КЖЕ вимагає припинити напади на журналістів, що висвітлюють протистояння у Києві

КЖЕ вимагає припинити напади на журналістів, що висвітлюють протистояння у Києві

21 Січня 2014
3178

КЖЕ вимагає припинити напади на журналістів, що висвітлюють протистояння у Києві

3178
КЖЕ вимагає припинити напади на журналістів, що висвітлюють протистояння у Києві
КЖЕ вимагає припинити напади на журналістів, що висвітлюють протистояння у Києві

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) вимагає від правоохоронних органів припинити насильство та цілеспрямований силовий тиск на представників преси, які працюють на місці сутичок на вулиці Грушевського у Києві. Про це йдеться у заяві організації.

 

«Прицільним пострілам в журналістів, затриманню журналістів, які виконують свій професійний обов'язок, немає виправдання», - наголошує комісія.

 

Також КЖЕ наголошує на тому, що ухвалені 16 січня закони порушують фундаментальні права людини і Конституцію України, яка гарантує, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

 

«Усім, хто демонструє  бажання здійснювати тиск на ЗМІ, з будь-якою метою, зокрема використовуючи нове законодавство щодо відповідальності за наклеп та збір інформації про посадових осіб, Комісія нагадує: свобода слова та висловлювань є невід'ємною складовою діяльності журналіста», - йдеться у заяві.

 

Комісія також заявляє про підтримку колег, які в цих умовах виконують професійні обов'язки, залишаючись вірними стандартам журналістики.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст заяви повністю:

 

 «ЗАЯВА

 

Сьогодні ми маємо справу з наймасштабнішими в новітній історії України громадськими протестами. Журналісти працюють в небезпечних умовах, досвід роботи в яких є в небагатьох. Комісія висловлює свою повагу всім колегам, які ризикують здоров'ям і життям для того, щоб донести до людей інформацію про події.

 

З величезним обуренням констатуємо дії правоохоронців, які виглядають як цілеспрямовані атаки на журналістів. Прицільним пострілам в журналістів, затриманню журналістів, які виконують свій професійний обов'язок немає виправдання.

 

Комісія вимагає від правоохоронних органів припинити насильство та цілеспрямований силовий тиск на представників преси, які працюють на місці сутичок.

 

Комісія заявляє, що ухвалені 16 січня закони порушують фундаментальні права людини і Конституцію України, яка гарантує, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

 

Ми наголошуємо, що свобода слова гарантується Основним Законом України, Загальною Декларацією прав людини, ухваленою ООН, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, підтриманою членами Ради Європи, зокрема і Україною. Використання "закону 16 січня" для переслідування незалежних журналістів і видань, які об'єктивно висвітлюють події в Україні є неприпустимим.

 

Комісія підтримує колег, які в цих умовах виконують професійні обов'язки, залишаючись вірними стандартам журналістики: точність, об'єктивність, збалансованість та повнота інформації.

 

Усім, хто демонструє  бажання здійснювати тиск на ЗМІ, з будь-якою метою, зокрема використовуючи нове законодавство щодо відповідальності за наклеп та збір інформації про посадових осіб, Комісія нагадує: Свобода слова та висловлювань є невід'ємною складовою діяльності журналіста».


Нагадаємо, за даними «Детектор медіа», під час зйомок масових протестів та сутичок з мітингувальників з правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві 19 і 20 січня постраждало понад 30 представників ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Фото - УНІАН

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3178
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду