Завтра Печерський райсуд може застосувати «закон про амністію» щодо Валерія Гарагуца

Завтра Печерський райсуд може застосувати «закон про амністію» щодо Валерія Гарагуца

26 Грудня 2013
3673

Завтра Печерський райсуд може застосувати «закон про амністію» щодо Валерія Гарагуца

3673
Завтра Печерський райсуд може застосувати «закон про амністію» щодо Валерія Гарагуца
Завтра Печерський райсуд може застосувати «закон про амністію» щодо Валерія Гарагуца

Сьогодні, 26 грудня, Адвокати дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца, затриманого під час штурму Адміністрації президента 1 грудня, звернулися до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про закриття кримінального провадження у зв'язку з набуттям чинності закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Про це повідомляє група «Євромайдан SOS».

 

Суд переніс розгляд справи, що мав відбутися сьогодні, на завтра, 27 грудня, 12:00. Якщо клопотання буде задоволено, то суд може вперше на практиці застосувати так званий «закон про амністію». Яким чином він буде застосований, має принципове значення для долі решти учасників євромайдану, затриманих на вулицях і площах України останніми тижнями. Про це «Євромайдан SOS» повідомили юристи Координаційного центру правового захисту Штабу національного спротиву.

 

«Євромайдан SOS» закликає всіх журналістів прийти до Печерського райсуду на 12.00 (Хрещатик, 42-А). На засіданні будуть присутні в тому числі адвокати, юристи та правозахисники, які зможуть оперативно прокоментувати рішення суду та застосування «закону про амністію».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», ухвалений Верховною Радою 19 грудня.

 

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акції протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону. Всі кримінальні провадження, відкриті з приводу участі у цих масових акціях, підлягають закриттю. Нові кримінальні провадження з цього приводу не можуть бути відкриті. Особи, притягнуті до кримінальної та адміністративної відповідальності, підлягають звільненню і визнаються такими, що не мають судимості.

 

Адвокати вважають цей закон недосконалим.

 

Нагадаємо, Валерію Гарагуцу інкримінують організацію та активну участь у масових заворушеннях біля Адміністрації президента. 4 грудня Шевченківський райсуд міста Києва арештував його на два місяці. Валерій Гарагуц не погодився на угоду зі слідством і визнання провини. 13 грудня Апеляційний суд відпустив його під особисте зобов'язання, тимчасом як триває розслідування в його кримінальній справі за звинуваченням в організації та активній участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України).

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду