Влада відмовляється застосовувати «закон про амністію» – юрист

27 Грудня 2013
4397

Влада відмовляється застосовувати «закон про амністію» – юрист

4397
Влада відмовляється застосовувати «закон про амністію» – юрист

Суд знехтував можливість застосувати закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» (так званий «закон про амністію»). Таку думку висловив координатор правового напрямку групи «Євромайдан SOS» Дмитро Гузій, повідомляє «Євромайдан SOS».

 

«У випадку з так званим законом про амністію йдеться про спеціальну норму, яка стосується саме учасників євромайданів, отже, при розгляді справи Валерія Гарагуца суд мав би посилатися саме на цей закон, а не на інші норми. А в законі чітко прописано, що треба робити у випадку з кримінальними провадженнями. Натомість, суд відмовився посилатися на спеціальну норму та відправив справу на дорозслідування. Із тим самим успіхом суд міг би засудити людину», - вважає юрист.

 

«Можемо впевнено говорити про те, що можливістю застосувати закон суд знехтував. А отже, відмовився реалізувати надане законом про амністію право Валерія Гарагуца на припинення кримінального переслідування щодо нього. Таким чином, влада вкотре засвідчила, що її репресивний апарат, до якого наразі в Україні належать, на жаль, і суди, діє з позиції нелегітимної сили та не визнає пріоритету прав людини», - резюмував пан Гузій.

Нагадаємо, 27 грудня Печерський районний суд міста Києва відмовив захисту дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца, затриманого 1 грудня під час штурму Адміністрації президента, в задоволенні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, водночас він відмовив у затвердженні угоди зі слідством і визнанні пана Гарагуца винуватим і повернув справу на досудове слідство до прокуратури.

 

На думку адвоката Оксани Томчук фактично суд визнав, що стосовно пана Гарагуца має бути використано механізм звільнення від відповідальності, але в порядку загальному - під час досудового слідства.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», ухвалений Верховною Радою 19 грудня.

 

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акції протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону. Всі кримінальні провадження, відкриті з приводу участі у цих масових акціях, підлягають закриттю. Нові кримінальні провадження з цього приводу не можуть бути відкриті. Особи, притягнуті до кримінальної та адміністративної відповідальності, підлягають звільненню і визнаються такими, що не мають судимості.

 

Адвокати вважають цей закон недосконалим.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4397
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду