Польські репортери: для журналістів працювати в Україні – вкрай небезпечно

Польські репортери: для журналістів працювати в Україні – вкрай небезпечно

14 Лютого 2014
4581

Польські репортери: для журналістів працювати в Україні – вкрай небезпечно

4581
Польські репортери: для журналістів працювати в Україні – вкрай небезпечно
Польські репортери: для журналістів працювати в Україні – вкрай небезпечно

Асоціація польських журналістів (Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich - SDP), з огляду на значну увагу польських медіа до подій Євромайдану і перебування в Україні великої кількості представників ЗМІ цієї країни, уповноважила журналіста  RadioWnet Павєла Боболовіча бути офіційним представником  SDP в Україні. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів в Україні (НСЖУ).

 

Польські журналісти повідомляють, що на їх батьківщині зараз дуже цікавляться українськими подіями: слідкують за новинами, дивляться в інтернеті український канал «Еспресо TV» - навіть, коли не розуміють української мови.

 

Журналіст Павєл Боболовіч безпосередньо працює на висвітленні подій Євромайдану з 26 листопада. Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко повідомляє про домовленість з польським колегою спільно працювати, реагуючи на факти порушення прав журналістів. Зокрема, Спілка відкрита для польських колег, які працюють у Києві, та готова надавати допомогу.

 

За словами пана Боболовича, зараз в Києві працює кілька десятків польських журналістів. «Ми хочемо хоча б у нашому медійному світі показати, що тут насправді відбувається», - зазначив польський журналіст.

 

Серед польських журналіст є ті, що пишуть про події в Україні для Польщі польською мовою, наприклад - співробітник «Кур'єра Галіцийського» на RadioWnetта Войцек Янковський. «У мене є передача українською мовою і головна тема - це пострадянські держави. На мою думку, Україна зараз - найважливіша і найцікавіша держава», - впевнений пан Янковський, що перебуває у Києві три тижні.

 

На його думку, польським журналістам працювати легше: коли чують, що це журналісти-іноземці, пропускають на той чи інший захід без особливих  перешкод. Утім, польські колеги визнають, що для журналістів працювати в Україні - вкрай небезпечно. «Я можу виділити три етапи, як себе ідентифікують журналісти: посвідчення, жилети «Преса», а зараз - уже бронежилети. А що буде далі?»,  - сказав Павєл Боболовіч.

 

Два польських журналіста, які працюють на Євромайдані в Україні, отримали нещодавно відзнаки «За мужність» Асоціація польських журналістів. Колеги відзначили Павєла Боболовіча і  Бартека Машлянкевіча, який прославився тим, що у прямому включенні вів репортаж про дії беркутівців проти майданівців на вулиці Грушевського. «Він показав, що до беркутівця теж можна підійти і поставити запитання. Думаю, це певним чином підштовхнуло й українських журналістів», - сказав Павєл Боболовіч.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Асоціація польських журналістів (Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich) оголосила відритий збір коштів для українських журналістів, що постраждали під час масовий акцій протесту на євромайданах в Україні. Зібрані кошти Асоціація польських журналістів передасть своєму українському партнерові - Незалежній медіапрофспілці України (НМПУ).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду