Міжнародна Місія журналістської солідарності вражена подіями і насильством проти колег у Києві

Міжнародна Місія журналістської солідарності вражена подіями і насильством проти колег у Києві

19 Лютого 2014
4463

Міжнародна Місія журналістської солідарності вражена подіями і насильством проти колег у Києві

4463
Міжнародна Місія журналістської солідарності вражена подіями і насильством проти колег у Києві
Міжнародна Місія журналістської солідарності вражена подіями і насильством проти колег у Києві

Міжнародна Місія журналістської солідарності, що розпочала роботу 19 лютого у Києві, вражена подіями, які відбуваються в Києві та умовами роботи журналістів. Про це йдеться в прес-релізі Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Нагадаємо, у складі Місії під керівництвом президента Європейської федерації журналістів Могенса Бліхе-Б'єррегарда прибули представники міжнародних медіа-організацій.

 

«В Україну представники Місії прилетіли 18 лютого, відразу опинившись у центрі подій. Як відзначили іноземні гості, ніч, яку вони провели в готелі "Козацький" була сповнена емоцій і тривоги. Зважаючи на події в центрі столиці, програма візиту Місії коригується, зокрема, скасовано зустріч у Комітеті з питань свободи слова та інформації Верховної Ради», - йдеться в повідомленні.

 

Гостей привітав голова НСЖУ Олег Наливайко. Він зазначив, що після подій вчорашньої ночі, відповідно до моніторингових даних, кількість постраждалих під час протестів в Україні журналістів збільшилось до 165.

 

«Візит Місії - це, перш за все, вияв солідарності. На жаль, ви прибули в найгарячіший день, тому ми змушені вносити зміни в програму. Коли 23 листопада ми спільно з МФЖ та ЄФЖ проводили в Києві Марш проти безкарності, то навіть уявити не могли, що буде така кількість постраждалих колег. І знову підтверджуємо, що головна причина - це безкарність силовиків, які застосовують насильство до журналістів», - сказав пан Наливайко.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ)  Юрій Луканов підкреслив, що агресія проти журналістів - не випадкова, а цілеспрямована. Він навів приклади прицільного застосування зброї до людей із камерами, журналістськими посвідченнями та в жилетах «Преса».

 

Голова Ради директорів Асоціації «Незалежних регіональних видавців України» (АНРВУ) Олександр Човган наголосив, що українські журналісти не відчувають підтримки європейських політиків, а закони, які декларують підтримку медіа, просто не виконуються. «Через вибіркове правосуддя представники міліції, які винні в побитті журналістів, навряд чи будуть покарані. Бо ті закони, які розробляються в парламенті - це чудові європейські закони. Але в країні корупція, і суди приймають несправедливі рішення», - сказав пан Човган.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко звернув увагу, що з початку протестних подій в Україні Спілка журналістів і Медіапрофспілка спільно зробили вже десять заяв стосовно ситуації з порушеннями прав журналістів у країні. Однак влада - як у Києві, так і в регіонах, жодним чином на них не реагує. «Ми розраховуємо на те, що певним результатом Місії буде певний тиск на владу в Україні з боку міжнародної спільноти», - сказав він.

 

Голова Місії, президент ЄФЖ  Могенс Бліхе-Б'єррегард зауважив, що буде складено план дій щодо подальшу роботи. «Основні слова, які характеризують місію, - це свобода слова, безпека журналістів і солідарність. Коли виникла ідея Місії, ми прагнули, аби вона відбулася і стала в нагоді. Ми хочемо надати рекомендації не тільки з приводу того, що робити в Україні, а й що робити європейським інституціям», - зазначив очільник Місії.

 

Нагадаємо, що Місія перебуватиме в Україні два дні. 20 лютого в офісі НСЖУ заплановано проведення круглих столів з постраждалими журналістами та громадськими організаціями.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду