Київський осередок НМПУ вимагає звільнення Захарченка і компенсації для постраждалих журналістів

Київський осередок НМПУ вимагає звільнення Захарченка і компенсації для постраждалих журналістів

20 Грудня 2013
4577

Київський осередок НМПУ вимагає звільнення Захарченка і компенсації для постраждалих журналістів

4577
Київський осередок НМПУ вимагає звільнення Захарченка і компенсації для постраждалих журналістів
Київський осередок НМПУ вимагає звільнення Захарченка і компенсації для постраждалих журналістів

Київська організація Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) виступила із заявою, у якій закликала колег дотримуватись Кодексу етики і говорити правду про масові акції протесту, домагатися покарання винних у нападах на журналістів під час висвітлення подій на євромайданах, а також висловила вимоги щодо звільнення очільника МВС і надання компенсації постраждалим співробітникам ЗМІ. Про це йдеться у заяві Київської організації НМПУ, яку отримала «Детектор медіа».

 

У заяві йдеться, що сьогодні Україна перебуває у стані глибокої політичної кризи, і роль ЗМІ зростає.  У таких умовах, на думку київського осередку медіапроспілки, співробітники медіа повинні дотримуватись Колексу етики українського журналіста, аби жодна суспільно важлива інформація не замовчувалася.

 

Водночас Київська НМПУ висловлює свою стурбованість тим, що коден із більш як 50 журналістів, що постраждали, висвітлюючи акції протесту, відмовились від самозахисту і не подали заяви до міліції. Медіапрофспілка наголошую, що «боротися за свої права - це наш професійний обов'язок».

 

НМПУ вимагає від влади негайного розслідування усіх випадків нападів на журналістів, цензури та перешкоджання роботі ЗМІ. Члени Київської медіапроспілки зажадали також зміни керівництва МВС. «Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка має бути звільнено. Новий міністр мусить випустити спеціальний наказ із застереженням щодо агресії по відношенню до журналістів. Він також має поставити питання про відповідність своїм посадам керівників міліцейських спецпідрозділів, що систематично порушують права журналістів», - йдеться у заяві.

 

Члени київського осередку НМПУ також переконані, що держава повинна взяти на себе відшкодування втрат співробітникам ЗМІ, спричинених діями правоохоронців. «Ми вимагаємо, щоб журналістам, які постраждали внаслідок незаконних дій міліцейських спецпідрозділів, за рахунок держави було відшкодовано в повному обсязі нанесені їм матеріальні та моральні збитки, починаючи з витрат на лікування та компенсації за пережиті ними страждання, фізичний біль, ушкодження здоров'я, втрату робото здатності», - вимагають київські журналісти.

 

Далі «Детектор медіа» подає заяву Київської організації НМПУ повністю:

 

«Заява щодо ролі журналіста та дій влади під час політичої кризи

 

Заява Київської організації Незалежної медіапрофспілки України, що була затверджена загальними зборами 14 грудня 2013 року із зауваженнями. Нижче - текст із врахуванням зауважень.

 

Київ, 19 грудня 2013 р. Сьогодні Україна перебуває у стані глибокої політичної кризі, на вулицях Києва барикади, на протестні демонстрації виходять сотні тисяч громадян. Роль журналістів у цих умовах зростає.

 

Ми є відповідальними за те, щоб у інформаційний простір потрапляли виключно перевірені факти, а не чутки. Щоб важлива суспільна інформація не замовчувалася і не викривлялася. Тому медіапрофспілка закликає журналістів говорити правду та дотримуватися Кодексу етики українського журналіста!

 

Ми є відповідальними за свою безпеку та безпеку колег. Під час та напередодні сутичок 30 листопада та 1 грудня постраждали понад 50 журналістів. Але станом на 13 грудня заяви у міліцію подали лише 39 репортерів. Тобто кожен п'ятий відмовився від самозахисту. Медіапрофспілка закликає боротися за свої права. Ніхто не має права перешкоджати роботі журналіста та порушувати закон. Боротися за свої права - це наш професійний обов'язок. Неминучість покарання - це гарантія нашої безпеки.

 

У свою чергу, влада має негайно та ретельно розслідувати усі випадки нападів на журналістів, цензури у ЗМІ та перешкоджання роботі медіа. Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченко має бути звільнено. Новий міністр мусить випустити спеціальний наказ із застереженням щодо агресії по відношенню до журналістів. Він також має поставити питання про відповідність своїм посадам керівників міліцейських спецпідрозділів, що систематично порушують права журналістів.

 

Київська організація Незалежної медіапрофспілки України нагадує, що відповідно до статті 56 Конституції України кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

 

Ми вимагаємо, щоб журналістам, які постраждали внаслідок незаконних дій міліцейських спецпідрозділів, за рахунок держави було відшкодовано в повному обсязі нанесені їм матеріальні та моральні збитки, починаючи з витрат на лікування та компенсації за пережиті ними страждання, фізичний біль, ушкодження здоров'я, втрату роботоздатності. Ми закликаємо журналістів, які постраждали від незаконних дій міліції, не боятися заявляти у встановленому законом порядку свої вимоги про відшкодування нанесеної їм матеріальної та моральної шкоди за рахунок держави».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», за оперативними даними Міністерства внутрішніх справ, у МВС надійшло 39 звернень від журналістів  про порушення їх прав під час висвітлення громадянських акцій у Києві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4577
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду