Доповідачі ПАРЄ закликають Януковича не підписувати антимайданівські закони

Доповідачі ПАРЄ закликають Януковича не підписувати антимайданівські закони

17 Січня 2014
4555

Доповідачі ПАРЄ закликають Януковича не підписувати антимайданівські закони

4555
Доповідачі ПАРЄ закликають Януковича не підписувати антимайданівські закони
Доповідачі ПАРЄ закликають Януковича не підписувати антимайданівські закони

Співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) по Україні Майліс Репс (Естонія, АЛДЄ) і Маріетта де Пурбе-Лундін (Швеція, ЄНП/ХД) висловлюють глибоку стурбованість з приводу прийняття в парламенті законів спрямованих проти Майдану. Про це йдеться у заяві Асамблеї.

 

На думку доповідачів ПАРЄ, закони прийняті парламентом 16 січня, обмежують діяльність громадських організацій та вільний потік інформації.

 

«Ці закони суперечать принципам свободи волевиявлення, свободи зборів і демонстрацій, а також свободи ЗМІ, і, прямо кажучи, є відверто недемократичними. Прийняття цих законів тільки зміцнить протестний рух на Євромайдані і посилить напруженість між владою і опозицією. В результаті, мирне і демократичне рішення поточної політичної кризи здається далеким як ніколи. Це не може бути метою владиname="_GoBack">», - заявили співдоповідачі.

 

Майліс Репс та Маріетта де Пурбе-Лундін закликають президента Віктора Януковича не підписувати ці закони і шукати для вирішення політичного протистояння шляхом переговорів.

 

Доповідачі мають намір відвідати Україну у середині лютого, після  пленарної сесії Парламентської Асамблеї.

 

Нагадаємо, 16 січня народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення ухвалили 11 законів та одну постанову.

 

Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон №3879 Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилюєрегулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

Також у цей день був прийнятий бюджет та закон «Про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань"» (№3893), яким звільнила від відповідальності всіх порушників статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) ККУ за період 21 листопада по 26 грудня 2013 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4555
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду