Депутати закликають Януковича покарати міліцію, яка стріляє у журналістів

Депутати закликають Януковича покарати міліцію, яка стріляє у журналістів

21 Січня 2014
6538

Депутати закликають Януковича покарати міліцію, яка стріляє у журналістів

6538
Депутати закликають Януковича покарати міліцію, яка стріляє у журналістів
Депутати закликають Януковича покарати міліцію, яка стріляє у журналістів

Народні депутати, члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк, Ігор Мірошниченко, Олександр Абдуллін, Рустам Раупов, Юрій Стець та Микола Княжицький заявляють, що дії працівників органів внутрішніх справ 19 та 20 січня, які несуть безпосередню загрозу життю та здоров'ю працівникам ЗМІ, не відповідають статтям 12-14 Закону України «Про міліцію»,  а також чинним Правилам застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку. Про це йдеться у їх зверненні до Президента України.

 

Депутати закликають Віктора Януковича звернутись до Генерального прокурора України стосовно розслідування фактів порушень проти журналістів і притягнення співробітників спецпідрозділу громадської безпеки «Беркут», військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, які допустили порушення законодавства, до кримінальної відповідальності.

 

Також народний депутат (фракція «Батьківщина») Віталій Ярема звертає увагу, що працівники міліції мають право застосовувати спеціальні засоби тільки у випадках, коли іншими способами припинити порушення громадського порядку неможливо.

 

«Натомість вони застосовують гранати зі сльозогінним газом, які, згідно з інструкцією, можна застосовувати лише за 5-10 метрів від натовпу. У жодному разі не можна кидати гранати у натовп, оскільки вони можуть скалічити. Те саме стосується і засобів для відстрілу гумовими кулями, які не можна застосовувати ближче ніж за 50 метрів та у жодному разі не стріляти у голову, а виключно по ногах. Далі світло-шумові гранати. Їх взагалі заборонено застосовувати під час масових акцій. Ними можна користуватися лише під час затримання особливо небезпечних злочинців або звільнення заручників», - зазначив він.

 

«Детектор медіа» подає заяву депутатів Комітету у повному обсязі:

 

«ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ!

 

Під час зйомок масових протестів та сутичок  мітингувальниківіз спецпідрозділом громадської безпеки «Беркут», військовослужбовцями внутрішніх військ МВС України на вулиці Грушевського та Європейські площі 19 та 20 січня постраждало понад 30 співробітників засобів масової інформації.

 

Журналісти заявляють, що у більшості випадків у них стріляли навмисне.

Зафіксовано численні випадки поранень в область голови, декілька журналістів можуть втратити зір. І це при тому, що працівникам міліції стріляти гумовими кулями, відповідно до пункту 19 Правила застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, дозволяється з відстані не ближче 40 метрів і тільки по нижній частині ніг.

 

Вважаємо, що дії працівників органів внутрішніх справ 19 та 20 січня, які несуть безпосередню загрозу життю та здоров'ю працівникам ЗМІ, такими що не відповідаютьстаттям 12 - 14 Закону України «Про міліцію»,  а також чинним Правилам застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку.

 

У даному випадку має місце порушення чинного законодавства, оскільки перевищено повноваження та недотриманопорядку застосування спеціальних засобів, що, відповідно до частини шостої статті 12 Закону України «Про міліцію», тягне за собою відповідальність визначену законодавством.

 

З огляду на зафіксовані ЗМІ факти, окрім  кримінальної відповідальності за перевищення влади та службових повноважень, яке супроводжувалося насильством та застосуванням спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями (частина 2 статті 365 Кримінального кодексу України), співробітники органів внутрішніх справ мають відповідати і за статтями 121, 124, 126, 127 та 171 Кримінального кодексу України, які, відповідно, передбачають відповідальність за умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, побої і мордування, катування та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

 

Звертаємось до Вас із закликом згадати про свій конституційний обов'язок гарантувати права та свободи людини і громадянина та вимогою припинити і унеможливити у майбутньому насильство щодо журналістів, невідкладно звернутись до Генерального прокурора України стосовно негайного розслідування відповідних фактів і притягнення співробітників спецпідрозділу громадської безпеки «Беркут», військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, які допустили порушення чинного законодавства, до кримінальної відповідальності.

 

Народні депутати України /члени Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформації                                                    

Кондратюк О.К.

Абдуллін О.Р.

Мірошниченко І.М.

Княжицький М.Л.»

 

Нагадаємо, за даними «Детектор медіа», під час зйомок масових протестів та сутичок з мітингувальників з правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві 19 і 20 січня постраждало понад 30 представників ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6538
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду