідомляє польський журналіст.

 

Він також зазначає, що багато поранених, холл готелю «Україна» перетворився на польовий госпіталь. Журналіст пише, що на його очах помер поранений юнак.

 

15:55

 

У зв'язку із загостренням ситуації в центрі Києва та масовими протестами по країні телеканал «1+1» сьогодні, 20 лютого, змінює сітку мовлення - з 16.30 розпочнеться новинний марафон ТСН. Про це повідомляє прес-служба каналу.

 

Команда ТСН стежитиме за подіями в країні в прямому ефірі, плануються гості в студії, прямі включення з передової та інших міст України.

 

Новинний марафон ТСН буде транслюватися в ефірі «1+1», УНІАН ТБ та «1+1 International», а також на youtube каналі «1+1».

 

Увечері 20 лютого «1+1» не буде проводити трансляцію матчу «Динамо»-«Валенсія», який має відбутися на Кіпрі.

 

15:45

 

19 лютого під час зіткнень протестувальників із силовиками постраждав громадський активіст, ветеран «Голосу Америки», громадянин США українського походження Юрій Саєвич (George Sayevich) Про це повідомила ведуча «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе у Facebook.

 

Як розповів пан Саєвич у відеоінтерв'ю Associated Press, його жорстоко побили міліцейські спецпідрозділи під час зачистки урядового кварталу. «Там були ворота з маленьким проходом всередину. І кожен намагався протиснутися. І не виходило. І я отримав важкі удари по всьому тілу, по голові. Мені зламали руку у двох місцях», - розповів постраждалий.

 

З його слів, силовики продовжували бити його, навіть коли він упав на землю. «Є правило не бити лежачого, бо це ж проти правил чи що. А вони продовжували бити й бити мене», - додав він.

 

Пан Саєвич після побиття «Беркутом» опинився в лікарні, повідомила Мирослава Гонгадзе.

 

Зі слів друзів пана Саєвича, він був репортером на майдані. «Він працював багато років на "Голосі Америки". Зараз він на пенсії, але продовжує бути репортером», - розповів Андрій Чорнодольський.

 

Юрію Саєвичу 68 років, 36 із них він пропрацював на «Голосі Америки», звідки пішов на пенсію у 2010-му. Він був багаторічним ведучим програми «Вікно в Америку» і перекладачем багатьох американських президентів. Саме він перекладав у прямому ефірі дебати Віктора Ющенка і Віктора Януковича у 2004 році для американського телебачення в прямому ефірі. На Євромайдан пан Саєвич уперше приїхав у січні, потім повернувся в лютому. Про це він розповів в інтерв'ю газеті «Факты».

 

15:30

 

Сьогодні, 20 лютого, знімальна група російського телеканалу Russia Today (RT) потратила під обстріл у готелі «Україна», що знаходиться на Майдані Незалежності у Києві. Російські журналісти повідомляють, що фактично заблоковані в готелі. Про це повідомляє сайт Russia Today, а також сайт RT.

 

Кореспондент Russia Today, продюсер відео агенції  RUPTLY Данило Анісімов потрапив під обстріл, коли знаходився в холі 14 поверху.

 

 

 

Бойова куля потрапила в бронежилет Анісімова, пройшовши по дотичній, і зачепила телевізійну камеру знімальної групи. За словами пана Анісімова, звідки був зроблений постріл, невідомо, але він переконаний, що то був снайпер.

 

Бойова куля пройшла також на відстані кількох сантиметрів від кореспондента RT Олексія Ярошевського, пробивши вікно готелю.

 

 

 

Олексій Ярошевськй впевнений, що стріляв снайпер

 

«По нас стріляв снайпер. Ми готувалися до прямого ефіру з балкона готелю Україна», - написав кореспондент Олексій Ярошевський у своєму мікроблозі в Twitter.

 

 

 

Куля пройшла по дотичній і застрягла у стіні номеру готелю

 

 

 

Єгор Піскунов повідомляє, що готель оточений і майже повністю контроюється мітингувальниками. Снайпери - також опозиціонери, передають російські журналісти

 

«Наші оператори спробували зайти з протилежного боку і познімати там, і в цей момент поруч пролунали три постріли - на щастя, мимо. Слава Богу, снайпери промахнулися: як тільки наші хлопці зрозуміли ,що в них стріляють, вони негайно кинулися на підлогу, і тут пролунали ще два постріли. І ось тільки що наш коллега Олексій Ярошевський повідомив, що його і його команду теж обстріляли. Мож насказати ,що зараз готель знаходиться в самій гущі вуличних боїв. Зараз ми намагаємося зрозуміти, куди нам бігти, якщо раптом доведеться евакуюватися, бо кругом свистять кулі», - повідомив кореспондент RT Єгор Піскунов в ході свого прямого включення з Києва.

 

15:15

 

Похорон убитого в ніч на 19 лютого журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія відбудеться завтра, 21 лютого. Про це «Детектор медіа» повідомили колишні колеги загиблого.

 

Прощання відбудеться о 10:30 у морзі на вулиці Петра Запорожця, 26. Далі поховальна процесія поїде на вулицю Каштанову, 14-Б. Після цього - на Лісовий цвинтар.

 

14:50

 

Канал «1+1» у зв'язку з подіями в країні вирішив перенести старт четвертого сезону вокального проекту «Голос країни. Перезавантаження», запланований на 23 лютого, на невизначений термін. Про дату та час старту «Голосу країни. Перезавантаження» канал повідомить додатково.

 

14:45

 

«Студія Квартал-95» перенесла на невизначений термін зйомки телевізійних проектів «Вечірній квартал», «Вечірній Київ» і «Розсміши коміка», які раніше були заплановані на березень. Точні дати зйомок будуть визначені після стабілізації ситуації в Україні.

 

14:30

 

Станом на 14.30 до сесійної зали збираються народні депутати. Охорона Верховної Ради та силовики здійснюють спроби не пустити журналістів на засідання парламенту, повідомляє «Українська правда».

 

Наразі депутати від опозиції проводять представників преси через 5-й під'їзд будівлі. Згодом журналісти почали проходити через 1-й під'їзд. Перед цим співробітників ЗМІ намагалися не пропустити на територію Верховної Ради два кордони силовиків. Правоохоронці розташували свою базу на подвір'ї парламенту.  Біля 1-го та 5-го під'їздів стоять водомети.

 

Трансляцію з зали парламенту веде «Громадське ТБ».

 

13:45

 

Засновник і екс-видавець «Инвестгазеты»,  delo.ua, акціонер ТОВ видавництва «Економіка» Ігор Ляшенко звернувся з відкритим листом до власника медіагрупи StarLightMedia Віктора Пінчука з проханням більше  ефірного часу на телеканалах приділяти подіям на Майдані.

 

У листі видавець підкреслює, що журналісти новинних програм на ICTV, СТБ, Новому каналі об'єктивно висвітлюють події на Майдані, проте ці програми займають у ефірі не так багато часу. «Чому ж телеканали ICTV, СТБ, Новий - популярні, з великою аудиторією - до цих пір основний ефірний час віддають серіалам і передачам про зірок шоу-бізнесу? Хіба є сьогодні щось більш важливе, ніж оперативна інформація з місць, де ллється де кров ?», - йдеться у відкритому листі.

 

Також пан Ляшенко зауважує, що він розуміє, від кого на цих каналах залежить переформатування сіток мовлення, тому і вирішив звернутись до Віктора Пінчука. «Всі розуміють, що виключно від Вашого слова залежить зміна формату трансляцій на Ваших телеканалах», - написав видавець.

 

12:50

 

Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький заявив від імені своєї інституції про необхідність негайно розпочати переговори між сторонами конфлікту та припинити всі насильницькі дії. Пан Костицький вважає, що церква має стати у даній ситуації миротворцем та сприяти налагодженню діалогу.

 

12:30

 

Державна тедерадіокомпанія (ТРК) «Львів» станом на 20 лютого уже третій день як працює в зміненому режимі мовлення, зважаючи на останні надзвичайні події в країні. З ефіру були виключенні розважальні програми, ранкове телешою «Доброго ранку, Львове!» змінило формат з інформаційно-розважальної до аналітичної програми, де ведучі та гості аналізують і розмірковують над ситуацією в країні. Сьогодні з 18.15 до 20.30 в ефірі ТРК «Львів» втретє пройде телемарафон «Революція гідності» у межах програми «Вечір у Львові».

 

12:20

 

Сьогодні, 20 лютого, у стрімера «Громадського телебачення» Антона Ємельянова силовики відібрали всю техніку, з допомогою якої він вів онлайн-трансляцію з перехрестя вулиць Інститутської та Банкової. Про це повідомили в ефірі «Громадського ТБ».

 

У стрімі пана Ємельянова видно, як до нього підійшли силовики в чорній формі, касках і масках і заборонили знімати. Коли стрімер сказав, що він журналіст, йому відповіли: «Треба було знімати, коли з палками наступали, а коли зброю застосовують - не можна знімати». Журналіст спитав у силовиків, як йому вийти з їхнього оточення, після цього стрім припинився.

 

У студії «Громадського ТБ» повідомили, що техніку відібрали, а самому журналісту дали змогу втекти.

 

12:15

 

Через ескалацію силового конфлікту в центрі Києва, скасовуються анонсовані на сьогодні, 19 лютого, заходи Міжнародної місії журналістської солідарності, які мали проходити у приміщенні Національної спілки журналістів України (НСЖУ) на Хрещатику. Члени Місії терміново евакуйовані до українського офісу ОБСЄ у Києві.

 

11:25

 

Сьогодні, 20 лютого, у День жалоби за загиблими під час масових акцій протестів у Києві телеканал «Україна» змінив ефірну сітку мовлення, прибрав розважальні програми. Ранкове шоу «Ранок з Україною» не вийшло в ефір. Ранкові випуски інформаційної програми «События» на каналі вийшли о 7.00 та 9.00 зі збільшеним хронометражем. З 12.00 новини на каналі виходитимуть щогодини. Увечері о 19.20 в ефірі телеканалу «Україна» вийде спеціальний випуск програми «Усі вони загинули за Україну», який буде присвячений подіям у країні.

 

10:55

 

Комітет захисту журналістів (КЗЖ, CPJ) глибоко занепокоєний убивством журналіста в Києві та заявляє, що провладні групування нападають на журналістів, які висвітлюють протести в Україні. Про це йдеться в заяві КЗЖ, поширеній увечері 19 лютого.

 

«Ми засуджуємо жорстоке вбивство В'ячеслава Веремія, що підкреслює ризики, з якими зіткаються журналісти в Україні, - сказав заступник директора КЗЖ Роберт Махоні. - Влада повинна притягнути його вбивць до відповідальності. Невиконання цієї вимоги підбадьорить тільки ті групи, які, як повідомляється, вже залякують журналістів, які висвітлюють акції протесту».

 

10:40

 

19 лютого в Одесі під час мітингу євромайданівців під обласною держадміністрацією (ОДА) невідомі молодики в шоломах та з пов'язками «Антимайдан» розбили оператору телеканалу «Інтер» Ігорю Мехоношину (на фото) камеру і травмували кість руки. Під час заходу постраждали також знімальні групи інших телеканалів - зокрема, оператор Нового каналу Ігор Казанжи. Про це повідомляють «Подробности».

 

Як йдеться у сюжеті телеканалу, на площі перед ОДА опозиція проводила мітинг. Через півгодини до будівлі прибуло понад 100 молодих людей спортивної статури.

 

«Всі вони були в шоломах, в однаковій чорної амуніції - з пов'язками "Антимайдан". В руках у кожного - бита. Хто вони - говорити не стали. У якийсь момент молодики напали на мітингувальників: почали бити всіх підряд», - розсповіла у сюжеті телеведуча  Анастасия Даугулє.

 

 

 

Антимайданівці цілеспрямовано атакували тих, хто веде зйомку

 

Далі «Інтер» показав відео нападу на журналіста. В коментарі телеканалу Ігор Мехоношин зазначив, що скоріше за все, його били металевим предметом.

 

 

 

Оператор Ігор Мехоношин каже, що били арматурою

 

«До кістки зняли м'ясо - напевно, це була арматура, бо від кийка такого удару не вийшло б - мені здається, була залізна арматура», - сказав оператор.

 

Як повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ), на цьому ж заході постраждав оператор Нового каналу Ігор Казанжи, якого молодики спортивної статури (так звані тітушки) вдарили по нозі.

 

За словами постраждалого оператора, на нього напав молодик в той момент, коли він знімав на відеокамеру, як тітушки б'ють протестувальників.

 

«Я знімав, як б'ють активістів. В цей момент один з нападників побачив, як я знімаю, підскочив до мене, почав вимагати касету і розмахувати палицею. Він намагався бити по камері, але я ухилявся, і отримав сильний удар по нозі», - розповів пан Казанжи.

 

Постраждалий додав, що перелому у нього немає, але забій серйозний.

 

Також оператор зазначив, що під стіни ОДА, де проходила мирна акція, привезли три автобуси тітушек. «Їм міліція давала вказівку, як себе поводити. Це все зафіксовано на відео», - розповів медійник.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11696
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду