Кількість постраждалих журналістів у сутичках у центрі Києва зростає (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Кількість постраждалих журналістів у сутичках у центрі Києва зростає (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

18 Лютого 2014
10034

Кількість постраждалих журналістів у сутичках у центрі Києва зростає (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

10034
За даними «Детектор медіа», висвітлюючи події на вулицях Києва, постраждали 27 журналістів. Дивіться оновлення в кінці матеріалу
Кількість постраждалих журналістів у сутичках у центрі Києва зростає (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Кількість постраждалих журналістів у сутичках у центрі Києва зростає (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Сьогодні, 18 лютого, в урядовому кварталі почались сутички між силовиками і активістами Майдану. Під час протистоянь силовики продовжують застосовувати світлошумові гранати, гумові кулі. За даними «Детектор медіа», висвітлюючи події на вулицях Києва, постраждали майже три десятки журналістів.

 

Зранку на вулиці Лаврській міліцейські підрозділи без опізнавальних знаків напали на фотокореспондента радіо й інтернет-видання «Голос столиці» Євгена Котенка. Сам фотограф у Facebook підтвердив, що його затримали неопізнані міліціонери, які згодом його відпустили.

 

«На Лаврському спуску фотокор Євген Котенко з "Голосу столиці" побачив 20 міліцейських автобусів. У них була міліція в масках і формі, але без опізнавальних знаків. Побачивши його з камерою, міліціонери напали на нього, заламали руки, відібрали камеру й посвідчення, погрожували життю. Перевірили камеру, там ще не було знімків. Після цього його відпустили», - повідомив колега пана Котенка.

 

Під час сутичок на перехресті вулиць Шовковичної та Інститутської було поранено фотокореспондента агенції Reuters Гліба Гараніча: йому на груди влучила і розірвалася світлошумова граната. Вона розірвала одяг, фотокор був у бронежилеті. Потерпілого відвели до автомобіля швидкої допомоги. Пізніше фотограф Влад Содель повідомив у Facebook, що пан Гараніч уцілів, але його камеру розбито.

 

Гліб Гараніч

 

Розірваний гранатою бронежилет і куртка Гліба Гараніча

 

На фотокоресподндента Forum.ua Максим Требухов напали співробітники офісу Партії регіонів. У нього зламано ніс та пошкоджена права частина обличчя. Його професійну камеру розбили. «Під час зйомки на мене напали шість осіб - вочевидь, з офісу Партії регіонів. Били ногами, а потім гумовою дубинкою розбили камеру», - розповів пан Требухов.

 

Максим Требухов

 

На вулиці Липській невідомі молодики спортивної зовнішності (так звані «тітушки») напали на знімальну групу 5-го каналу. Нападу зазнали журналістка Євгенія Таганович та оператор Леонід Коваленко. Невідомі розбили камеру 5-го каналу. В оператора, можливо, зламано палець.

 

 

Розбита камера 5-го каналу

 

 

Згодом ще одну знімальну групу 5-го каналу побили бійці спецпідрозділу «Беркут». Нападу зазнали журналіст Азад Сафаров та оператор Сергій Клименко. «Ну що. Нас з оператором віддубасили беркутівці. Розтрощили камеру, мікрофон. Кричав, що ми журналісти. Сказали, що їм по х..й. і мотузили далі. Вже саджали в автозак. Депутати бютівці визволили», - повідомив у Facebook пан Сафаров.

 

У журналіста по тілу та голові ссадна та ґулі, він не може рухати рукою. До оператора беркутівці застосували газ, розпиляли його йому в обличчя, а також побили.

 

Азад Сафаров

 

Тим часом телеканали виходять в ефір з екстреними випусками новин. На «1+1» екстрений півгодинний випуск ТСН вийшов о 13:45 , на «Інтері» - о 14:00. На каналі ICTV о 12:45 вийшов традиційний денний випуск новин «Факти». Випуск інформував про події в Києві. Надалі інформаційні служби каналів готові в будь-який момент вийти в ефір. Наживо події в Києві транслюють 5 канал, «24», ТВі, «112», «Еспресо TV», Hromadske.TV, UBR подає наживо картинку «Радіо Свобода».

 

Мовники зазнають перешкод у висвітленні подій. У Hromadske.TV виникали проблеми із передачею сигналу - на каналі зникав звук, не працювали недротова звукоапаратура. Коли на каналі на дві хвилини зовсім зник звук, ведучий Hromadske TV Богдан Кутєпов написав на білому аркуші паперу повідомлення: «Глушать частоти». Як потім розповів пан Кутєпов, на мовнику гушилися радіочастоти, на яких працюють радіомікрофони каналу. Коли Hromadske.TV переналаштувало частоти, сигнал відновився.

 

Сайт «Eспресо TV», який також наживо веде трансляцію сутичок у центрі Києва, зокрема біля будівлі Верховної Ради, здійснюється потужна DDoS-атака. Поки сайт витримує атаки, прямі трансляції каналу можна дивитись на YouTube та на супутнику.

 

Сайт 5-го каналу постійно зазнає атак протягом кількох місяців, тож зараз ведуться технічні роботи з його вдосконалення, і сайт поки що не працює.

 

Біля Будинку офіцерів невідомі напали на журналіста «Громадського ТБ» Анатолія Морозова. За інформацією «Громадського ТБ», йому зламали щелепу. Під час нападу він якраз стрімив для «Громадського ТБ», був маркований як журналіст - бейджиком та був у жилеті «Преса». «Морозова побив "Беркут". Він був у жилеті з написом "Преса". Показував силовикам посвідчення. У відповідь вони сказали, що він фашист і побили його на очах у інших», - розповіли на «Громадському ТБ». Журналіста госпіталізували.

 

Згодом «Громадське ТБ» оприлюднило відео розповіді Анатолія Морозова про напад на нього. На відео видно, що в журналіста не зламано щелепу. За словами постраждалого, силовики зламали йому руку та проломили череп біля ока.

 

 

 

 

Також постраждав відеограф «Громадського ТБ» Микита Діденко, який пошкодив ногу, коли поруч вибухнула світлошумова граната.

 

Постраждалий відеограф Hromadske.tv

 

Невідомі біля урядового кварталу побили фотографа інформаційного агентства «Українські національні новини» (УНН) Олександра Козаченка та розбили йому камеру. Пан Козаченко повідомив, що він знімав пожежу в офісі Партії регіонів. «Я разом із фотокором Максимом Требуховим та іншими фотографами, одягненими, як і я, у жилети з написами "Преса", знімали пожежу у офісі Партії регіонів та як її гасять. До нас підбігли невідомі, почали вимагати припинити зйомку, а коли ми відмовились, то вони застосували до мене та Максима фізичну силу, побили камеру. Максиму дісталося більше, я встиг відійти», - розповів фотограф.

 

Розбита камера

 

Під час роботи біля Маріїнського парку постраждала знімальна група ТСН каналу «1+1». Кореспондент Алла Хоцянівська й оператор Артем Багров працювали, коли до них раптом підскочили кілька молодиків спортивної зовнішності (так званих «тітушок»). Вони почали кричати та вимагати віддати камеру. Коли знімальна група відмовилась це зробити, ті відтягнули журналістку за куртку до паркану, вдарили по спині і залишили.

 

Тим часом оператора оточили кілька «тітушок» з палицями та почали бити оператора, камеру вирвали. Однак силовики, які все це бачили, не реагували. Тоді журналістка підбігла до правоохоронця, який керував силовиками на Грушевського. Генерал також не відреагував, але один з його підлеглих пішов із журналісткою до місця, де били оператора. Він сказав їм «не треба пресу бити», тоді вони зупинились.

 

В оператора «1+1» численні забої, камеру розбито вщент. Також розбили камеру ще одній знімальній групі ТСН.

 

Під офісом Партії регіонів на вулиці Липській у Києві охорона будівлі побила фотокореспондента агенції PHL Андрія Гузенка і розбила йому камеру. Андрій Гузенко розповів, що він підійшов до офісу Партії регіонів на вулиці Липській і почас фотографувати. «З-за паркану офісу прибігла охорона й почала кричати, щоб я не знімав. Потім почали бити, стараючись розбити фотокамеру - у мене із собою їх було дві. Мене били три людини. Від сильних травм урятував шолом», - розповів фотограф. З його слів, йому розбили одну камеру та об'єктив, пошкодили руку й ногу. У Жовтневому палаці йому надали медичну допомогу.

 

Ще одного фотографа - фотокора «Цензор.нет» і фрілансера Олексія Чернишова - побив «Беркут». «Не допомогло ні посвідчення, ні жилетка, відібрали флешку з фотографіями і фільтр з протигазу», - повідомив його колега Максим Требухов.

 

По кореспонденту LB.ua Олегу Дишку, який ішов Хрещатиком зі сторони Європейської площі, силовики відкрили прицільний вогонь. Журналіст залишився цілим. З його слів, на вулиці поблизу нього не було нікого, тобто ніхто не міг спровокувати силовиків. Олег Дишко опинився заблокований між двома кордонами силовиків на Хрещатику.

 

Під час зіткнення активістів і підрозділів «Беркуту» на розі вулиць Шовковичної та Інститутської в Києві отримав поранення політичний оглядач інтернет-видання «Главком» Олексій Бик. Йому в лоб влучила гумова куля. За попередньою інформацією, у журналіста діагностували струс мозку. Також пан Бик постраждав від вибуху світлошумової гранати.

 

Гумова куля влучила Олексію Бику в лоб

 

Фотограф Олена Максименко, яка є фрілансером і позаштатним кореспондентом «Українського тижня», була поранена світлошумовою гранатою. «Це сталося на вул. Шовковичній близько 11-ї години, я знімала сутички, біля мене розірвалася світлошумова граната, осколки завдали 5 ран-порізів», - розповіла журналістка. Їй надали медичну допомогу, вона в безпеці.

 

На вулиці Інститутській бійці спецпідрозділу «Беркут» побили редактора відділу «Економіка»  інтернет-видання Insider Сергія Головньова. За його словами, він вів фотозйомку людей, коли на нього напали «беркутівці», які почали бити його палицями по голові. Журналісту вибили з рук камеру і розтоптали.

 

Редактора відділу політики видання «Ділова столиця» Ярему Городчука побили силовики.  Інцидент стався близько 16:00 на вулиці Інститутській під час наступу «Беркута» і Внутрішніх військ. Медики надали допомогу журналісту на місці та порадили йому не викликати «швидку». У нього розбита голова, обличчя, дуже сильно побита ліва рука та інші дуже сильні забої. Як розповів пан Городчук, на нього напали «беркутівці або ВВшники» та били ногами та кийками. При цьому він демонстрував посвідчення й кричав, що є журналістом.

 

Фотокореспондента газети «Вести» Володимира Бородіна бійці спецрозділу «Беркут» побили та відібрали в нього фотоапарат, смартфон і документи. За словами пана Бородіна, він вів зйомку на вулиці Інститутській і опинився на пішохідному мосту між стелою Незалежності та Жовтневим палацом, коли на міст увійшли беркутівці.

 

«На мені була каска із написом «преса», великий червоний бедж з написом «преса» на шиї та посвідчення журналіста.  Підійшов беркутівець і відразу сказав віддати йому камеру. Жодні пояснення не допомогли. Намагався віддати йому картку пам'яті - не пройшло. Після того, як беркутівець почав бити по руках і ногах дубинкою, довелося віддати фотоапарат. Також забрали все що було - документи, смартфон і навіть сумку для фото (попросту гоп стоп)», - повідомив фотограф.

 

Під час «зачистки» вулиці Інститутської постраждав фотокореспондент газети «Коммерсантъ-Украина» Кирило Чуботін. Як розповів «Детектор медіа» пан Чуботін, його «зачищали» силовики разом з мітингувальниками. Йому дісталося кілька ударів. «Зі мною нічого серйозного, легкі забої, а от техніка пошкоджена», - розповів фотограф. З його слів, силовики вдарили його фотокамеру палицею і відбили об'єктив. Камера після удару працює, але вже не так, як раніше, об'єктив розбито.

 

В оператора «1+1», фотографа Івана Любиша-Кірдея «Беркут» відібрав карти пам'яті з відзнятим відео. За даними ІМІ, коли оператор вів зйомку поранених, до нього підійшов «беркутівець», який мав на плечі фотоапарат. Він почав з лайкою вимагати в оператора посвідчення та щоб той показав відео зйомки. Після цього змусив його віддати карту пам'яті.

 

Під час висвітлення сутичок між протестувальниками та силовиками в центрі Києва гумовою кулею був поранений оператор  програми «События» на каналі «Україна» Ігор Липинський. Він отримав поранення м'яких тканин ноги гумовою кулею, під час роботи на вулиці Грушевського. Йому надали першу медичну допомогу на місці, після чого він провів пряме включення з місця подій.

 

Під час сутичок протестувальників і міліції поблизу Верховної Ради у Києві постраждав журналіст телеканалу Business Олексій Кондаков. Близько 12.00 на розі вулиць Інститутської та Садової в Києві почалися сутички між протестувальниками і міліцією. В цей час Олексій Кондаков виконував свій професійний обов'язок і отримав поранення в ногу. За словами журналіста, він відчув потужну хвилю вибуху, його відкинуло у бік, і він помітив як кровоточить нога. Першу медичну допомогу журналісту надали медики з Майдану. Службова автівка доставила Олексія Кондакова до лікарні, де його прооперували. Лікарі, кажуть що поранення може бути або від уламку світлошумової гранати, або від пневматичної зброї. Наразі журналіст перебуває на лікарняному.

 

Увечері стало відомо про те, що 5 канал вимикають з ефіру. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив генеральний продюсер Юрій Стець. За його словами, орієнтовно о 18:40-18:45 канал призупинив ефірне мовлення з невідомих причин. «Нині ефір частково відновлено. Намагаємося з`ясувати причини перешкод та продовжуємо мовити на супутнику й в інтернеті», - сказав Юрій Стець.

 

Під час сутичок на вулиці  Інститутській у Києві було скоєно напад на фотокореспондента інтернет-видання Insider Максима Кудимця. За словами співробітників Insider, напад стався коли розгортались бойові дії в урядовому кварталі. Максим Кудинець повідомив, що знімав, як силовикам роздавали набої на Інститутській, коли туди було також підігнано кілька водометів. До журналіста підійшов з боку силовиків невідомий у штатському, але з рацією, і, застосувавши силу, змусив його видалити знімки.

 

 Під час наступу «Беркуту» на вулиці Інститутській у Києві було побито журналістку «Чернігів-інфо» Маріанну Харді та журналіста ніжинської газети «Уездные новости» Ігоря Волосянкіна. За його словами, журналісти знімали протистояння на вулиці Шовковичній, спілкувалися, в тому числі, з бійцями «Беркуту». Коли почався наступ в бік Інститутської, вони почали бігти вниз, але їх наздогнали четверо беркутівців і почали бити.

 

У сутичках з так званими «тітушками» на розі Великої Житомирської та Володимирської постраждав журналіст «Українського тижня», публіцист Олександр Михельсон. У нього розбита голова. Також у пана Михельсона відібрали телефон. Журналіст був на виконанні редакційного завдання. Коли показав посвідчення «тітушкам», вони повалили його на землю і почали бити.

 

 

Олександр Михельсон

 

Хроніку подій 19 лютого читайте тут.

 

Фото - Twitter, Facebook, Сергія Ливадного

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду