Адвокати побитих на Банковій журналістів просять співробітників ЗМІ виступити свідками

Адвокати побитих на Банковій журналістів просять співробітників ЗМІ виступити свідками

20 Грудня 2013
4854

Адвокати побитих на Банковій журналістів просять співробітників ЗМІ виступити свідками

4854
Адвокати побитих на Банковій журналістів просять співробітників ЗМІ виступити свідками
Адвокати побитих на Банковій журналістів просять співробітників ЗМІ виступити свідками

Адвокати, які зараз займаються справами побитих 1 грудня на Банковій журналістів, просять працівників ЗМІ дати свідчення у відкритих кримінальних провадженнях. Про це адвокати заявили під час дискусійної панелі «Справа Банкової: Як журналісти Євромайдану борються за свої права», що відбулась 19 грудня у інформаційному агентстві ЛІГАБізнесІнформ.

 

Адвокати нагадали, що ініціативна група юристів, яка захищає права побитих журналістів,  почала свою роботу  3 грудня за пропозицією ІА «ЛІГАБізнесІнформ», фотокореспондент якого Олександр Перевозник (на фото) зазнав на Банковій жорстокого нападу близько восьми спецназівців. Він мав при собі бедж журналіста, але «беркутівці» не звернули на це уваги.

 

Під час дискусії юристи наголосили, що для захисту прав побитих журналістів адвокатам потрібна підтримка медійників, які 1 грудня вели фото- та відеозйомку під час штурму Банкової. Зокрема адвокати закликали журналістів не боятись давати свідчення.

 

«У процесі роботи ми зіткнулись із тим, що доводься телефонувати свідкам і вмовляти їх дати показання. Чому адвокат має вмовляти журналіста захистити його журналістські права? Запевняємо, що кожен свідок отримає адвоката, з яким піде на допит, тому він може не хвилюватись, що там буде щось не так записано. У даному випадку держава дуже адекватно відреагувала на події: не кожного разу у провадженні є 26 слідчих і 16 прокурорів-наглядачів», - сказав Тарас Безпалий, адвокат юридичної фірми Vox Legum.

 

Пан Безпалий також розповів, що самих фото та відеоматеріалів, відзнятих під час інциденту, недостатньо для повноцінного захисту журналістів. Адвокат навів приклад того, що вирвані з контексту кадри можуть негативно вплинути на слідство.

 

«Повідомлення про підозру Андрію Дзиндзі та Володимиру  Кадурі були пред'явлені на базі рапорту якогось співробітника правоохоронних органів. Цей працівник при перегляді одного з сайтів побачив фото та відео, за допомогою яких він встановив осіб, що керували трактором. Після чого їх було взято під арешт. Опубліковані журналістські матеріали, занесені у рапорт, стали однією із причин для арешту цих двох осіб. Ці матеріали можуть використовуватись у слідстві, але  виникає питання, на чию користь вони можуть бути використані», -  додав пан Безпалий.

 

Керуючий партнер АО «Юскутум» Артем Афян підтвердив, що опубліковані матеріали можуть бути використані слідчими органами без врахування думки журналіста.  

 

«Перешкодити чи заборонити використовувати опубліковані матеріали не можна. Але журналіст, який їх відзняв, є безсумнівним свідком й ігнорувати його показання в рамках слідства буде дуже важко. Такі покази можуть допомогти пояснити, правильно розтлумачити те, що знято», - розповів пан Афян.

 

Також Артем Афян нагадав, що у рамках цього провадження  адвокати працюватимуть за новим КПК, відповідно до якого маючі докази потерпілі та адвокати можуть ініціювати слідчі дії.

 

«Це не просто перша справа такого великого значення, це також наша спроба попрацювати за новим КПК. У ньому  є 93 стаття, відповідно до якої потерпілий має право ініціювати і брати участь у слідчих діях», - підсумував адвокат.

 

За час роботи ініціативи адвокати домоглися, що 12 їх підзахисних отримали статус потерпілих. Зараз в рамках ініціативи працює 26 адвокатів, всі вони надають послуги постраждалим журналістам безкоштовно.

 

Адвокати виділили для себе три робочі етапи, в рамках яких здійснюватимуть захист прав побитих журналістів. Перший етап готував потерпілих до процесу та знайомив їх із матеріалами справи. Наразі робота на даній стадії вже завершена. Другий етап займатиметься досудовим розслідуванням, а третій - судовим процесом.  Для повноцінної роботи цих етапів будуть створюватись окремі  робочі групи.

 

Наразі працюють робочі групи, які займаються слідчими діями, надсиланням запитів та визначення сум матеріальних збитків, яких зазнали потерпілі.

 

Як розповів керуючий партнер АО «Титич і партнери»  Віталій Титич, у поняття «матеріальні збитки» адвокати віднесли такі критерії: пошкодження чи знищення техніки, витрати на лікування та сума недоотриманого прибутку. Як зазначив адвокат, швидше за все грошова компенсація за завдання моральної шкоди може бути включена у статтю витрат, що пов'язана з лікуванням.

 

По закінченню дискусії Тарас Безпалий ще раз закликав журналістів дати показання слідчим. Для тих, хто має бажання це зробити працює «гаряча лінія» ініціативи: (066) 606-28-17.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду