Дніпропетровські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати напади на колег

Дніпропетровські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати напади на колег

29 Січня 2014
3588

Дніпропетровські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати напади на колег

3588
Дніпропетровські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати напади на колег
Дніпропетровські журналісти вимагають прокуратуру розслідувати напади на колег

Дніпропетровська обласна  організація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) вимагає від прокуратури Дніпропетровської області провести ретельне досудове слідство за фактами нападу, побиття, пограбування та переслідування журналістів, які виконували свої професійні обов'язки під час масових  зібрань біля Дніпропетровської ОДА 26 січня. Про це йдеться у відкритому листі  Спілки до  прокурора області.

 

НСЖУ звертає увагу, що  внаслідок дій співробітників міліції та людей у цивільному постраждали працівники засобів масової інформації: журналіст 34-го каналу Наталя Свєтлова (побита дерев'яними палицями), оператори 34-го каналу Сергій Кочет (поранення у спину з травматичної зброї) і Даніїл Петерімов (травма руки), відеооператор телеканалу ICTV Денис Синьогін (травма голови, пошкоджено камеру), кореспондент газети «Вести» Ярослав Маркін (розбито ноутбук та викрадено модем), власний кореспондент газети «Урядовий кур'єр» та радіо «Ера» Наталя Біловицька (невідомі вилучили фотоапарат і флешку, пошкоджені особисті речі), оператор 11-го каналу Сергій Гончар (вщент розбито відеокамеру).

 

Також невідомі у цивільному одязі стріляли по журналістах з травматичної зброї.

 

Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів України готова надати документальні матеріали (фото та відеозйомку), на яких зафіксовані факти нападу на журналістів.

 

Також, як повідомляє сайт Спілки,   голова правління Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів Олексій Ковальчук зустрівся з губернатором Дмитром Колєсніковим та обговорив питання убезпечення представників засобів масової інформації під час висвітлення масових заворушень.

 

«Наша головна мета - безпека журналістів. Ця професія завжди вважалася однією з найнебезпечніших. Але об'єктивне та неупереджене висвітлення подій, що відбуваються у Дніпропетровському регіоні, є важливим для усіх сторін політичного процесу. Тож закликаю до гуманності по відношенню до журналістів», - наголосив Олексій Ковальчук.

 

Під час зустрічі з начальником ГУ МВС України у Дніпропетровській області Віктором Бабенком, що відбулася 27 січня, Олексій Ковальчук звернувся до начальника обласного УМВС з проханням тримати на особистому контролі ситуацію та оперативно реагувати на факти тиску та переслідування представників ЗМІ: «За весь час роботи дніпропетровських журналістів факти утиску та побиття не були характерними для нашого регіону. Тому зафіксовані випадки викликають обурення і стурбованість. Впевнений, що ситуація, яка мала місце 26 січня, отримає належну правову оцінку і винні будуть покарані».

 

Відкритий лист до прокурора області надрукували на своїх сайтах дніпропетровські ЗМІ.

 

 Далі «Детектор медіа» наводить текст відкритого листа повністю:

 

«Відкритий лист Прокурору Дніпропетровської області від Правління ДОО НСЖУ

Прокурору Дніпропетровської області

Марчук Н. В.

Правління Дніпропетровської

обласної організації НСЖУ

 

Відкритий лист

 

Правління Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України звертається до Вас цим листом з приводу подій, які відбулися  26 січня 2014 року у Дніпропетровську поблизу будівлі обласної державної адміністрації та в приміщенні ОДА. Внаслідок дій співробітників міліції та людей у цивільному постраждали працівники засобів масової інформації: журналіст «34-го каналу» Наталя Свєтлова (побита дерев'яними палицями) та оператори Сергій Кочет (поранення у спину з травматичної зброї) і Данило Петеримов (травма руки), відеооператор телеканалу ICTV Денис Синегін (травма голови, пошкоджено камеру), кореспондент газети «ВЕСТИ» Ярослав Маркін (розбито ноутбук та викрадено модем), власний кореспондент газети «Урядовий кур'єр» та радіо «Ера» Наталя Біловицька (невідомі вилучили фотоапарат і флешку, пошкоджені особисті речі), оператор «11 каналу» Сергій Гончар (вщент розбито відеокамеру).

 

Звертаємо Вашу увагу на те, що з боку невідомих молодиків у цивільному одязі були здійснені прицільні постріли з травматичної зброї  по журналістам.

 

У зв'язку з вищезазначеним, Дніпропетровська обласна  організація Національної спілки журналістів України вимагає від прокуратури Дніпропетровської області провести ретельне досудове слідство за фактами нападу, побиття, пограбування та переслідування журналістів, які виконували свої професійні обов'язки під час масових  зібрань біля Дніпропетровської ОДА 26 січня поточного року.

 

Правління Дніпропетровської  обласної організації Національної спілки журналістів України вимагає дати правову оцінку діям співробітників міліції, на очах яких здійснювалися напади на журналістів.

 

Вимагаємо провести службове розслідування дій керівників УМВС, які знаходилися при виконанні своїх службових обов'язків 26 січня поточного року біля будівлі ОДА.

 

Вимагаємо про всі результати розслідування щодо скоєння нападів на журналістів, які мали місце 26 січня 2014 року, повідомляти в Дніпропетровську обласну організацію НСЖУ.

 

Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів України готова надати документальні матеріали (фото та відеозйомку), на яких зафіксовані факти нападу на журналістів.

 

Правління ДОО НСЖУ».

 

Як писала «Детектор медіа», 26 січня у Дніпропетровську  травми під час простистояння між прихильниками євроінтеграції та «тітутшками» поранено двох операторів Сергія Кочета і Даніїла Петерімова і журналістку дніпропетровського 34-го каналу Наталію Свєтлову. У двох працівників 34-го каналу  стріляли  з травматичної зброї, їхні камери пошкоджено. Наталія Свєтлова отримала пошкодження від побиття палками. У знімальну групу телеканалу ICTV під час протистояння учасників мітингу та «тітушок» полетіло каміння. У шию поранено оператора каналу ICTV Дениса Синьогіна, камеру розбито. Також постраждали кореспондентка 9 каналу Ольга Владімірова і та журналістка радіо «Ера» Наталя Біловицька.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3588
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду