Левін, Чернишов та Білозерська розповіли про дії «Беркута» під Києво-Святошинським судом (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Левін, Чернишов та Білозерська розповіли про дії «Беркута» під Києво-Святошинським судом (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

11 Січня 2014
11757

Левін, Чернишов та Білозерська розповіли про дії «Беркута» під Києво-Святошинським судом (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

11757
На фотокорів нападали по кілька бійців
Левін, Чернишов та Білозерська розповіли про дії «Беркута» під Києво-Святошинським судом (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Левін, Чернишов та Білозерська розповіли про дії «Беркута» під Києво-Святошинським судом (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Фотокореспонденти Олексій Чернишов та Максим Левін зазнали значних травм під час пікету під Києво-Святошинським судом 10 січня. Головному редактору інформаційного агентства «Поряд з вами» Олені Білозерській бійці «Беркута» перешкоджали вести зйомку.

 

Як розповів у коментарях «Детектор медіа» фотокореспондент-фрілансер, який співпрацює з «Цензор.Нет» Олексій Чернишов, внаслідок нападу йому зламано поперечний відросток. Крім того, фотограф зазнав інших ударів, зокрема, у вухо.

 

 

Внаслідок ушкодження поясниці у найближчі дні він не зможе працювати і надалі пересуватиметься у корсеті.

 

За словами пана Чернишова, «Беркут» під будівлею суду діяв за сценарієм, аналогічним зачисткам вулиці Банкової 1 грудня 2013 року.

 

«Під судом журналістів було небагато, - розповів пан Чернишов. - Під час першої хвилі наступу "Беркута" на піклувальників ми опинилися серед автобусів. Обидві сторони використовували сльозогінний газ. Далі, вочевидь, "Беркут" отримав наказ бити всіх, і  розпочалася зачистка». За словами фотокора, у небезпечній ситуації він підняв руки й техніку вгору та вигукував, що є журналістом - «усім своїм виглядом демонструючи, що не є учасником пікету та не збирається втручатися у бійки». В цей час беркутівці напали на його колегу, фотокореспондента Lb.Ua Максима Левіна. Зауваживши побиття, пан Чернишов почав знімати це. «Відразу ж беркутівець повалив мене на землю, а далі, бійці, які зачищали територію, пробігаючи повз мене, добивали гумовими палицями - як і на Банковій 1 грудня».

 

За словами пана Чернишова, важку травму поясниці він зауважив лише пізніше, коли почалися набряки. «Там я найбільше хвилювався, що не зможу чути на одне вухо - удар давав про себе знати сильним болем», - розповів він. За його словами, переконавшись, що відбувся лише болючою травмою, він відмовився від послуг лікарів, які прибули до будівлі суду.

 

«Надалі планую подати заяву до міліції щодо повноважень беркутівцями та перешкоджання журналістській діяльності», - каже фотокор. І додає, що зможе це зробити лише пізніше - після проходження медичних процедур.

 

 

Максим Левін розповів, що на нього представник «Беркута» напав, коли фотокор вів зйомку: «Він почав мене бити по ногах, а далі до нього приєдналося ще з троє його колег». На вигуки пана Левіна про те, що він є журналістом, беркутівці, за його словами, у нецензурній формі відповідали, що їм все одно. «Може, вже четвертий зреагував на це попередження та зупинив беркутівців», - додав пан Левін.

 

Вирвавшись від нападників, журналіст підняв камеру та став фіксувати зачистку території під судом. «До мене підбіг беркутівець, і вдарив по об`єктиву та спалаху, вивівши камеру з робочого стану», - каже Максим Левін.

 

Фотокорекспондент звернеться до міліції із заявою про перешкоджання журналістській діяльності.

 

 

Олена Білозерська значних травм не зазнала. Спочатку під час заворушень натовп зніс її з паркана біля будівлі, звідки вона вела зйомку сутичок. «Коли "Беркут" біг в атаку, я бігла за ними і знімала, як вони б’ють людей. Бігла не у них під ногами, а трохи збоку і вище - якраз щоб під ноги не потрапити. Мене вхопили ззаду і кинули на асфальт. Не били - нічого серйознішого за синець, - розповіла головред інформагенства "Поряд з вами". - Камеру, на щастя, вдалося прикрити і вона не розбилася».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 10 січня, бійка між пікетувальниками і «Беркутом» розпочалася під Києво-Святошинським судом, де розглядалася справа так званих «васильківських терористів».

 

Щодо побитя людей працівниками прокуратура Києва розпочала слідство за частиною другою 356-ї статті Кримінального кодесу України. Винним у перевищенні службових повноважень загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

 

Водночас слідчими міліції за тими ж подіями розпочаті кримінальні провадження за частиною 3 статті 296 (Хуліганство), частиною 2 статті 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та частиною 1 статті 376 (Втручання в діяльність судових органів). За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

 

«Детектор медіа»

Фото LB.Ua, http://mediananny.com, http://soli.com.ua та надане Олексієм Чернишовим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11757
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
3753 дн. тому
А, этим аффторам слабо показать, как вел себя Луценко?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду